Voorwaardelijke straf voor Albert Heringa

Door: Luuk de Vocht

Op 31 januari 2018 is de 76-jarige Albert Heringa veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Heringa heeft in 2008 zijn stiefmoeder geholpen om zichzelf van het leven te beroven. Hij deed dit door 130 fijngemalen pillen door de vla te roeren van ‘Moek’. Met z’n drieën waren we bij het gerechtshof in Den Bosch om deze zitting bij te wonen.

Voorafgaand aan de zitting, wachten er buiten het gerechtsgebouw tientallen bezoekers op de komst van Heringa. Ze zwaaien met vlaggen en spandoeken om te laten zien dat zij achter hem staan. ‘Niemand sterft alleen. Wij steunen Albert Heringa’ staat er in grote letters op het spandoek. Mensen beginnen te juichen en nog harder met hun vlaggetjes te zwaaien. Heringa en zijn vrouw komen aanlopen en proberen door de journalisten heen naar binnen te lopen. Wij volgen hem… uiteraard.

Binnen komen wij een aantal mensen te spreken die Heringa steunen. Ze zijn enthousiast en hopen natuurlijk dat Heringa wordt vrijgesproken, maar ze realiseren zich ook dat het niet gemakkelijk zal gaan. Naast de tientallen gepensioneerden, die in de hal staan te wachten totdat zij de rechtszaal in mogen, zien we een viertal jongeren van onze leeftijd. Een van hen draagt een ‘Oeteldonk sjaal’. Wij lopen naar hen toe en vragen wat hun reden is om hierbij te zijn. “Liepen eigenlijk toevallig langs”, zegt een jongen, “we lieten ons informeren over deze man en waren heel nieuwsgierig naar de uitspraak”.

Wanneer de rechter zijn uitspraak heeft gedaan begint de zaal zacht te joelen. Ze zijn het er niet mee eens dat Heringa een twee keer zo zware straf is opgelegd. Toch kijkt Heringa niet betreurd. Zijn familie omhelst hem en ze lopen samen de rechtszaal uit. Na de zitting lopen de mensen mompelend naar buiten toe. Teleurgesteld misschien, maar over twee weken – wanneer Heringa niet meer in cassatie kan gaan – zal niemand er meer van wakker liggen.