“We willen gewoon weer knallen”

Er lijkt licht aan het einde van de tunnel. Door de vorderingen van vaccinaties en de komst van het coronapaspoort lijkt het mogelijk te gaan worden om deze zomer als toerist af te reizen naar de Spaanse zon. Veel vakantiegangers hebben al geboekt en hebben hun koffer figuurlijk al ingepakt, maar zijn de B&B’s, hotels en andere toeristische attracties klaar voor het hoogseizoen?

 

“Hopelijk wordt alles weer normaal”

Klik op de rode stippen om de stellen Gine & David en Aadje & Richard bekend van het programma ‘Ik-vertrek’  te zien, die vanuit hun eigen woonplaats vertellen hoe ze zich voorbereiden op komend hoogseizoen. Ook zijn er interviews te lezen over verschillende toeristische trekpleisters langs de Costa’s die zich klaarmaken voor zomer 2021.

 

Maxime Frydman:  “We moesten overschakelen naar een nieuw bedrijfsmodel”

Vóór Covid-19 had duikschool Odysea in Torredembarra nog 50% van haar bezetting te danken aan toeristen, afgelopen jaar was enkel 2% van alle duiklessen bezet door toeristen.  Genoodzaakt heeft de duikschool beginnerslessen moeten annuleren door de coronamaatregelen, maar dit jaar hopen ze weer toeristen te ontvangen en samen te duiken zoals voorheen, vertelt Maxime Frydman eigenaar van duikschool Odysea.

“Binnen een uur rijden vanuit Barcelona kom je in Torredembarra, de plek waar onze duikschool is gevestigd”,vertelt Frydman. “We zijn als duikschool aangesloten bij Scuba Schools International (SSI), een van de grootste duik- en certificeringsbureau van de wereld. We zijn de meest toeristische attractie en het enige duikcentrum in de regio”.

Afgelopen jaar was anders dan normaal, we verloren vorig jaar ongeveer 48% van het buitenlands toerisme. We zijn vrij afhankelijk van toerisme en door Covid-19 werden we gedwongen om over te schakelen naar een  lokaal bedrijfsmodel. We hebben niet hoeven sluiten, waardoor lokale mensen die hun zomervakantie in eigen land vierden, eerder naar ons kwamen”,   aldus Frydman

Het afgelopen jaar voelde voor Frydman alsof ze jaren terug in de tijd gingen, toen ze nog een kleiner bedrijf waren. Dit was niet de enige verandering waar ze mee te maken kregen. Vanuit SSI en de overheid werden ook verschillende algemene maatregelen opgelegd, waar rekening mee gehouden moest worden.

Bron: Odysea, Frydman

Frydman vertelt dat het vreemde aan vorig jaar was dat ze geen lessen meer mochten geven waarbij leerlingen voor het eerst gingen duiken. “Om mensen de eerste duiktechnieken aan te leren moeten wij ze aan kunnen raken, wat volgens de maatregelen niet mag. Maar het is wel onder water, en onder water is er een hele kleine kans op verspreiding van het coronavirus. We ademen niet eens dezelfde zuurstof. De bedoelingen van de maatregelen waren goed, maar niet altijd even nuttig.”

Op dit moment is Odysea gewoon open zoals voorheen, met de algemene coronamaatregelen. Odysea heeft ook een restaurant bij de duikschool gevestigd. Dit restaurant is en mag ook open zijn van de overheid.

“Het duiken is redelijk coronaproof voor zover dat mogelijk is. De activiteiten eromheen maken het op dit moment ingewikkelder. We zorgen er nu voor dat al onze duikuitrusting goed wordt gedesinfecteerd, op de boot afstand wordt gehouden en er mondkapjes worden gedragen. Deze maatregelen gaan langzamerhand wel allemaal wennen. Ik heb tot nu toe nog niet veel boekingen vanuit het buitenland gehad, maar slechter dan afgelopen jaar zal het zeker niet worden. Er zal wel een stijging zijn in toerisme door onder andere alle vaccinaties die nu plaatsvinden.

Hopelijk zie ik dit jaar weer meer vrienden en toeristen, ik kan niet wachten om weer samen snoepjes en thee te delen op de boot na een duikles. Het is warm hier en het gaat zeker heel tof zijn, hopelijk tot snel.”

