Vrouw van neergestoken burgemeester aan het vechten voor plek Europees Parlement

Nargishma Ghisai

Eind mei zullen de verkiezingen voor het Europees Parlement weer plaatsvinden. Dit keer neemt Magdalena Adamowicz ook deel aan de verkiezingen en staat zelfs  als tweede op de lijst. Ze staat vooral bekend als ‘de vrouw van de neergestoken burgemeester’.  In januari is haar man, Pawel Adamowicz, neergestoken wat voor veel ophef zorgde in Gdansk. Pawel was een man die open stond voor homoseksualiteit en immigratie, iets waar andere Polen niks mee te maken willen hebben. Magdalena deelt het ideaal van haar man gaat daarmee in tegen de ideologie van de huidige regeringspartij PiS.

Magdalena Adamowicz

De 46- jarige Magdalena is in 1999 getrouwd met Pawel Adamowicz en heeft twee kinderen met hem. In het verleden heeft Magdalena rechtsgeleerdheid gestudeerd aan de universiteit van Gdansk. Dit was dan ook de plek waar ze haar echtgenoot heeft ontmoet. Nadat haar echtgenoot, de burgemeester van Gdansk, in januari 2019 werd neergestoken, besloot ze om mee te doen aan de Europese verkiezingen. Dit is niet de eerste keer dat ze zich bezighoudt met politiek. In 2009 kreeg ze al de mogelijkheid om mee te doen aan de Europese verkiezingen en werd toen zelfs al gezien als kandidaat raadslid.

Drie weken nadat haar man was overleden besloot ze dat ze de politiek in wilde en  vertrok ze naar Brussel om deel te nemen aan een debat over haat zaaien. Ze staat nu als tweede op de lijst voor de verkiezingen die 26 mei zal plaatsvinden

 

Idealen

Magdalena vindt het belangrijk om openlijk te praten over onderwerpen als immigratie en de LGBT- gemeenschap. Ze vindt dat iedereen gelijke rechten en kansen moet krijgen en is dan ook voorstander van een links beleid.

Magdalena’s grootste doel is het bestrijden van haat. Ze vind dat haat de wereld vernietigd en wilt dat er samenhorigheid heerst. De slogan van haar campagne luidt: ‘’ Stel je voor dat er geen haat is.’’ Ze wilt dan ook een wet maken die een grens stelt aan haatdragende taal en het beledigen van mensen. Zelf ziet ze hoe het aantal zelfmoorden onder jongeren stijgt. Ook ouderen krijgen het volgens Magdalena steeds lastiger om een vredig leven te leiden.

Om een einde te maken aan de stakingen, wilt ze de onderwijswet veranderen. Ze wilt voorkomen dat de kwaliteit van het onderwijs daalt door de frustraties van de leraren. Ondanks dat ze leraren geen belangrijke groep voor de regerende partij vindt, is ze hen toch solidariteit verschuldigd. Haar man steunde de lerarenstakingen altijd en daar heeft ze bewondering voor. Ze vroeg een keer aan haar echtgenoot wat hij zou doen als de stakingen uit de hand zouden lopen. Hij antwoordde ‘’Ik geloof in wijsheid en dat zij de beste beslissing zullen nemen.’’

Adamowicz vindt het belangrijk om bij de EU te horen. Dit biedt Gdansk veiligheid. De EU heeft een sterke positie die kan zorgen voor een eenheid van democratische waarden in Gdansk.

 

 

Strijd

Magdalena Adamowicz is in strijd met de politieke partij PiS. Ze verschillen zodanig van mening, dat het tegenpolen zijn. Hoewel Magdalena wilt dat de partij wordt opgeheven, heeft ze aangegeven dat ze graag een coalitie zou willen vormen met Krystyna Pawlowicz. Door de samenwerking zou de haat voor elkaar verminderen. Ze vindt Krystyna van PiS haatzaaiend en hoopt dat dat zal veranderen na enig samenwerking. Magdalena:‘’ Ik geloof in mensen. Ondanks dat we anders zijn kunnen we samen veel veranderen.’’

Krystyna Pawlowicz van de PiS partij vindt dat Magdalena alleen meespeelt voor medelijden. En ze is niet de enige die dit denkt. De vraag :‘’ wat is uw competentie, afgezien van het feit dat je ‘ de vrouw van de vermoordde president’ bent?’’ krijgt ze dan ook naar haar hoofd gegooid.  Hierop antwoordde Adamowicz dat ze een advocaat en docent van de universiteit van Gdank is en dat ze vloeiend Engels en Duits kan, doordat ze op ‘Cambridge University’ heeft gezeten.

Beschuldigd

Toch blijkt Magdalena niet het perfecte plaatje te zijn. Magdalena wordt beschuldigd voor het geheimhouden van haar vermogen en inkomen. Volgens haar huisarts stond ze altijd al bekend om haar liefde voor luxeproducten. Dit verborg ze nooit, totdat haar man werd verdacht van fraude door Tygodnik Solidarnosc.

Nadat Solidarnosc publiceerde dat hij Adamowicz verdachtte van fraude, werden alle eigendommen van ze gecontroleerd door het Centrale Anti-Corruptiebureau. De inspectie duurde van 1 oktober 2012 tot 26 juni 2013. In 2013 werd Pawel Adamowicz dan ook verdacht van het plegen van een misdrijf. Dit zou komen doordat de gevonden gegevens niet overeen kwamen met de aangiften die de burgemeester eerder had gedaan.

Magdalena wordt nu beschuldigd voor het geheimhouden van haar vermogen en inkomen. Eindredacteur van ‘Grazeta Gdanska’, Marek Formel zegt dan ook: ‘’ Het blijkt dat Magdalena Adamowicz  bij het begin van de electies niet alleen maar een politieke achtergrond heeft, maar ook een criminele achtergrond.’’