De vijf harten van een paard

Een opleiding waarbij interesse in een paard erg belangrijk is, je fysiek sterk moet zijn, waar de welzijn van het paard voorop staat en waar je vakken leert zoals anatomie, pathologie en otologie van het paard… Juist! We hebben het natuurlijk over de opleiding tot hoefsmid. Dit ietwat onopgemerkte beroep is niet helemaal vergeten door de jeugd van tegenwoordig. Janneke Spijkers (22) is aan het begin van dit jaar begonnen met deze deelopleiding vermaakt zich tot dusver tamelijk goed. “Een paard heeft eigenlijk vijf harten… één hart en vier hoeven.”

Door Sander Dietz

De eerste vraag die bij mij opkwam, en ik denk bij velen van jullie ook, was natuurlijk: “Hoe kom je in hemelsnaam bij dit beroep?!” Dat je van paarden houdt, oké, maar dat je ook dagelijks de nagels wilt knippen van paarden – daar komt het eigenlijk op neer – leek mij een beetje vreemd. Toch was het voor Janneke niet zo heel gek. “Ik wilde eigenlijk heel mijn leven lang al iets met paarden doen. Ik heb zelf ook een eigen paard en zo ben ik in aanraking gekomen met een hoefsmid. Ik heb toen een paar dagen meegelopen met die hoefsmid [of is de vrouwelijke vorm hoefsmederesse?] en kwam er achter dat je paarden er ontzettend veel mee helpt, dat vond ik zo mooi aan het beroep.” Ik wil weten of dat haar ook voldoening brengt binnen het vak, dat was ook zo: “Een paard heeft er erg veel baat bij, dat geeft mij voldoening.” Misschien is een hoefsmid wel een balsem voor een paardenziel, dacht ik.

“Als mensen met paarden willen werken, dan willen ze toch meer iets in de richting van lesgeven, rijden of indraaien. Het vakmanschap, zoals hoefsmid, wordt daarbij snel vergeten.” Ondanks dat, is er nog genoeg vraag naar een hoefsmid. “Er zijn in Nederland heel wat paarden, die gemiddeld één keer in de acht weken naar een hoefsmid moeten. Specialisatie speelt daarbij ook een rol. Veel paardenhouders gaan toch liever naar een hoefsmid, dan naar een normale smid.” Verder vertelt Janneke: “Het beroep schrikt ook veel mensen af, omdat het fysiek erg zwaar is en in veel ogen is het echt nog een mannenberoep.” Dan valt al een deel van de mannen af, bedenk ik. ‘Fitnessboys’ worden namelijk niet graag gezien met een paardenpoot tussen hun never-skip-leg-day benen.

‘Fysiek zwaar’, wat moet ik me daarbij voorstellen? Hetzelfde als Pipi Langkous die een volledig paard kan optillen? Toch niet helemaal… “ Het werk is erg zwaar, met name voor je bovenbenen en voor je onderrug, daarom krijg ik ook oefeningen mee voor thuis om het allemaal een beetje soepel en los te maken. Ik krijg oefeningen mee zoals yoga en fitnessoefeningen.” Geinig om te bedenken dat je als hoefsmid yoga moet doen om de belangen van een paard te kunnen behartigen.

“Ik vind het welzijn van paarden erg belangrijk. Ze zeggen ook wel dat paarden vijf harten hebben, één hart en vier hoeven. Hoeven zijn dus erg belangrijk voor een paard. Dat is ook mijn motivatie om hoefsmid te beoefenen, puur om het paard te helpen.” Ze spreekt met passie in haar stem. Maar wat trekt haar nou zo in paarden? “Het doet me iets als ik met een paard bezig ben [nee dames en heren, ze bedoelt geen paardenfetisj] een paard leert jou namelijk ook heel veel. Ik heb nu 2,5 jaar een eigen paard en het voelt alsof ik echt een reis met mijn paard aan het maken ben. Buiten dat vind ik het ook gewoon mooie dieren”, zegt ze wederom enthousiast.

Janneke krijgt niet alleen anatomie (leer van de structuren van een lichaam), pathologie (ziekteleer) en otologie (leer van het oor) maar ook lessen die focussen op het runnen van een eigen bedrijf. “De meeste hoefsmeden worden zzp’er als ze de opleiding halen.” Zijzelf wil uiteindelijk ook graag een eigen paardenbedrijfje oprichten. “Een vriendin en ik willen in de toekomst een eigen paardencentrum, waarbij ik de welzijn van de paarden regel en mijn vriendin de lessen.”

Ter afsluiting vraag ik me af of Janneke nog iets essentieels over het beroep te melden heeft. “Een hoef van een paard is niet zomaar iets. Het heeft grote gevolgen voor een paard als dit niet met zorg en kennis wordt behandeld, zoals verkeerde groei van botten en pezen in het been”, vertelt ze overtuigend. “Wat ook nog leuk is om te vertellen, is dat ik met 6 mensen in de klas zit en 5 daarvan zijn meisjes, dat had je niet verwacht hé?!” Ik was inderdaad verbaasd. Misschien zijn paardenmeisjes toch stoerder dan ik dacht, of is het de yoga wat deze opleiding aantrekkelijk maakt voor meisjes?

 

 

Feitjes:

  • 3 opleidingen in Nederland
  • 600 hoefsmeden
  • Opleiding duurt 1,5 jaar, elke maand één weekend.
  • Voor een hoefsmid betaal je ongeveer tussen de 20 en 120 euro.
  • De opleiding is ruim gerekend ongeveer 842 euro.