Vrijwilligerswerk: Cinecitta

Bij vrijwilligerswerk denken mensen meteen aan dingen als huizen bouwen in Afrika of werken in een soepkeuken voor daklozen, maar er zijn veel meer mogelijkheden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de Cinecitta in Tilburg. Dit is een bioscoop gevestigd in een prachtig historisch gebouw wat laatst gerenoveerd is. Hier worden arthouse films gedraait, ook is er een cafeetje waar je na de film nog even een kopje koffie kunt drinken. De kaartverkoop en het openen van de zalen wordt gedaan door vrijwilligers. Het werk is niet voor niets, als je hier namelijk als vrijwilliger werkt mag je overdag gratis naar de beste cultuur films en in de avond voor de helft van de prijs.

Kiki Geelens (42) is een van deze vrijwilligers die hier werkzaam is. Als betaalde baan is ze psycholoog op een mbo in Den Bosch. Ze werkt al bij de Cinecitta sinds maart van dit jaar en het bevalt haar goed. Het is erg gemakkelijk om te combineren met haar andere baan omdat je maar één dienst van drie uur hoeft te werken in de week.

Hoe bevalt het werk?

Antwoord: “Erg goed, er hangt een gezellige sfeer. Sommige mensen komen hier niet alleen langs om een film te kijken maar ook om te socialiseren. Als je bij de kaartverkoop staat maak je constant praatjes met bezoekers. Het is voor veel mensen meer dan een filmpje kijken, die komen om contact te hebben met anderen. Het is echt een soort get-together.

Wel merk ik dat het in de zomer een stuk minder druk is, dan wil iedereen namelijk op een terrasje zitten. De laatste paar weken is het weer een stuk drukker.”

 

Hoe kwam je bij dit werk?

Antwoord: “Ik was hier zelf al een of twee keer naar de fil geweest, ik ben wel een beetje een filmnerd wat dus mooi is meegenomen. Ik zocht iets voor naast mijn werk, ik wilde in ieder geval iets rustigs met mensen dus dacht ik eerst aan werken bij een museum maar uiteindelijk vond ik dit.”

 

Wat houdt het werk precies in?

Antwoord: “Je hebt drie soorten diensten, op zondag vier. Je hebt laatochtend, middag & avond dienst, allemaal 3 uur. In de ochtend en in de middag sta je alleen en in de avond met z’n tweeën.

De dingen die je doet zijn kaartjes verkopen en de zalen op tijd openmaken. Soms krijg je wel te maken met gasten die ongeduldig worden, zelf de poortjes aan de kant schuiven en naar binnen gaan, maar meestal gedraagt iedereen zich prima.”

 

Hoe is de werksfeer?

Antwoord: “Je werkt grotendeels alleen, alleen in de avonden werk je samen met iemand. Ik ben denk ik de jongste die hier werkt op het moment, de meeste werknemers zijn al met pensioen en doen dit voor hun plezier. De werksfeer is dus erg fijn.”

 

Door Simon Speelman