”We hoeven het niet over alles eens te zijn om samen te strijden”

Gérard Filippe is mede organisator van de ‘Pointe Fixe’ van de Gilets Jaunes in Parijs. Een vaste standplaats waar de Gilets Jaunes tussen 10 en 6 uur mensen te woord staan. Hij was voor de vijftiende keer bij de demonstraties en is wat demonstreren betreft een Gilet – Jaune veteraan. Gérard laat ons een beeld zien van de beruchte beweging die geen enkele gelijkenis vertoont met het in de media geschepte beeld van extreem – rechtse relschoppers. 

Afgelopen zaterdag was alweer de zestiende demonstratie dag van de Gilets Jaunes. Naast de grote demonstratie op de Champs-Élysées worden er op de protestzaterdagen veel andere activiteiten georganiseerd om te protesteren tegen de huidige politiek in Frankrijk. Op de standplaats staat een partytent waar een aantal mensen in een geel reflectievestje de mensen op straat te woord staan en briefjes uitdelen om naar president Macron te sturen. Enkele buurtbewoners zitten in een kringetje bijeen om met de aanwezige Gilets Jaunes in debat te gaan over een directe democratie.

Standplaats

We staan op dit moment op de vaste standplaats van de Gilets Jaunes in Parijs. Wat is deze Pointe Fixe precies? Staan jullie hier de hele dag?

”Ja, we staan hier elke zaterdag tussen 10 uur ‘s ochtends en 6 uur ‘s avonds. Ik woon hier in de buurt, dus het is makkelijk om hier heen te komen. We hebben besloten om hier een vast trefpunt te maken voor de Parijse beweging waar we de hele dag kunnen vertoeven en kunnen laten zien dat we er zijn. Door hier midden op het plein te gaan staan zeggen we eigenlijk ook: ‘We hebben het recht om hier te zijn en om te demonstreren’. Dit is onze manier om te demonstreren. Het is ook belangrijk dat we juist hier op het Marèchal Juin plein zijn, omdat er in deze buurt niet zo veel Gilets Jaunes zijn. De Gilets op de Champs-Élysées, die wonen niet hier in deze buurt.”

De vaste standplaats van de gele hesjes op het Maréchal Juin plein in Parijs.

In heel Frankrijk wordt er gedemonstreerd. In steden en dorpen, op rotondes, parkeerplaatsen, stadscentra en pleinen. De Franse straten kleuren geel, maar waarom precies?

”De voornaamste reden voor de Gilets Jaunes om de straten op te gaan is volgens mij omdat ze amper rond kunnen komen, ook al werken ze. Ze geloven ook niet meer in de economie en de politiek. De democratie zoals deze nu is, is niet democratisch genoeg. Alleen maar een keer stemmen elke vijf jaar is niet voldoende. Men wil meer betrokken zijn bij de beleidsvoering en ook op een directere manier. De Europese Unie is ook niet democratisch. Jean – Claude Juncker is niet door de mensen verkozen evenals zijn presidentschap. We zijn het daar gewoon niet mee eens.”

Organisatie

Er wordt gezegd dat de Gilets Jaunes geen enkele leider of woordvoerder hebben. Is dat echt zo?

”Ja, er is absoluut geen leider bij de beweging, wat wel bijzonder is. Afgelopen dinsdag was ik bij een bijeenkomst in Parijs en ik was het werkelijk met niemand eens in deze groep. Het enige waar de Gilets Jaunes het allemaal over eens zijn is dat de werkende mensen niet meer kunnen rondkomen met wat ze nu verdienen en dat er iets mis is met de ‘democratie’. We vinden elkaar in het hoofddoel: een beter inkomen voor de werkende klasse en een directe democratie.”

Sommige Gilets Jaunes hebben een ander idee over hoe het doel te bereiken dan anderen. Wat denk jij dat de beweging moet doen om zijn doel te bereiken?

