‘Vrouwen moeten hun mannetje staan’

Door: Guus van Hout

Maria Koning beter bekend als Airco Caravan

Nasty Women Amsterdam organiseert van 8 tot 15 december haar tweede tentoonstelling in De Balie in Amsterdam met als titel #teamFemke. De tentoonstelling is een reactie op het gedoe rond Femke Halsema en haar zoon en moet aandacht vragen voor seksisme. De initiatiefnemer van de tentoonstelling is de oprichtster van Nasty Women Amsterdam, kunstenares Maria Koning. “Seksisme zit zo diep in onze samenleving dat we het zelf soms niet eens zien.”

Wanneer je De Balie binnenkomt ben je even in de war, je staat namelijk midden in een café. Als je de trap op gaat wordt alles duidelijk: op de galerij boven het café worden 270 kunstwerken tentoongesteld. Van tampon sleutelhangers tot portretten van Femke Halsema. Bekende en onbekende kunstenaars hebben hun werk gedoneerd. Deze werken worden verkocht voor het goede doel. De prijzen variëren van 5 tot 250 euro. De volledige opbrengst wordt gesplitst  tussen  Elance Academy en het Anticonceptiespreekuur in Amsterdam Zuidoost, van Dokters van de wereld. Elance Academy is een coaching academie voor jonge vrouwen. Het doel van het anticonceptiespreekuur is vrouwen zonder verblijfsvergunning voor te lichten over het voorkomen van ongewenste zwangerschappen.

“Het lijkt wel alsof seksisme alleen maar erger wordt. Ik denk dat dit komt doordat je op internet alles gewoon kan zeggen. En dan wordt er ook een wet aangenomen voor vrouwen met een boerka. Dat is islamofobie en vooral ook vrouwenhaat. Vrouwen moeten hun mannetje staan.” Ze hoopt dat door aandacht te vragen voor seksisme er meer over gepraat gaat worden. “Om alles boven water te krijgen moet er veel over gepraat worden want het zit diep, heel diep. Zo diep dat vrouwen het zelf vaak niet eens door hebben. Het is grappig; hoe meer je erover nadenkt hoe meer je het tegenkomt. Het begint al als kinderen net geboren zijn. Meisjes moeten lief, aardig en zacht zijn, jongens moeten stoer zijn.”

“Stel nou je kunt een kunstmatige baarmoeder huren waar je je eigen kind in kan kweken dan zijn we van het gedonder af”

De #teamFemke tentoonstelling van Nasty Women Amsterdam.

Nasty Women is een feministische activistengroep die is ontstaan toen Donald Trump president werd. Trump noemde Hillary Clinton in het derde presidentiële debat “such a nasty woman.” “New York was helemaal uit het veld geslagen dat die man president werd”, zegt Koning. Als reactie heeft een groep kunstenaars uit New York een expositie georganiseerd. Ze riepen vrouwelijke artiesten op om hun kunstwerken te doneren om deze vervolgens te verkopen tijdens de expositie. Koning heeft ook werken gedoneerd. De expositie heeft uiteindelijk 42 duizend dollar opgeleverd, het geld ging naar de Amerikaanse non-profit organisatie Planned Parenthood. Dit is een organisatie die zich inzet voor vrouwenrechten op gebied van zwangerschap. Na het succes zijn ook andere steden exposities gaan houden. Planned Parenthood werd gekozen omdat Trump na zijn aantreden zei te willen stoppen met het financiering van organisaties die helpen bij gezinsplanning in arme landen. “Ik dacht, Amsterdam mag eigenlijk niet achter blijven.” Vlak voor de Tweede Kamer verkiezingen van 2017 werd de eerste Nasty Women Amsterdam expositie gehouden. “Er stonden rijen voor de deur, mensen konden niet eens meer naar binnen, zo druk was het.” Er hingen kunstwerken waarin Donald Trump en Geert Wilders met hoofddoek werden afgebeeld tot vagina’s aan kettingen. De tentoonstelling was een groot succes, er is 16 duizend euro opgehaald voor het goede doel.

Kunstwerk van Denise Rosenboom

De aanleiding voor de tweede expositie was de volgens Koning seksistische reacties op Femke Halsema nadat haar zoon met een onklaar gemaakte revolver bij een leegstaande woonboot had ingebroken. “Het ging over haar vrouw zijn, haar moeder zijn en dat ze als burgemeester ook maar moest oprotten.” Dit was volgens Koning niet de eerste keer dat er seksistisch geschreven wordt over Femke Halsema. Op 25 oktober publiceerde de telegraaf een artikel met de kop: ‘Halsema’s ambtsketen aangepast voor boezem’. In het artikel is te lezen over de juwelier die de ambtsketen van Amsterdam aanpaste zodat deze mooi om Halsema’s nek viel. “Waarom is dit nieuws? Als je een nieuwe burgemeester krijgt met een dikke speknek waarop de ambtsketen moet worden aangepast is dit toch ook geen nieuws.”

“Natuurlijk kregen we negatieve reacties toen we de tentoonstelling aankondigden. Maar dat is geen reden om je mond te houden, negatieve reacties komen er toch wel. Want feministen zijn mannenhaters en ze laten hun okselhaar groeien.” Volgens Koning zijn dit soort acties pas niet meer nodig als 50 procent van de regering vrouwen zijn; als vrouwen evenveel betaald krijgen als mannen en als er gelijke kansen zijn op de arbeidsmarkt. “Eigenlijk heb ik vooral veel hoop in de kunstmatige baarmoeder. Stel nou je kunt een kunstmatige baarmoeder huren waar je je eigen kind in kan kweken dan zijn we van het gedonder af.”  Een kunstmatige baarmoeder is een soort zak die buiten het lichaam kan functioneren als baarmoeder. Hierdoor zou een vrouw dus niet meer zwanger hoeven zijn.

De tentoonstelling heeft uiteindelijk 20.000 euro opgeleverd.