“Wij zijn de automatisering”

Tim Kuipers (19) is een tweedejaars student op de Technische Universiteit in Eindhoven. Hij studeert Werktuigbouwkunde – een technische opleiding gericht op het ontwerpen van dynamische voorwerpen. Denk dan aan robots en machines.

Tim Kuipers op de TU/e, Eindhoven – Foto: Bram Hoedemakers

“In de studie kun je twee verschillende richtingen op gaan, de kant van materiaaleigenschappen en dynamiek. In de eerste jaren krijg je redelijk veel mee. Momenteel doen we meer met de materiaaleigenschappen. Dus eigenlijk niet zozeer het programmeren, maar puur de mechanische kant. In de laatste jaren is het andersom.”

Heb je dit altijd al willen doen?

“Ik heb vroeger altijd gedacht dat ik iets met computers wou doen, in de ICT. Maar toen dacht ik van ja, dan zat ik wel heel veel te programmeren, en toen realiseerde ik me dat ik dat niet als enige wilde doen. Met deze studie krijg juist veel praktische dingen. Zo heb je best veel groepsopdrachten waar je zelf iets gaat ontwerpen en maken.”

 

Wat leer je zoal gedurende een semester?

“Je leert vooral manieren waarop je een probleem kunt aanpakken. Heel veel studies op de TU zijn qua onderwerpen redelijk hetzelfde, maar uiteindelijk leer je met behulp van formules bepaalde problemen aanpakken. Wij krijgen dan als voorbeelden er mechanische dingen bij.”

 

Heb je al stage moeten lopen bij een bedrijf?

“Nee, nog niet. Aan het einde van je Bachelor, dus na drie jaar, moet je je eindproduct produceren en dat kan hier op de Uni of bij een bedrijf. Later in je Master kun je nog je stage lopen. Ik heb nog niet nagedacht waar ik mijn stage wil lopen, ik denk het liefste bij een bedrijf omdat dat een beter beeld geeft van wat je later gaat doen.”

 

Welke kant van werktuigbouwkunde zou je het liefst in willen duiken?

“Ik heb gedacht over het moduleren van systemen. Daar heb ik een aantal vakken van gehad en dat vond ik wel leuk. Verder wil ik de kant van energie uit. Dus nieuwe groene energie-mogelijkheden zoals het ontwerpen van nieuwe windturbines en dergelijke.”

 

En wat houdt dat moduleren precies in?

“Moduleren is het maken van een al bestaand iets op de computer, zodat de mogelijke problemen en eigenschappen te voorspellen zijn. Verder is het dat je op de computer iets aanpast zodat je het niet in de werkelijkheid hoeft aan te passen, wat misschien veel te duur is.

 

Zijn jullie bang dat wat jullie nu leren in de nabije toekomst kan worden gedaan door robots? Is er angst voor automatisering in deze sector?

“Nee, ik denk juist dat je op dit niveau de automatisering ontwerpt of maakt. Dat is een van de zekerheden van deze opleidingen, wij ontwerpen juist de robots. Dus hoef je er zeker niet bang voor te zijn in deze sector. Wij zijn de automatisering”

 

Zijn er verder nog spannende ontwikkelingen gaande in jouw sector?

“Ja, het blijft altijd door ontwikkelen! Je merkt zeker dat als je het nieuws volgt dat er constant nieuwe dingen komen. Soms blijf je een beetje achter de feiten aanlopen omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, maar op zich is er wel steeds vernieuwing.”

 

Dan heb ik nog één vraag – de belangrijkste van allemaal – Stel ik kom naar jou met de vraag om mij te overtuigen waarom ik wel of niet deze studie moet kiezen. Waarom juist deze studie?

“Het is een studie waarin je een grote baangarantie hebt later. Zo krijgen de meeste mensen al een baan aangeboden terwijl ze nog niet eens afgestudeerd zijn, bijvoorbeeld tijdens hun stage of tijdens het maken van hun eindproject. Dit is natuurlijk een zeer groot voordeel. Verder vind ik het zelf natuurlijk heel leuk om veel projecten te hebben en niet alleen maar uit de boeken te leren. Tot nu toe hebben we elke twee maanden een project gehad, dus dan ben je flink bezig met de dingen die je tijdens colleges leert. Zo krijg je ook de mogelijkheid om ze in het echte leven toe te passen. Verder merk ik dat de Technische Universiteit echt moeite heeft gestoken in de studenten. Bij projecten ben je niet alleen aan het ontwerpen maar ook maken en zelf 3d printen. De uni heeft dus duidelijk geld uit gegeven om in de wensen van de studenten te voorzien.”

 

door Cas van Asseldonk