 

Maike Ange: “Het is de industrie van blijheid”

Maike Ange is zelfstandig tour guide voor privéreizen en is al jaren actief in deze sector. Door het coronavirus heeft Ange nauwelijks kunnen werken sinds maart 2020. Voor de aankomende zomer begint ze met een nieuw project. “Ik ben er zeker van dat dit de nieuwe manier zal zijn om steden te bezoeken.”

Sinds 1995
Maike woont al 30 jaar in Spanje. Dankzij een vriend is ze gestart als tour guide, “omdat ik meerdere talen spreek stelde een vriend voor om te starten met werken als een toeristengids bij een internationaal bedrijf”. Ange zond haar cv naar het betreffende bedrijf en werd in 1995 toeristengids in Almeria. In 2002 kreeg ze haar vergunning als officiële gids en richtte ze haar eigen bedrijf op, “ik dacht dat het interessanter zou zijn om voor mijzelf te werken en niet voor reisorganisaties”. “Ik startte als het eerste bedrijf in Almeria met het aanbieden van bezoeken met een gids.” Dit werk ging haar goed af, totdat in 2008 de economische crisis uitbrak. De toeristenindustrie in Almeria stortte in en Ange besloot om in 2009 een herstart te maken in Málaga. “Hier concentreer ik me op de privé tours.” Sinds ze in Málaga werkt heeft ze al meer dan 400 tours gedaan en wordt ze gemiddeld met vijf sterren beoordeeld.

Toeristengids Maike Ange voor het Alcazaba van Málaga

Coronajaar
2019 was een goed jaar voor Ange als toeristengids, maar in 2020 stortte de toeristenindustrie opnieuw in. Ditmaal door het coronavirus. “Het is vreselijk voor mij.” Ange is namelijk gewend om het hele jaar buiten te zijn en in de lockdown van 2020 mocht ze niet naar buiten. “Ook moest ik alle geplande tours cancellen.” Ange’s economische bronnen slonken, maar ze kreeg een kleine bijdrage van de Spaanse overheid. “In mijn geval is dit geld nodig geweest om mijn belasting te betalen van 2019, want dat was een uitstekend jaar.” Nadat haar spaargeld op raakte, had ze geen geld meer voor levensonderhoud. “Als mijn man niet had geholpen was het absoluut een catastrofe geweest.” Sinds de uitbraak van corona heeft ze één dag gewerkt. Ange heeft wel 3 aanvragen staan voor in oktober en november, “maar ik weet niet of dit door kan gaan”. Ze denkt drie jaar nodig te hebben voordat haar bedrijf hersteld is.

Nieuw project
“Afgelopen december heb ik besloten om mijn gedachten te verzetten.” Ange probeerde een nieuwe manier te vinden om toerisme te benaderen. “Ik probeerde om in de gedachte te komen van een reiziger, wat wil zo’n persoon?” Ze zocht naar nieuwe platformen en manieren als toeristengids. Iets wat ze ook na corona aan de klant kan aanbieden. “Toen ontdekte ik het project waarmee ik heb besloten om dit jaar te beginnen.”

‘Hop-on, hop-off’
Het nieuwe project lijkt op de bekende ‘Hop-on, Hop-off’ bussen, maar dan lopend. “De tours zijn met gidsen en de toeristen kunnen elke dag op bepaalde uren en speciale punten aansluiten.” De gids zal de hele dag rondlopen langs de bezienswaardigheden van de stad. “Als je tijdens de toer op een plek bent waar je graag langer wil blijven voor bijvoorbeeld een lunch, dan kan je weggaan. En dan stap je weer op als de volgende gids langskomt.” Ange beaamt dat het allemaal ‘coronaproof’ is en dat dat een groot voordeel is. “Het is buiten en iedereen gebruikt een app op zijn eigen smartphone. Ik heb een microfoon, dat is mijn zender en de bezoeker heeft oortjes als een ontvanger. Dan kunnen de toeristen mij goed horen en kunnen ze op een zekere afstand staan.” Er zijn in totaal 60 steden over de hele wereld die dit aanbieden, maar Málaga zal de eerste stad in Spanje zijn. Ange is van plan om begin juli met deze vorm van het gidsen van toeristen te beginnen.

