Vogelbuurt in Oss: ‘Ik voel mij allesbehalve veilig hier’

De Vogelbuurt in Oss

De rookworstlucht van de Unox-fabriek komt je tegemoet zodra je het station in Oss verlaat. Een lange weg langs deze fabriek met veel honden-uitlaatparken eindigt in een park met veel groen en een enorme vijver, waar de laaghangende takken van de boom het water teder aanraken. De vijver is de entree van de Volgelbuurt in Oss.

Het onkruid tussen de groene tegels in de voortuin staan hoog. Achtergelaten zwembadjes en speelgoedhuisjes staan in de wijk. De verflaag op elke voordeur van de rijtjeshuizen is hetzelfde. Een diepe voortuin zorgt voor enige afstand tussen het trottoir en het huis. Naar binnen kijken in de huizen kan niet, want bijna alle ramen zijn bedekt met een dikke laag van gordijnen. Er lopen weinig mensen over straat, er gebeurt niet heel veel. De voetbalvelden zijn leeg, de eetcafés dicht en af en toe loopt er iemand met een volle boodschappentas voorbij. De wijk straalt somberheid uit. De harde regen en de huidige lockdown versterken deze uitstraling alleen maar meer.

Ooit was het een nette, schone nieuwbouwwijk nu simpelweg een ‘schorriemorrie wijk’ zoals een medewerker bij de bakker in de wijk beschreef. “Ik kom zelf uit Oss, maar ik ben blij dat ik in een andere wijk woon. Ik voel mij hier niet veilig en zodra ik klaar ben met werken ga ik op volle toeren naar huis.” Het raam van de bakker was tijdens de rellen ingegooid en er was de nodige schade aanwezig.

De grote gele letters van de Jumbo zijn vervaagd door de harde regen. Met een fel rode paraplu en een boodschappentrolly met witte stippen zegt de tachtig jarige mevrouw van Hintem dat ze een trotse Ossenaar is. “Al 40 jaar mag ik in deze mooie stad wonen en ik heb nog nooit één vervelende ervaring gehad. Ik zou hier voor geen goud weg willen.” Mevrouw van Hintem is zich bewust dat Oss  door de buitenwereld gezien en beschreven wordt als ‘de drugsstad met de messenstekers’ ze is het hier echter niet mee eens. “ Ik word laaiend op het moment dat iemand Ossenaren beschrijft als ‘messenstekers’. Mijn kinderen zijn opgegroeid in deze wijk en dat had ik niet gedaan als mijn, inmiddels overleden, man en ik ons hier niet veilig zouden voelen. Het is een oud en totaal verdraaid beeld. Ik weet dat de geschiedenis van Oss allesbehalve goed is, maar we zijn er op vooruitgegaan. De mensen zijn heel lief en behulpzaam. Ook tijdens de rellen heeft de politie goed gehandhaafd. Een onveilig gevoel is nergens voor nodig.”

De hele wijk is voorzien van genoeg winkels, een voetbalclub en cafés. Voor de jeugd is er niet veel. Geen uitgaans-, hang- of recreatieplek om wat te doen met vrienden. De jeugd is simpelweg verveeld in deze wijk zegt de postbode die voorbij fietste. Dagelijks, als ze haar kranten bezorg ronde maakt, ziet ze veel jeugd hangen op straat die uit verveling gaan relschoppen.  “De jeugd moet naar een hele andere stad om op stap te kunnen gaan en in de wijk is helemaal niks doen of georganiseerd voor de jeugd. Door die verveling maken vele jongeren verkeerde keuzes. Sommige raken op het verkeerde pad en komen in de onderwereld van Oss terecht. Je kan het probleem proberen te ontkennen maar het is er simpelweg gewoon.” Volgens de cijfers van de gemeente Oss behoort 14.6% van de bewoners tot de leeftijdsgroep tot 19 jaar. Dit is al hoger dan jaren ervoor aangezien er steeds meer geboortes in Oss zijn. Het percentage jongeren neemt alsmaar toe. Het is volgens de postbode enorm belangrijk dat de gemeente iets aan deze situatie gaat veranderen om de zaken van nu en eventuele problemen in de toekomst te vermijden.

De criminaliteit in de Vogelbuurt is in 2020 ten opzichte van 2019 met 10% gestegen. De meeste vorm van criminaliteit is vermogensmisdrijf. Deze steekt met kop en schouders erbovenuit. Van alle 163 misdrijven in 2020, was 94 een vermogensmisdrijf. De rest behoort tot verkeersmisdrijven, drugsmisdrijven en nog wat overige. Gemiddeld vinden 16 misdrijven per maand in de Vogelbuurt plaats.