Verloskundige: “Van de achterbank naar de bijrijdersstoel”

Foto; Op de foto is Britt Niessen(24) te zien in het zieken huis met een pasgeboren baby in haar armen. Bron; Britt Niessen

Een kind krijgen, het zit in onze natuur. Het duurt meestal zo’n negen maanden voordat je het wondertje in je armen kunt houden. Tot die tijd zwemt het veilig rond in die mooie ronde buik. “Een vrouw brengt het kind ter wereld, ik help alleen een handje.” Britt Niessen (24) is opgeleid tot verloskundige en nu werkzaam in de kraamzorg.

Het Thomas More in België. Dat is de school waar Britt haar opleiding heeft volbracht. De bachelor Vroedkunde, zo wordt verloskunde genoemd in België. De opleiding duurt drie jaar, Britt vertelt zelf dat ze er iets langer over gedaan heeft, zo ongeveer een half jaartje langer.

“Ik zorg tijdens de rit voor de lekkere zomerhits en natuurlijk smeer ik lekkere boterhammen voor de dames voorin.”

“Als kraamverzorgster ben ik aanwezig ter ondersteuning van de verloskundige en toekomstige moeder. Je kunt het zien als een autorit. Zo een waarin je 12 uur moet rijden om dan uiteindelijk in het heerlijke warme Zuid-Frankrijk te komen.”

“Luister, ik zal het uitleggen”

“In de auto heeft iedereen zijn eigen taak. De bestuurder is de zwangere vrouw die achter het stuur zit. Zij bepaalt waar de auto uiteindelijk terecht komt en welke route er wordt gevolgd.”

“De bijrijder is de verloskundige. Zij heeft de routekaart en kan adviezen geven over welke wegen de bestuurder het beste kan nemen. Uiteindelijk geeft de bijrijder alleen een advies, de zwangere vrouw kan zelf bepalen of ze de adviezen opvolgt. Als er teveel van de route wordt afgeweken, trekt de verloskundige even flink aan het stuur om weer de juiste route te volgen.”

“Op de achterbank zit de kraamverzorgster. Zij zorgt voor de lekkere zomerhits die gedraaid worden en de boterhammetjes die onderweg nog gesmeerd moeten worden. Ze maakt het de dames voorin zo comfortabel mogelijk en biedt een helpende hand als er van de route wordt afgeweken. De kraamverzorgster is een belangrijk persoon voor de sfeer van de rit.”

“Het uiteindelijke doel is in beide landen hetzelfde. Dat de baby geboren wordt. Het verschil zit hem in de focus”

“De reden waarom ik nu in de kraamzorg werk en niet als verloskundige is simpel. Ik ben opgeleid in België, verloskunde is daar net iets anders dan hier in Nederland. In België heet het vroedkunde. Het uiteindelijke doel is in beide landen hetzelfde. Dat is dat de baby veilig geboren wordt. Het verschil zit hem in de focus.

“Voordat ik hier in Nederland wil werken als verloskundige wil ik eerst meer ervaring opdoen, hoe het er hieraan toegaat tijdens een bevalling. Als kraamverzorgster is dat de perfecte manier om dat te leren. Je staat dan net zo dichtbij de bevalling als een verloskundige, maar je hebt andere taken en dus andere verantwoordelijkheden. Op deze manier krijg ik precies mee hoe het er hier in Nederland aan toe gaat en rol ik in de Nederlandse verloskunde wereld.

Nederlandse verloskunde vs. Belgische vroedkunde

Verloskunde in Nederland

“In Nederland bepaalt de situatie van de zwangere vrouw wie de bevalling begeleid. Is er sprake van geen risico dan ga je naar de “normale” verloskundige die je zwangerschap begeleid. Dit kan thuis zijn, in een kraamhotel of op de verloskamer.”

“Voor een bevalling met een laag risico ga je naar een klinisch verloskundige. Als zwangere vrouw beval je dan op de verloskamer. Daar is een verpleegkundige aanwezig die jou bijstaat en een helpende hand biedt aan de klinisch verloskundige.”

“Voor een bevalling met een hoog risico komt de gynaecoloog aan bod. Ook hier beval je op de verloskamer. Daar is dan ook een verpleegkundige aanwezig die, met jou en met de gynaecoloog over jou communiceert en de gynaecoloog ook bijstaat als je gaat bevallen. De gynaecoloog is ook de persoon die je zwangerschap volgt.”

 

Vroedkunde in België

“In België doet de gynaecoloog alle bevallingen, zowel risicovolle bevallingen als normale bevallingen. Ze hebben over het algemeen een blik die meer gericht is op dat er iets fout kan gaan.”

“In Nederland is de situatie van de zwangere vrouw bepalend voor wie de bevalling begeleid en wie de verantwoordelijkheid heeft bij de bevalling.”

In Nederland wordt gewerkt met verschillende categorieën risico’s, hoe hoog of laag het risico van de bevalling is. Aan de hand daarvan hebben we verschillende zorgverleners. Een verloskundige is dus bezig met alle risico’s inschatten, het optimaliseren van het comfort en focussen op alles wat er juist goed gaat.”

 

“Een zuignap op je hoofd, een strak gehechte vagina en nagels in je nek.”


“Er was een mevrouw die voor de eerste keer ging bevallen. De bevalling verliep niet soepel, de baby kwam er uit zichzelf niet helemaal uit. Toen de bovenkant van het hoofdje zichtbaar werd, werd er een vacuümextractor (dat is een soort zuignap om de bevalling te bespoedigen) erop gezet, om de bevalling soepeler te laten verlopen.”
*
Alle schuingedrukte stukken zijn anekdotes over verschillende bevallingen die Britt heeft meegemaakt tijdens haar stage als verloskundige en bij de kraamverzorging.

 

“Het komt wel eens voor dat een vrouw wat uitscheurt tijdens de bevalling. Dat is opzich niks ergs. Na de bevalling wordt het dan weer gehecht. Terwijl we de mevrouw aan het hechten waren, vroeg haar man of het lekker strak gehecht kon worden. De vraag was erg respectloos en de man werd door de verloskundige even op zijn plek gezet.”

“Als antwoord op de vraag of het lekker strak gehecht kon worden, vroeg de verloskundige aan de man of hij dan dus een kleine leuter heeft. De man besefte daarna waarschijnlijk ook dat zijn vraag respectloos was en was hierna stil.”

 

“Ik heb een tijdje in het ziekenhuis in België stage gelopen. Daar beviel een vrouw van haar tweede kind. Ondanks dat het haar tweede bevalling was viel het haar erg zwaar. Haar man was ook aanwezig tijdens de bevalling. De naam van haar man was Pieter en dat schreeuwde ze ook uit. “Pieterke, Pieterke!” De vrouw kneep zijn arm fijn en zette haar nagels in mijn nek.”

 

“Het meest menselijke wat er bestaat”

Als kraamverzorgster werkt ze op oproepdienst. Dit betekent dat ze ieder moment gebeld kan worden om naar het ziekenhuis te gaan. Haar werk bestaat uit het comfortabel maken van de zwangere vrouw en de verloskundige tijdens de bevalling.

Als verloskundige ben je verantwoordelijk voor hoe de bevalling verloopt. Een onderdeel van het werk bestaat uit spreekuren. Dat is een controle tijdens de zwangerschap. Hier wordt gekeken naar de bloeddruk, de grootte van de buik en naar het hartritme van de foetus.

“Natuurlijk heb je niet alle controle, want het blijft een natuurlijk wonder. Een bevalling is het meest menselijke wat er bestaat.”

 

Geschreven door Anouk van den Herik