Coronarestricties
Voor Ange is het toegestaan om op dit moment haar werk te doen. “Er zijn veiligheidsmaatregelen volgens het niveau van de noodtoestand.” In Málaga is dit niveau 2. “Dit maakt het voor mij toegestaan om groepen van maximaal 20 personen te gidsen.” De autonome regio’s zullen elke paar weken kijken hoe het ervoor staat. Zo wordt er langzaamaan versoepelt.

Aankomende zomer
“Ik plan voor de kans dat alles doorgaat.” Ange gaat ervanuit dat de resultaten van de vaccinaties zullen zorgen dat ze aankomende zomer kan werken. “Als toeristen komende zomer niet kunnen reizen zou dat vreselijk zijn voor Spanje, omdat we heel erg rekenen op toeristen.” Ange vindt de maatregelen die Spanje en de Europese Unie aan het voorbereiden zijn voor de zomer van 2021 verwarrend. “De enige informatie die ik heb is dat mensen uit de Europese Unie die gevaccineerd zijn het land in kunnen komen zonder quarantaine.” Ze is wel van mening dat dat het reizen weer mogelijk maakt. Ook denkt Ange dat er dit jaar meer Spanjaarden vakantie in eigen land zullen vieren en dan afreizen naar de Costa del Sol. “Mijn verwachting is dat het 50% binnenlandse toeristen en 50% Europese reizigers zal zijn.” Maar voor nu is het voor Ange vooral hoop hebben en voorbereid zijn,  “dat is alles wat ik kan doen”.

 

Reizen met corona

In het audiofragment heb je kunnen horen hoe de situatie nu is om naar Spanje te reizen, Maar hoe zit het komende zomer? Hoeveel mensen willen er eigenlijk naar Spanje en wat heb je nodig om het land in te komen?

84% van de Nederlanders wil op vakantie, blijkt uit onderzoek van reis branchevereniging ANVR. Het merendeel hiervan kiest wel voor een vakantie in Nederland, maar ook de boekingen voor reizen naar het buitenland nemen toe. Het tv-programma Nieuwsuur ging in april dit jaar langs bij verschillende reisorganisaties en zocht uit wat de aantallen waren (hieronder in tabel weergegeven). Het meest populair zijn de landen in het Middellandse Zeegebied, maar hoeveel mensen er specifiek dit jaar naar Spanje willen reizen, is niet duidelijk. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in de zomer van 2019 9,1 miljoen Nederlanders naar het buitenland op vakantie gingen. In 2020 was dat slechts 3,9 miljoen.

Reisorganisatie Ongeveer aantal boekingen naar buitenland 2021 t.o.v. 2019
Sunweb 30%
Corendon 20%
De Jong Intra 27%
TUI 15%
Vliegtickets.nl 40%
Vacansoleil 50%

Hoe ziet deze zomer op vakantie gaan in Spanje eruit?
Momenteel heeft Spanje code oranje, wat betekent dat je alleen noodzakelijke reizen naar Spanje mag maken. Echter heeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken op 15 mei wel iets aangepast voor een deel van Spanje. Voor de Balearen en de Canarische Eilanden geldt een geel reisadvies. Hierdoor zijn vakanties naar deze gebieden toegestaan, maar zijn er wel veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bij terugkeer naar Nederland is er geen testverplichting en hoef je ook niet meer in thuisquarantaine. De vraag wanneer je weer op vakantie kunt naar Spanje (vasteland) is moeilijk te beantwoorden. Dat is namelijk afhankelijk van de ontwikkelingen van covid-19 in Spanje.

Coronapaspoort
Als je per vliegtuig of boot naar Spanje reist, is iedereen vanaf 6 jaar verplicht om een negatieve PCR-test te laten zien. De test moet binnen 72 uur voor aankomst afgenomen zijn. Op 29 april gaf het Europees Parlement groen licht voor het coronapaspoort, een certificaat met een universele code die laat zien of een reiziger gevaccineerd is of kortgeleden negatief is getest op covid-19. Het certificaat maakt het reizen naar Spanje makkelijker en minder gecompliceerd, maar is niet verplicht. Als je maar op een manier kunt laten zien dat je voldoet aan de eisen om het land binnen te komen. De Europese Unie is momenteel nog veel aan het discussiëren over de uitwerking en precieze vorm van het paspoort, dus de kans bestaat dat er deze zomer alsnog de reisregimes per land verschillen.