Veelzijdig gebruik maken van social media? Marion Thielen (62) doet het en beveelt het iedereen aan!

Social media wordt lang niet alleen onder de jeugd gebruikt. Volwassenen maken er ook steeds vaker en intensiever gebruik van. Ze doen dit vaak wel anders dan de jongere generatie. Dat blijkt uit een nationaal onderzoek naar social media van vonkfactor13.nl. Dit onderzoek laat zien dat  zo’n 85% gebruikt maakt van in ieder geval Whatsapp van de 40- tot 69-jarigen. Marion Thielen (62) komt uit Breda en valt ook onder deze groep die gebruik maakt van social media. Ze is alleenstaand en zet social media vooral in voor haar eigen bedrijfje ‘Wool art’. Buiten dat gebruikt ze social media in haar privé leven omdat ze dat heel erg leuk vindt om te doen. Ze ervaart wel verschillen met vroeger.

Marion Thielen maakt volop gebruik van social media

Thielen maakt gebruik van een zakelijke facebookpagina voor haar bedrijfje. Ze maakt zelf knuffels en kraamcadeautjes van oude wollen dekens en verkoopt ze via een zakelijke Facebookpagina. Daarnaast heeft ze nog een andere pagina op Facebook die ze gebruikt in combinatie met een website. Ze gebruikt beiden om schilderworkshops aan te kondigen en te promoten. Zo plaatst ze berichtjes op haar pagina met een oproepje dat je kunt aanmelden bij haar en af en toe een berichtje met een foto van creaties van de cursisten die ze heeft gehad. Ze combineert beide pagina’s met een Instagrampagina waar ze regelmatig foto’s op zet. “Ik maak zelf gebruik van een telefoon en een Ipad om dit te kunnen doen.” Thielen zou het aanbevelen om social media zakelijker te gaan gebruiken. “Je hebt dan meer bereik en kunt jezelf promoten.” Instagram is volgens haar ‘’heel erg handig om mensen te bereiken. Als je de juiste hashtags toevoegt die veel mensen interessant vinden en volgen, kun je meer volgers krijgen en dus kun je meer mensen bereiken.”

Thielen maakt niet alleen op zakelijk gebied gebruik van social media. Ook privé maakt ze er erg veel gebruik van. Haar telefoon gebruikt ze vooral om mee te bellen en mee te whatsappen. Maar dat is niet het enige. Op de telefoon van Thiele staan apps voor het bijhouden van Facebook, Pinterest en Instagram.  Ondanks dat ze deze apps zakelijk gebruikt, maakt ze er in haar privéleven veel gebruik van. “Pinterest gebruik ik vooral om dingen op te zoeken en inspiratie op te doen.” Facebook gebruikt Thielen om contact te houden met vrienden, familie en bekenden. Ze gebruikt niet alleen social media. Op internet dingen doen vindt ze ook heel erg leuk. “Googelen vind ik heerlijk om te doen. Vooral weetjes opzoeken. Soms speel ik ook weleens spelletjes.”

“Vroeger was het vele malen rustiger”

Ondanks dat Thielen social media erg leuk vindt, ervaart ze wel verschillen met vroeger.  “Vroeger was het vele malen rustiger. Je had meer echt contact. Mensen praatten echt met elkaar in plaats van dat ze elkaar eerst een kort berichtje stuurden. Tegenwoordig ben je continu afgeleid.” Dat zijn niet de enige verschillen die Marion ervaart. “Vroeger ging je gewoon langs om te kijken of iemand thuis was. Nu stuur je een berichtje naar iemand om te kijken of dat zo is. Je bent continu bereikbaar.” Thielen vindt dat laatste erg vervelend, maar ze heeft voor haarzelf een oplossing bedacht. Mensen mogen haar altijd bellen, maar als Thielen geen tijd heeft, neemt ze niet op. Als andere mensen wel opnemen tijdens een gesprek, vindt ze dat erg vervelend. Als een persoon niet van te voren bij een gesprek aangeeft dat hij of zij een belangrijk bericht verwacht, dan levert dat volgens Thielen “een storing op in de communicatie.” Aangezien je dan geen echt contact meer met elkaar hebt, vindt ze dat heel erg vervelend.

Het CBS heeft onderzocht dat ouderen mensen steeds meer gebruik maken van social media. Thielen reageert hierop met gemengde gevoelens. Haar vader maakte veel gebruik van social media, ondanks dat hij al tachtig jaar was.  “Hij deed er alles mee. Ik weet niet beter dan dat hij altijd met de tijd mee wilde gaan.” De vader van Thielen had geen Facebook of Whatsapp, maar gebruikte wel E-mail om in contact te blijven met mensen. Ze beveelt het ook niet aan om als oudere social media te gebruiken. “Voor ouderen is het internet algemeen een informatiebron om te gebruiken. Het is geen middel om te gebruiken om in contact te blijven met anderen. Echt contact is veel leuker.” Thielen is blij dat ze weinig met echte oude mensen te maken heeft. Haar visie op eenzame ouderen is heel stellig: “Ik geloof niet dat ouderen echt eenzaam kunnen zijn. Er zijn genoeg mogelijkheden voor deze mensen om gebruik te maken van social media. Ze hebben dan meer bereik. Je kunt jezelf via deze weg laten zien.”