Verschillende culturen in Tilburgse wijk Het Zand

Navi Schaerlaeckens en Emma Wijlaars 

TILBURG – In de wijk Het Zand in Tilburg neemt het aantal migranten toe. Afgelopen vijf jaar is het aantal migranten met 7,2 procentpunt toegenomen tot 45,8%. Hiervan heeft 30,8% een niet-westerse achtergrond en 15% wél een westerse achtergrond.   

De wijk ligt in Tilburg-West. De wijk heeft een eigen station en ligt dichtbij de Universiteit van Tilburg. De migranten zijn vooral van Westerse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst. 

We zijn met heel veel nationaliteiten in de wijk, en dat vind ik eigenlijk wel best. Als ze zich gedragen. Als ik in de bus stap, en er is geen plaats, dan staan mensen met een andere nationaliteit op,” vertelt een ouder echtpaar dat in de wijk woont. 

Maar niet alles in de wijk gaat zoals het hoort. In de wijk is er veel overlast van zwerfvuil. “Het afval vind ik een groot nadeel. Bij de flats wordt al het vuil neergegooid en dat wordt meegenomen. Maar als ik een klein doosje naast mijn vuilnisbak zet, wordt dat niet opgehaald,” aldus een bewoonster.  

Volgens onderzoek van Nieuwsuur naar de Tilburgse wijk is er veel onrust omdat mensen met een laag inkomen bij elkaar in de sociale huurwoningen worden gezet. In een andere wijk in Tilburg, Jeruzalem, is dit probleem opgelost. In de ooit armste wijk van Noord-Brabant zijn er nieuwe woningen gebouwd voor mensen uit de middenklasse. Dit heeft de sociale cohesie bevorderd in de wijk.  

“Er zijn nog geen ghetto’s in Nederland, maar als het zo doorgaat en we veranderen niks, dan gaat het echt die kant op,” vertelt René Scherpenisse, directeur van de Tilburgse woningcorporatie TIWOS, in Nieuwsuur over de wijk.

Bron: Allecijfers