Welkom in Den Bosch

De Brabantse hoofdstad Den Bosch staat bekend om haar Bossche bollen, de Sint-Janskathedraal en schilder Jeroen Bosch. Aan de hand van verschillende onderwerpen laten wij zien wat de stad nog meer te bieden heeft.

Het Bossche hart

Redactiegroep_21

Mede-eigenaresse kantoorvakhandel Mettrop, Karin Altenburg-Geertze.

Bourgondisch, saamhorig en hartverwarmend. Dat zijn de drie kenmerken van de typische Bosschenaar volgens mede-eigenaresse van kantoorvakhandel Mettrop, Karin Altenburg-Geertze. De Bossche, al 28 jaar werkzaam bij Mettrop, kent inmiddels alle voornamen van haar vaste klanten en maakt dan ook graag een praatje. Niet alleen zij bezit dit sociale karakter, zo zegt ze: “Het Bossche hart laat niemand in de steek. Iedereen kent en helpt elkaar waardoor er een dorpsgevoel ontstaat.” De dag na de rellen ziet Altenburg-Geertze dat gevoel terugkomen. Samen met ongeveer 200 andere Bosschenaren was zij aanwezig om de stad weer schoon te maken. Bossche Sylvia IJpelaar bevestigt dit gevoel. Zodra haar kinderen uit huis zijn, verhuist zij terug naar de binnenstad.

Oeteldonk

Redactiegroep_21

Feestwinkel ‘T Oetelhuukske.

“Vanaf de elfde van de elfde tot aan carnaval heerst er een sterk carnavalsgevoel in de stad”, vertelt eigenaresse van feestwinkel ’T Oetelhuukske, Marjolein Kerste. Zij woont sinds haar zevende in de stad en is zoals ze zelf zegt na al die jaren ‘verboscht’. In een driedaags feest wordt de stad omgedoopt tot Oeteldonk. Volgens haar is het een gezellig feest waarbij iedereen elkaar opzoekt.  Marcel van Heesewijk, penningmeester van Stichting Kringvrienden, is het hiermee eens. “Ikzelf vier het niet, maar het leeft en hoort bij de stad.” De stichting organiseert publieksactiviteiten in de stad.

Over carnaval 2021 laat Kerste weten: “Het is natuurlijk ontzettend jammer dat het niet door kan gaan. Ten opzichte van voorgaande jaren verkopen wij nu vooral versieringen. Veel mensen vieren het dit jaar binnen hun eigen bubbel met een onlineprogramma.” Het onlineprogramma zal onder meer bestaan uit een livestream met muziek, interviews en filmpjes, zo is te lezen op de website van de Oeteldonkse Club.

Criminaliteit

Als het gaat om criminaliteit in Den Bosch is er eigenlijk een ding dat eruit springt: het is een vrij rustige stad. Uit de veiligheidsmonitor 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat slechts 14,2 procent van de Bosschenaren zich onveilig voelen in hun eigen buurt. Dit ligt onder het landelijk gemiddelde van grote gemeentes, waar gemiddeld 18 procent van de inwoners zich onveilig voelen. Ook is er een verschil met andere grote steden uit de veiligheidsregio Oost-Brabant, waarin Den Bosch zich bevindt: in Tilburg is het percentage inwoners dat zich onveilig voelt 18,2 procent, in Eindhoven 20,3 procent en in Oss 15,2 procent.

Bosschenaren op straat kunnen zich wel vinden in de cijfers. Vrienden Tim en Jan noemen Den Bosch een ‘klein dorp’, waar iedereen op elkaar let. Teuntje, al jaren woonachtig in de stad, voelt zich voor het grootste deel ook veilig. Toch zijn er ook kleine momenten wanneer dit niet zo is voor haar. “Na sluitingstijd van de kroegen in de stad, zijn er toch wel straten en steegjes die ik liever vermijd.”

Redactiegroep_21

Dichtgetimmerde ramen vanwege de rellen in Den Bosch.

Avondklokrellen

De rellen van maandagavond 25 januari hebben voor Corrie, woonachtig in het centrum, weinig invloed gehad op haar gevoel van veiligheid op lange termijn. “Op dat moment was het beangstigend om al die herrie te horen. Wij wonen op zeven hoog, dus hadden goed zicht op de situatie.” Ze schrok ervan, maar had het volle vertrouwen dat de politie het probleem zou oplossen. “Ik heb me nooit echt onveilig gevoeld.”

Verkeersveiligheid

De rotonde Rompertsebaan – Sint Teunislaan in Den Bosch Noord is de gevaarlijkste kruising van Brabant volgens cijfers van RTL Nieuws. Problematiek rondom de verkeersveiligheid speelt al jaren in dit stadsdeel. Op dit moment bevatten de rotondes in Den Bosch Noord tweerichtings fietspaden, dit zorgt voor onoverzichtelijkheid bij weggebruikers. Vandaar dat de regionale partij De Bossche Groenen de handen ineen heeft geslagen met buurtbewoners om dit probleem aandacht te geven.

Veel ongelukken
Rianneke Mees

Ongeval op de rotonde Rompertsebaan – Sint Teunislaan.

Uit cijfers van de politie blijkt, dat de laatste zes jaar meer dan honderd geregistreerde ongevallen hebben plaatsgevonden in Den Bosch Noord. Hierbij vielen ongeveer vijftig gewonden en drie doden. Raadslid van De Bossche Groenen Rianneke Mees vertelt dat dit echter het topje van de ijsberg is. “Niet alle ongevallen worden geregistreerd bij de politie. Dit is het geval als er geen sprake is van letsel”, aldus Mees. “Op basis van twittermeldingen hebben wij samen met omwonenden het aantal ongevallen in 2020 bijgehouden. Via deze weg kwamen wij al op zo’n vijftig ongevallen in één jaar.”