”We zetten de regering onder druk, maar hebben nog niet direct een oplossing klaar. Onze taak is om de druk zoveel mogelijk op te voeren, zaterdag na zaterdag, om verandering te maken. De schoonheid van de Gele Hesjes beweging is dat we het niet met elkaar eens hoeven te zijn om voor een gezamenlijk doel te strijden. We zijn niet hetzelfde, maar we willen wel hetzelfde. In onze eigen groep Gilets Jaunes, Parisien Solidaire, zijn onder andere extreem linkse mensen, een monarchist en mensen van alle leeftijden. Er zijn meer extreem – linkse dan rechtse mensen in de beweging. Ik ben geen nazi en ik wil niet met ze omgaan. De Gilets Jaunes staan desondanks boven deze meningsverschillen.”

Een samenwerking tussen de ecologisten en de Gilets Jaunes zou dus ook kunnen ontstaan?

”De ecologisten en de Gilets Jaunes strijden voor hetzelfde doel. Ik kan me voorstellen dat de beweging ietwat verandert onder invloed van de ecologisten die naar de protestmars komen. Maar we zitten in dezelfde situatie; de overheid die maatschappij en natuur kapot maakt. Ik weet niet of de ecologisten en de Gilet Jaunes echt zullen samengaan als een beweging, maar de politie denkt van wel en ze zijn er bang voor.”

Wat zijn de plannen voor de komende weken van de Gilets Jaunes? Zullen ze weer de straat op gaan?

”Ik denk niet dat er plannen zijn om te stoppen. (‘Oh nooo, definitely not!!!’, zegt een ander hesje resoluut). Nee, we gaan gewoon door. Volgende week zal het een ‘gewone’ protestzaterdag zijn, maar de zaterdag erop, 16 maart, is er een demonstratie over het klimaat en het milieu. De Gilet Jaunes zijn er bij en het belooft enorm te worden. We hebben al berichten ontvangen van deelnemers buiten Frankrijk. De Belgen, Duitsers en Italianen zijn er ook bij. Wel zijn ze bang dat de Black Bloc ook zullen komen.

De Black Bloc is een extreem linkse beweging die een specifieke demonstratietechniek heeft. Ze kleden zich in het zwart met hun gezichten gemaskerd en ze gebruiken geweld tegen de politie. Elke zaterdag zijn ze bij de protesten aanwezig. Als er een gesloopte auto of winkelraam te zien is, dan moet het de Black Bloc geweest zijn. Ze zijn er sinds een jaar of tien en als er een sociale demonstratie is, zijn ze er ook bij. ”

Infiltratie

Dus het geweld dat we zien in de media is niet afkomstig van de Gilets Jaunes, maar van de Black Bloc?

”Bij de spectaculaire eerste protesten op de Champs-Élysées, die je wellicht in het nieuws hebt gezien, was er een mix aanwezig van veel verschillende bewegingen. Daarbij waren de Gilets Jaunes enorm kwaad gemaakt door de regering en door hoe de politie handelde. Daarom is er wel gewelddadig gereageerd naar de politie door sommige Gilets. Dat weet ik, want ik was er bij en heb het gezien. Maar nu sinds een aantal maanden al zijn de Black Bloc ook van de partij en ze slopen banken en steken auto’s in brand. De Gilets Jaunes doen ook wel eens slechte dingen, maar tegenwoordig demonstreren ze meestal vredig. Nee, wij hebben de Black Bloc niet uitgenodigd en we hebben niet de intentie om te vernielen zoals zij.”

Wat denk jij, zijn de Gilets Jaunes het startsein van een revolutie?

”We weten nu nog niet wat er zal komen. Het eind van dit verhaal zullen we over vele jaren lezen in de geschiedenisboeken. Ik weet niet of er een revolutie uit voort zal vloeien, want het einde van het verhaal is nog niet in zicht. We gaan gewoon elke zaterdag door met demonstreren en zullen zien wat er van komt.”

Ten slotte, wat zou je willen meegeven aan de Nederlandse Gele Hesjes?

Blijf ongeorganiseerd en ga de straat op! De beweging kwam uit het niets in Frankrijk en plotseling deelde iedereen dezelfde gedachte over de overheid. Als je ergens in gelooft, dan moet je ervoor gaan, ook als het tegen zit. En kom naar Parijs de zestiende!

 

 

Noot: De naam Gerard Filippe is gefingeerd om privacy redenen.

Het interview materiaal is in beheer van de redactie.