Verjaardagsfeestje voor de Joodse gemeenschap in Krakau

Het Jewish Community Centre (JCC) is een begrip in de joodse wijk Kazimierz in Krakau. JCC is een belangrijke organisatie binnen de joodse gemeenschap hier. Naast dat zij klaar staan voor mensen uit

Jewish Community Centre (JCC)

de joodse gemeenschap staan ze ook open voor mensen die geïnteresseerd zijn in de joodse religie.
Op zondag 12 mei vieren de leden en genodigden hun elfde verjaardag met muziek, drinken en een barbecue.

Het centrum is te vinden aan Miodowa 24. Er staat een groot wit pand waar je niet zomaar aan voorbij loopt. Aan het hek hangen bordjes met teksten in het Pools, Engels en Hebreeuws zoals ‘together’, ‘przyjazń’ en ‘bright’.
Zodra je de statige poort doorloopt word je vriendelijk begroet door een jongedame en -heer en ontvang je een groen stickertje van een ster met het groene logo van JCC erop. Achterin de diepe tuin staat de barbecue en een dj-booth die op dat moment beide onbemand waren. Tussen het pand van JCC en de synagoge links ervan hangen paraplu’s met regenboogpatronen, wat een vrolijke en welkome uitstraling geeft.

Van jong tot oud
Op de begane grond zit de ouderenclub in hun vaste ruimte. De senioren zitten aan lange tafels, kletsen met elkaar en drinken een kopje koffie. Deze groep mensen komt vrijwel iedere dag samen op deze plek. Ze maken er een praatje met elkaar maar kunnen er ook sporten, eten en cursussen volgen. Op de laatste etage van de drie is de kinderopvang. Er zijn een paar volwassenen samen met kinderen met de trein en blokken aan het spelen. Ook de groep kinderen heeft hun vaste ruimte in het pand waar ze iedere dag welkom zijn. Zij leren hier al vanaf jonge leeftijd de belangrijkste aspecten van het Jodendom en hier wordt de basis gelegd van de Hebreeuwse taal.

Er wordt niet alleen gedacht aan de allerjongens en -oudsten, ook de pubers komen hier af en toe samen. Dit is in mindere mate omdat zij drukker zijn met bijvoorbeeld school.

Door het gehele pand staan groepjes mensen te kletsen, het ziet er naar uit dat de leden van het community centre zich hier prima op hun plek voelen en dat ze blij zijn de elfde verjaardag ervan te vieren.