Vriendin en voorheen arbeidsmigrant Magdalena

Wie is ze

Magdalema is een enthousiaste vrouw van 38. Ze komt uit Polen en is een goede kennis van de familie van Radek. Magdalema woont weer Polen na een lange tijd in Nederland gewerkt te hebben. Ze woont bij haar ouders en is opzoek naar een eigen huis.

Over Nederland

Magdalema heeft acht jaar in Nederland gewerkt. Ze woonde in Eindhoven, Den Haag en Rotterdam. Ze zegt dat ze verliefd is geworden op Rotterdam en de zee, hier was ze het liefst en zou ze graag weer willen wonen. Toen ze in Maasdijk woonde, ging ze elke dag naar het strand. Hier kon ze uit waaien na een dag op het werk en genieten van de vrijheid die ze had.

Magdalema is ontzettend te spreken over Nederland. Het is voor haar erg bijzonder dat je in Nederland met verschillende culturen samenleeft. Het valt haar op dat dit verschil erg groot is met Polen, waar volgens haar alleen Poolse mensen wonen.

De verschillende culturen waren in de eerste jaren wennen voor haar. Ze vertelt dat ze niet zomaar religieuze sieraden kon kopen. Als ze dit om had kreeg ze er opmerkingen over en moest ze het af doen. Dit was voor haar het moment om rekening te gaan houden met de nieuwe samenleving waar ze in verbleef.

Ze heeft een aantal jaar in het ziekenhuis in Eindhoven gewerkt. Haar taak was om in de keuken van alles te regelen. Hier werkte ze met meerdere Poolse vrouwen. Ze vertelt dat haar tijd in het ziekenhuis erg fijn vond. Ze heeft nog steeds contact met haar oude baas en collega’s. Ze gaat in de vakanties terug naar vrienden in Nederland.

Magdalema had in Nederland geen eigen huis of appartement. Ze verbleef in gedeelde huizen; vaak eigendom van de baas van het bedrijf waarvoor ze werkte. In dit huis verbleven alleen vrouwen van meestal Poolse komaf. Het samenwonen met deze vrouwen ging in goede harmonie, vertelt Magdalema. Het enige wat lastig was, is dat iedereen een andere starttijd had met werken. Dit houdt in dat je in je slaap gestoord wordt als mensen gaan werken of thuis komen.

Over Polen

In Polen zijn op dit moment vele ontwikkelingen gaande. De oudere generatie heeft een andere mening dan de jongere generatie, waardoor er veel verdeeldheid is. Magdalema vertelt dat het in Polen hard werken is om rond te kunnen komen. Zelf heeft ze twee banen waarmee ze  gemiddeld €300,- euro mee verdient. Ze werkt vijf dagen in de week op kantoor van 6:45 tot 15:15. Daarnaast werkt ze meestal zeven dagen in de week van 16:00 tot ’s avonds laat op haar eigen boerderij. Het is een groot verschil met Nederland legt ze uit. ‘Daar verdiende ik met een baan rond de €1200,- euro in de maand.’

We vroegen Magdalema hoe ze dacht over het vooroordeel van Poolse mensen: zoals het vele drinken. Ze gaf aan dat het klopt, de Polen in Nederland drinken meer dan de Polen in Polen zelf. Dit komt volgens Magdalema doordat de arbeidsmigranten hun familie missen en het op die manier proberen te verzachten.