Vertical farming is the future

Babette van Langeraad, 8-1-2019

Yoni Mol met haar zelf gekweekte gewassen

 

Groenten die niet op het land groeien, maar op het water. Dat is de toekomst van voedselproductie volgens Yoni Mol. Door klimaatveranderingen wordt het weer onvoorspelbaar, hierdoor zijn delen van de traditionele landbouw in de toekomst misschien niet meer mogelijk. We zijn in Nederland nog niet voldoende voorbereid op langdurige droogte of te veel regenval. De thuis-kweek-set van Own Greens moet de oplossing zijn, maar waarom moeten we thuis onze eigen gewassen kweken?

 

Wat is de missie van Own Greens?

“Onze missie is om met de thuis-kweek-set van Own Greens de manier waarop wij eten produceren te veranderen. Door de klimaatverandering zijn veel delen van de traditionele landbouw in de toekomst misschien niet meer mogelijk. Vertical Farming zal niet de taken van de boer overnemen, maar een combinatie tussen vertical farming en landbouw moet de toekomst worden van onze voedselproductie.”

Verticale landbouw is het kweken van gewassen in een fabriekshal, kantoor of winkel in steden en hoogbouw. De gewassen zijn gestapeld in kweeklagen en staan dus binnen i.p.v. buiten.

Delen van de traditionele landbouw zijn in de toekomst misschien niet meer mogelijk, omdat temperaturen stijgen en er meer droge- of juist natte periodes komen. Door veranderende weersomstandigheden kunnen er nieuwe ziektes en plagen op gewassen ontstaan.

“De gewassen die hier worden gekweekt zijn van super kwaliteit; het ruikt en smaakt beter. We willen dit product in de toekomst ook in de supermarkt aanbieden, zodat iedereen de producten kan kopen. Online verkopen wij een zelf-kweek-set. Wij hopen dat consumenten hun gewassen zelf in hun eigen huis gaan kweken.”

 

Hoe werkt de zelf-kweek-set van Own Greens?

“De set kan online besteld worden. Alle benodigde producten worden aan huis geleverd. Thuis stopt de consument water en de voedingstoffen in de container, plaatst het zaadje in de plug en laat het gewas een aantal weken groeien. Na het instaleren en het planten hoeft het gewas niet meer door de mens worden aangeraakt, behalve bij het oogsten. Iedereen kan het zelf gegroeide gewas oogsten. Je hoeft daar geen studie in planten over hebben gedaan. Eén van de andere doelstellingen van vertical farming is om het kweken van gewassen zo gebruiksvriendelijk en makkelijk te maken als mogelijk. Je hoeft dus heel weinig zelf te doen en toch heb je uiteindelijk een heel mooi gewas. De zelf-kweek-set kan in elk huis worden geïnstalleerd.”

“Bij ons systeem wordt een folie bijgeleverd. Dit is niet erg gebruikelijk bij andere vertical farming systemen, dus dat is iets waar Own Greens uniek in is. De folie om de containers zorgt voor een microklimaat voor het gewas dat we willen kweken. De vochtigheid in het microklimaat blijft hetzelfde. Dat is beter voor de plant, want dan gebruikt de plant minder water, omdat er geen wind is. Hierdoor wordt het water zo efficiënt mogelijk gebruikt. De plant neemt alleen water op om te groeien. Zo voorkomen we waterverspilling.”

Het microklimaat wordt gecreëerd door een folie die Own Greens levert bij de thuis-kweek-set. De folie is herbruikbaar en houdt wind tegen waardoor de planten minder water opnemen. Hierdoor wordt water zo efficiënt mogelijk gebruikt en er wordt geen water verspild.

 

Own Greens houdt zich bezig met vertical farming. Wat is vertical Farming?

“Er zijn 3 verschillende takken binnen het vertical farming: hydroponics, aquaponics en aeroponics. Wij werken met hydroponics technieken. Bij hydroponics groeien de gewassen in water met de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Normaal groeien gewassen in de bodem en bij ons groeien ze in water.”

Hydroponics is Latijns voor ‘werken met water’. De gewassen worden gekweekt met water en voedingstoffen

 

Waarom is vertical farming juist zo belangrijk tijdens klimaatverandering?

“Bij akkerbouw hebben we last van de effecten van het klimaat en bij vertical farming niet. Op het land zitten we nog steeds heel erg vast aan het klimaat en dan heb ik het over de temperaturen en de regenval. Het klimaat veranderd en daardoor wordt het weer onvoorspelbaar. Hier kunnen we ons niet voldoende op voorbereiden, dus heel veel van de gewassen die we nu telen kunnen we niet meer telen in de toekomst, omdat veel gewassen vast zitten aan een minimum- en maximumtemperatuur hebben waarin zij kunnen groeien.

“Daarnaast hebben we in Nederland ook te maken met verzilting van de landbouwgronden, omdat de zeespiegel stijgt. Het zoute water mengt dan met het grondwater, waardoor de grond verzilt. Veel planten kunnen niet tegen zout water en kunnen dus niet meer gekweekt worden op verzilte grond.”

 

Als gewassen in de toekomst binnen worden gekweekt wordt akkerbouw dan overbodig?

“Nee, de akkerbouw wordt niet overbodig. Door deze nieuwe innovaties wordt de druk op de akkerbouw minder. Beide vormen van voedselproductie kunnen naast elkaar bestaan.

“Er is weinig ruimte in Nederland, daarom moeten we zo goed en efficiënt mogelijk omgaan met de ruimte die we nog over hebben. Met vertical farming hebben we de mogelijkheid om gewassen te kweken in oude leegstaande panden. Hierdoor neemt vertical farming geen extra ruimte in beslag naast de bestaande voedselproductie, maar wordt de ruimte maximaal benut.”

Welke gewassen kunnen gekweekt worden met de Own Greens technieken?

“Wij zijn zelf een startup en zijn dus bezig met experimenten met nieuwe gewassen. Ik onderzoek wat er allemaal mogelijk is. Uit mijn onderzoek blijkt dat alle sla soorten, tomaten, basilicum, muntsoorten, koriander en rozemarijn nu mogelijk zijn om te kweken. Het is nog een zoektocht, maar het is wel veelbelovend. Met genoeg onderzoek kunnen we de gewassen zo duurzaam en efficiënt mogelijk maken. Ik denk dat er heel veel mogelijkheden zijn binnen nu en 15 jaar. Misschien kunnen we dan een groot deel van de gewassen met onze technieken kweken.”