Mix and match in Besoijen

Rustig en misschien een beetje saai. Dat de wijk naast het centrum ligt, is niet te merken aan de drukte op straat. Toch zijn de inwoners van Besoijen zeer tevreden over hun wijk. “Alles is dichtbij: mijn huisartsenpost, het TweeSteden Ziekenhuis en de buurtsuper. Daarnaast is het centrum op loopafstand”, zegt een buurtbewoonster die haar hond uitlaat. Samen met een tiental andere inwoners heeft ze een Whats-App groep aangemaakt. De Poolse en Hongaarse arbeidsmigranten doen hier niet aan mee. “We hebben al een paar keer aan hen voorgesteld om erbij te komen, maar hier hebben ze geen behoefte aan. Ze wonen er maar kort. Hierdoor ontstaat er een kloof.”

Foto: Besoijen anti-kraakpand

Naast allochtonen wonen er ook gezinnen met jonge kinderen, ouderen en alleenstaanden. De diversiteit zie je niet alleen af aan de bewoners, maar ook aan de huizen: van villa’s tot jaren ‘60 woningen, nieuwbouwprojecten en met graffiti besmeurde anti-kraakpanden.

Besoijen is een wijk vol met kleine ondernemingen. Ondernemingen als Flex Nail Design, Dansstudio Waalwijk, La Vida bloemisterij en schoonheidssalon Beauty Sensational. Er is maar één bloemisterij en één Dansstudio. Zo is er voor ieder wel wat.

Hoewel de inwoners erg tevreden zijn, is er een ding waar ze het allen mee eens zijn: er ontbreken uitgaansgelegenheden voor de jongeren. “Ze gaan nu naar Tilburg of Den Bosch, maar het moet juist hier te doen zijn.” Als je in Waalwijk 14 jaar wordt en al de kaarsjes uitblaast, kun je maar beter wensen voor leuke uitgaansgelegenheden.

Door: Stacey Vorstenbosch en Marit Koopmanschap