Waarom (blijven) wonen in Doel?

TILBURG Het straatbeeld van Doel is weinig uitnodigend om op huizenjacht te gaan; vervallen huizen die volgespoten zijn met graffiti en een kerncentrale op de achtergrond. Wat drijft mensen om in een ‘verlaten’ stad te blijven wonen en wat is de aantrekkingskracht om er te willen gaan wonen?

De Doolen: ontmoetingsplaats voor Doelliefhebbers
Tijdens mijn bezoek aan Doel besluit ik naar een bijeenkomst voor ‘Doelliefhebbers’ te gaan die elke zondagmiddag plaatsvindt in De Doolen. Ik tref daar een jonge man die aangeeft pas vier maanden in Doel te wonen. Hij komt oorspronkelijk uit Brussel, maar de huurprijs (150 euro per maand) en het relatief mooie huis hebben hem doen besluiten om naar Doel te verhuizen. Hij zegt dat Doel een hechte gemeenschap kent, waardoor het fijn is om hier te wonen, maar zijn grootste drijfveer was toch wel de lage huurprijs.

De Doolen

Dertig jaar lang gratis wonen
Een andere bewoner, van middelbare leeftijd, woont heel zijn leven al in Doel en is niet van plan weg te gaan. Hij ziet de toekomst van Doel positief tegemoet en is ervan overtuigd dat Doel zeker zal blijven bestaan. Net als veel oud-inwoners van Doel heeft ook hij zijn woning verkocht aan de Antwerpse Haven, maar zijn huis heeft hij nooit verlaten. “Dertig jaar lang heb ik gratis in Doel gewoond, pas sinds het Europese Hof definitief heeft besloten dat Doel een woongebied is, kwam de haven 150 euro per maand huur vragen.” Over de vele toeristen, op een mooie zomerdag wel zevenhonderd volgens de bewoner, klacht hij niet en zegt: “Zolang ze maar beseffen dat Doel een gewoon dorp is met regels die elders ook gelden, heb ik er geen problemen mee.”

Vandalisme en verkrotting
De Antwerpse haven heeft bijna alle woningen van Doel in zijn bezit. Volgens de bewoner van middelbare leeftijd is dit de reden dat verkrotting heeft plaatsgevonden. “De haven heeft de bewoners uitgekocht en de huizen onbewoond gelaten waardoor verkrotting is ontstaan.” Volgens hem heeft deze situatie geleid tot de komst van krakers die niet allemaal goede bedoelingen hadden. “Er vonden feesten plaats in de verlaten huizen met veel drank en woningen zijn geplunderd.” Tegenwoordig zijn krakers verboden in het gebied, ook is er strenger toezicht en draaien de bewoners om beurten handhavingsdiensten waardoor het vandalisme een stuk minder geworden is en de leefbaarheid een stuk prettiger. Doel is alleen met de auto toegankelijk wanneer je een Belgisch paspoort bezit omdat vandalisme zo beter tegen te gaan is.