Hoe nu verder?

Volgens Mees is de maat vol bij veel buurtbewoners. Via een flyeractie roept de regionale partij Bosschenaren op om hun stem te laten horen in de gemeenteraad. Ook kunnen omwonenden een petitie tekenen. Deze petitie is inmiddels meer dan 350 keer ondertekend.

Mees vindt dat er een oplossing moet komen voor dit probleem. “Ik ben geen verkeerskundige maar uit alle reacties van buurtbewoners blijkt, dat de rotondes en kruisingen onoverzichtelijk zijn en dat de snelheid van automobilisten naar beneden moet.” Ze ziet zelf een mogelijke oplossing in fietstunnels en -bruggen waardoor automobilisten en het fietsverkeer elkaar minder kruisen. Op dinsdag 6 april komt de gemeenteraad bijeen om te vergaderen over een oplossing en houdt hierbij rekening met de mening van de bewoners.

De Bossche Groenen

Flyeractie De Bossche Groenen.

Horeca

Wie aan Den Bosch denkt, denkt aan de pittoreske cafeetjes en gezellige restaurantjes. De coronacrisis heeft voor de horeca flink roet in het eten gegooid. Ondernemers moeten creatief zijn om toch rond te kunnen komen en bedenken alternatieven om hun klanten, geheel coronaproof, van dienst te zijn.

Creativiteit
Redactiegroep_21

Gebakswinkel Cake Daddy.

Zo heeft het Bossche grillrestaurant M’EAT in de Minderbroedersstraat een nieuwe formule bedacht. Onder de naam Cake Daddy gaan zij verder als gebakswinkel. Van zoet tot hartig, voor ieder wat wils. Voorin de winkel is in geheel nieuwe stijl een afhaalloket gemaakt. Gasten kunnen op deze manier in de etalage de heerlijkheden uitkiezen en volledig volgens de coronamaatregelen hun bestelling overhandigd krijgen. “Zeker met de nieuwe formule van de bakkerij, houden we het als restaurant recht in deze crisis”, vertelt Rob Marissink, bakker bij Cake Daddy. De creativiteit wordt beloond.

Steun

Gastrobar 6 vecht daarentegen voor haar voortbestaan. ‘’De steun is onvoldoende. We halen twintig procent van de normale omzet’’, vertelt Geert Toebast, mede-eigenaar van het restaurant. De eetgelegenheid bevindt zich vlak bij de markt aan de Karrenstraat, een straat met veel oude pandjes waar horecaondernemingen zitten. ‘’Met dit steunpakket houden we het nog twee maanden vol’’, vervolgt Toebast. ‘’Normaal moeten we het van de drank hebben, maar die valt nu ook weg.’’

Redactiegroep_21

Horeca in het centrum.

Met een aantal duren chefkoks in dienst, hebben eigenaren Toebast en Broerders het niet makkelijk. ‘’De tegemoetkoming in loonkosten geeft nog een redelijke vergoeding’’, zegt Toebast. ’’De Tegemoetkoming Vaste Lasten is daarentegen zeker niet toereikend. We krijgen 25 procent vergoeding van de vaste lasten, maar in de horeca heb je meestal vaste lasten van 30 procent. Dan heb je al een gat van vijf procent, waarin ook nog gekort wordt op het beetje omzet dat we draaien.”

‘’De TOZO, een uitkering voor zelfstandigen, heb ik een periode gehad, maar nu hangt daar een inkomenstoets aan vast. Mijn vrouw werkte bij mij in de zaak, daardoor kreeg ik geen recht op de TOZO. De uitkering wordt uitgekeerd door de gemeente.’’ Toebast vindt dat de gemeente hun daarbij wat meer kan helpen. ‘’Veel van ons privégeld gaat in de zaak zitten. Eind van de maand blijft er niks voor onszelf over. Ons salaris is van 3000 à 4000 euro naar 1500 euro gegaan.’’

Politiek

Zowel in de gemeenteraad van Den Bosch als in de Tweede Kamer is de VVD de grootste partij. Opmerkelijk is dat de PVV het op nationaal niveau goed doet, maar in de gemeenteraad maar één zetel heeft. In Den Bosch hebben een aantal lokale partijen samen een derde van alle zetels. Hoewel sommige partijen een vergelijkbaar aandeel hebben in zowel de Tweede Kamer als in de gemeenteraad, is er een duidelijke behoefte aan lokale politici.

 

allecijfers.nl
Kiezers op straat

Na gesproken te hebben met een aantal Bosschenaren gaven de meesten aan op de VVD te stemmen. De rol van de partij in de toeslagenaffaire heeft hun keuze niet veranderd. Zo stellen Peter Hardy en José van Dijk: “De achterliggende gedachte van die fraudewet was niet verkeerd, alleen men had maatwerk moeten leveren en niet zo streng de wet moeten uitvoeren.” Fransje Peters en Joris Rijsburger beamen dat: “Ik denk dat dit niet maar één partij valt aan te rekenen.”

Opmerkelijk was een dame die vol met overtuiging meldde dat zij op Pim Fortuyn ging stemmen, maar daarbij even vergeten was dat hij niet meer leeft. “Ik bedoel die andere man, die met die grijze haren!” Waarmee ze doelde op Geert Wilders (PVV).

Dit was Den Bosch in een notendop

Wil je op de hoogte blijven van wat er in de stad gebeurt? Neem dan regelmatig een kijkje op deze pagina. Tot snel!