“Ik vind dat haters ook wat te doen moeten hebben”

Vier jaar geleden ging er over alle Nederlandse internetfora een youtube-video rond. Twerken doe je zo. Een klungelig instructiefilmpje waarmee alle alleenstaande overblijfmoeders van Nederland kunnen leren hoe je kan schudden met “de achterbips.” De meningen over de maker van het filmpje waren al snel verdeeld. “Is deze vrouw serieus bezig? En wie is JoyceJoin?”

Een allerdaags make-up tutorial Bron: Youtube

“Voordat ik vier jaar geleden met het kanaal JoyceJoin begon had ik al een ander typetje. Daar was ik op een gegeven moment klaar mee, en toen ben ik gaan beautyvloggen. Die vlogs waren toen al met een duidelijke knipoog. Het bleef echter altijd kriebelen om gekke dingen te maken. De gedachte dat ik gewoon weer los moest kwam naar boven. Zo ben ik begonnen met JoyceJoin.”

“Vloggen vind ik een art. Dat moet je kunnen, je moet de hele dag maar op pad en iets leuks kunnen filmen. Ik heb zelf een vrij normaal saai leven. Werk, vrienden en familie. ‘S ochtends sta ik om vijf uur op en om acht uur zit ik op mijn werk aan de telefoon. ‘S avonds kom ik afgepeigerd thuis. Vloggen kan ik dus niet, het past niet bij mij leven.”

“De voorliefde voor gekke video’s is tien jaar geleden begonnen. Toen begon ik op youtube met een groepje Amerikanen dat fan was van Chris Crocker. Hij was bekend geworden met de Leave Britney Alone. “A Video From years ago”. In dat groepje fans zat een oudere vrouw, die maakte filmpjes zoals ik die nu maak. Drie, vier jaar geleden was ik ook echt bewust bezig als een troll, puur om een reactie uit te lokken. Dan maakte ik een gekke video, en zette ik een dildo op de achtergrond. Je weet dan dat mensen niet naar je gaan luisteren, maar over die dildo gaan praten. Die truc heb ik nog een paar keer herhaald met bijvoorbeeld een rol toiletpapier besmeurd met pindakaas. In mijn receptvideo voor een broodje kaas lagen er tampons op het aanrecht. Het gaat dan niet om het broodje, het gaat om die tampons.”

“Mijn video’s zijn ook een soort tegengeluid. Veel youtubers voelen zich zeer bijzonder. Veel mensen vinden youtubers de nieuwe Justin Bieber. Echter is de gemiddelde youtuber voor mij gewoon een proleet met een camera. Daarom zijn er heel weinig youtubers die doorbreken naar de oude media. Volwassenen zien wie de youtubers echt zijn, hun normale publiek doet dat vaak niet. Youtubers zijn zo belangrijk geworden, en daarom vind ik het belangrijk om een video over een broodje kaas te maken”

“JoyceJoin heeft haar video’s altijd gemaakt voor de haters, want ik vind dat haters ook wat te doen moeten hebben. Ik wil het eigenlijk zo banaal mogelijk neer zetten, zodat gezond denkende mensen zich afvragen “nou, dat kan niet echt zijn.” Aan de andere kant wilde ik twijfel bij mensen brengen. Daarom maakte ik one-take video’s. De groep mensen die ik aan het twijfelen bracht, was in het begin heel groot.”

“Mensen die youtube videos kijken, vind ik wel zure mensen. Daar kunnen youtubers goed erg mee spelen, omdat je weet dat ze gaan reageren. Ik heb altijd gezegd, als je niets moois of leuks kunt maken, dan moet je video’s voor de haters gaan maken. Mits je daar niet bang voor bent. Het geld voor mij, maar ook voor veel andere youtubers, dat haters je beste kijkers zijn. Neem als voorbeeld Famke Louise. Die heeft net twee nummers uitgebracht terwijl ze zelf wel weet dat ze niet kan zingen. Ik denk dat dat wel ingecalculeerd is, ze richt zich op een bepaald publiek.”

“Veel youtubers die delen natuurlijk veel met hun publiek, Enzo Knol bijvoorbeeld. Als je zelf video’s maakt kijk daar je toch anders naar. Ik zie altijd de lampen en camera’s in beeld. Maar, hij is inderdaad vrij neutraal naar zijn publiek toe. Ik kijk zelf ook wel eens Enzo, echt waar. Hij heeft een hele positieve flow met zijn kijkers, maar ook hij heeft haters. Overigens kan je haatreacties tegenwoordig filteren. Daar zijn achter de schermen van youtube opties voor. Over het algemeen denk ik dat alle youtubers wel haters hebben, alleen is tegenwoordig de vraag in hoeverre ze dat eruit filteren.”