De wedergeboorte van het ‘zuurstokkengeluid’ van Klein Orkest

In ‘the Seventies’ werden de hitlijsten veroverd door Nederlandse bands die Engelstalige muziek maakten. Er was in dit Idecennium, in tegendeel tot de jaren 50/60, vrijwel geen ruimte voor Nederlandstalige popmuziek. Totdat er in het begin van de jaren 80 de band Doe Maar opkwam. Door hun populariteit ontstond er een bloei van de Nederlandstalige popmuziek waarbij verschillende bandjes doorbraken. Een van die beroemde Nederpop bands is Klein Orkest uit Den Haag, met als frontman cabaretier Harrie Jekkers. Hits als ‘Koos Werkloos’, ‘Over de muur’ en ‘O, o, Den Haag’ staan op hun naam.Bron: Jaap Reedijk

Na voor het laatst getoerd te hebben in 1985 stonden Harrie Jekkers en Klein Orkest afgelopen donderdag in de Lievekamp in Oss. Nadat Harrie Jekkers vorig jaar na een 14-jarige break weer als cabaretier opstond, besloot hij om ook nieuw leven in Klein Orkest te blazen. ‘Later is allang begonnen en vroeger komt nog 1 keer terug’, is de naam van de tour waarmee de Haagse band door Nederland gaat. De naam is afgeleid van hun album en gelijknamige nummer ‘Later is al lang begonnen’, uitgebracht in 1984. Hun terugkeer was met een groot deel van de oude formatie compleet, alleen toenmalige toetsenist Léon Smit is vervangen. “Hij was de enige van ons vier die kinderen heeft gekregen’’, vertelt Jekkers over zijn oude collega. De jongere Henk Jan Heuvelink is voor Smit in de plaats gekomen. Heuvelink wist met een oude Rolandsynthesizer precies het ‘zuurstokkengeluid’ uit je jaren tachtig na te bootsen. Hij werd dan ook ‘de enige professional tussen amateurs’ genoemd door Jekkers.

Kindernummers

‘’Leve het nijlpaard / wat een schitterend dier / dik lui en lelijk / zwemt hij in de rivier’’, klinkt lallend door de zaal. De nummers afkomstig van het kinderalbum ‘Roltrap naar de maan’ doet het erg goed bij het publiek. “Hoe oud zijn jullie eigenlijk?!’’, vroeg Jekkers lachend nadat het publiek fanatiek aangaf dat ze meer kindernummers wilden horen. Nummers als ‘De Leugenaar’, ‘Leuk is raar’, ‘De Step’ en ‘Ze ziet me niet’, kwamen langs. Naast veel oudere mensen waren er ook een aantal jongeren in de zaal, mensen die met de kindermuziek van Klein Orkest zijn opgegroeid. ‘Lekker meeblèren met dit album op achterbank van de auto’ kwam voor veel mensen bekend voor en die gedachte bracht een hoop nostalgie met zich mee. Niet gek dat Roltrap naar de Maan een van de meest populaire kinderalbums is in de Nederlandse popmuziek

Dood

Jekkers staat bekend om verzen met gevoelige inhoud. Als schrijver en cabaretier weet hij gevoelens  erg goed te beschrijven en zorgt dat je als luisteraar kunt relateren aan het verhaal. Neem bijvoorbeeld het nummer Laat mij maar alleen gaat over hoe de ik-persoon soms walgt van mensen en hun irritante vragen. De nummers ‘Ze ziet me niet’ en ‘Paarse Overall’ zijn liedjes over hoe Jekkers verliefd is op een meisje, maar waarbij het niet lukt om haar te versieren. In Ze ziet me niet wordt dit op een kinderlijke manier verteld en in Paarse Overall is de doelgroep jongvolwassenen. Naast deze onderwerpen heeft Harry Jekkers ook allerlei nummers over de dood geschreven, zoals ‘De ballade van de dood’ en ‘Over 100 jaar (zijn jullie allemaal dood!)’. Natuurlijk heeft Klein Orkest dit verworven in de theatershow. Zo vertelt Jekkers tussen de nummers door kleine hoofdstukken van sprookje over een boom die bloeit in herfst. Hij beseft dat hij het einde van het sprookje te lang heeft uitgesteld tot op het moment dat de boom sterft. Daarentegen vertelt Jekkers ook dat het niet uit maakt wat we als mensen in ons leven doen, we gaan uiteindelijk toch allemaal dood. ‘’Hoewel wij over 100 jaar dood zijn, is er muziek van ons die dan nog gespeeld zal worden!’’ Het Haagse volkslied, ‘O, O, Den Haag’, wordt na al die jaren, na al die verschillende versies, nog steeds met veel liefde gespeeld.

 Ondanks dat het Osse publiek ‘O, O, Den Haag’ helemaal verkeerd zong, stonden de Hagenezen na afloop van het optreden tijdens een luid applaus te stralen op het podium. Oss is fan van Jekkers en Klein Orkest, en dat blijkt na 33 jaar nog steeds te zijn!

 

Door: Daan Princen