Over vier dagen is het lente

Net nu de enorme kou van de afgelopen weken ons land heeft verlaten en de eerste straaltjes zon van het nieuwe jaar tevoorschijn kwamen, was daar vanochtend opeens weer die witte deken. De sneeuw is terug.

Vorige week zaterdag was het eindelijk weer voetbalweer voor het team waar ik in speel. Helaas moest ik door omstandigheden de wedstrijd aan mij voorbij laten gaan. Zo naïef als ik ben, dacht ik dat het goede weer van afgelopen week door zou zetten tot heus voorjaarsweer en dat het vanaf nu weer elke week voetballen geblazen was. Maar nee, schijn bedriegt. Dinsdag kwamen de eerste geluiden dat het dit weekend weer zou gaan vriezen en eventueel zelfs zou gaan sneeuwen. Toen vanochtend mijn wekker veel te vroeg afging en ik uit het raam keek wist ik al genoeg. Dat wordt geen voetballen vandaag. Het is vandaag 17 maart lieve mensen! 17 maart en er ligt een pak sneeuw. Dat is toch niet meer gezond.

 

Ik kan het me nog goed herinneren, die geweldige kou van een aantal weken geleden. Als Eskimo’s gingen we de straat op. Er werd een schaatsmarathon georganiseerd. Er werd zelfs heel voorzichtig eventjes over de Elfstedentocht gesproken. Maar natuurlijk kwam die er niet. De zon daarentegen ook niet. Of toch wel?

Haast verrassend was daar na die weken van kou opeens de eerste voorjaarszon. De bloemen schoten uit de grond en ook de vogeltjes die je ’s ochtends altijd lekker wakker maken, leken te ontwaken uit de Siberische kou. Voortplantingstijd. Yes, de lente gaat weer beginnen. Niets bleek minder waar. Het is op het moment dat ik dit schrijf twee graden onder nul in Eindhoven. Over vier dagen begint de lente. Die mooie bloemetjes en wellicht pasgeboren kuikentjes gaan hartstikke dood. Dit is hoe het klimaat zich de komende jaren wellicht verder gaat ontwikkelen. Elk seizoen gaat opschuiven. Herfstweer met kerst. Winterweer in maart. Het zou me niets verbazen als er over tien jaar hittegolven voorkomen in oktober.

 

Veel politieke partijen zijn bezig met klimaat. Natuurlijk, tienduizend auto’s minder in de binnenstad zorgen er niet voor dat klimaatverandering gestopt wordt. Maar toch, er moet iets gedaan worden aan dit probleem. Veel mensen – ik ook, moet ik toegeven – denken vaak dat die klimaatverandering iets is voor de generaties na ons. Maar als je de afgelopen paar jaar op het weer hebt gelet, blijkt toch dat al die dingen die de wetenschappers al jaren roepen, toch echt blijken te kloppen. Steeds meer tropische buien in de zomer, hetere zomers, langere zomers en het fenomeen sneeuw op 17 maart.