Varkens bevredigen & vaak douchen

Door het open raam waait een briesje naar binnen, die de nicotinelucht moet wegdrijven. Hij komt binnen met dampende thee in een Bavaria glas. Zijn huisgenoot heeft de afwas niet gedaan, dus moest hij het hier maar mee doen. Sjokkend loopt hij naar de bank terwijl hij een schone onderzetter neerlegt op de tafel vol as en lege bierblikken. De spelcomputers van gisteravond liggen nog tussen de wirwar van kabels voor de TV. De woonkamer wijst erop dat zijn stadsleven nu heel anders is dan het boerenleven van vroeger. Het enige wat zijn oude leven nog kenmerkt is een sleutelhanger met kleine houten klompjes dat aan zijn sleutelbos hangt.

Als je naar je vrienden kijkt, merk je dat je op een veehouderij bent opgegroeid?
Kijkend naar de rest van mijn vrienden, merk ik weinig verschil. Ik moest wel vaker thuisblijven om voor de beesten te zorgen, maar over het algemeen was dat niet erg hinderlijk. Als je op een boerderij wordt opgevoed, denk ik, word je wel handiger in praktische dingen dan stadsvolk. Ik moest vaker ook verder fietsen dan mijn vrienden, die in de stad woonde.

Op dit moment zijn er steeds minder opvolgers voor de huidige boeren, wil jij varkensboer worden?
Nee.

Waarom niet?
Als boer zijnde ben je ongeveer 18 uur per dag aan het werk en je krijgt bij lange na niet betaald voor die uren in vergelijking met ander werk. Daarnaast, iedere keer als je de stal in gaat, moet je daarna douchen. Meestal ben je 3 keer per dag in de stal. Ik moest iedere ochtend, middag en avond douchen. De lucht van een varkensstal blijft echt in je poriën zitten.

Was je vroeger ook bang dat je stonk?
Nee, dat heet goed douchen. Mijn angst was vooral dat als ik terug kwam van school, dat ik dan weer moest werken. Mijn vader zei altijd ‘Als je toch niets te doen hebt, kan je net zo goed meehelpen.’

Waarom vond je het dan niet leuk om mee te helpen?
Hier moet ik even over nadenken… In vergelijking met andere mensen met een bijbaan hoefde ik niet ver te reizen naar mijn werk. Maar als je thuis werkt, blijf je een beetje geïsoleerd. Als je bijvoorbeeld champignons ging plukken of vakkenvuller werd, dan had je nog andere mensen om mee te kletsen. Uiteindelijk denk ik dat niemand zijn eerste bijbaan leuk vond.

Je hebt ook een broer en twee zussen, wat vinden die ervan?
Die hebben ook niets met veehouderij. Ik weet dat mijn broer nu nog af en toe meehelpt, omdat mijn vader het anders niet kan bijhouden. Mijn beide zussen gingen ook ergens anders werken vanaf hun 16e. Ik, als jongste, bleef over om te helpen bij mijn vader.

Vind je het een nare gedachte, dat als je vader er niet meer is, de veehouderij weg zal zijn?
Nee, ik denk dat er dan veel stress weg gaat. Het verdient geen drol. Hij zal sowieso nooit met pensioen gaan, dus als hij dood gaat wordt alles verkocht.

Hoe weinig verdient het dan?
Dat weet ik niet precies. Maar ik kan wel voorbeelden geven over hoe veel het kost. Ik weet dat het 40 euro kost om een big groot te brengen. Er zijn tijden geweest dat het soms maar 30 euro opleverde als je het big uiteindelijk verkocht. Als boer moet je door allerlei regels van tegenwoordig continue investeren in een betere omgevingen of milieuvriendelijkere oplossingen. Bijvoorbeeld, 3 jaar geleden moesten boeren speciale luchtwassers plaatsen voor het milieu. Dit kostte, volgens mij, 60.000 euro en 20.000 euro werd door de overheid vergoed, pin me alleen niet vast op de exacte bedragen. Vorig jaar zei Wakker Dier, na onderzoek, dat de luchtwassers geen effect hebben. Kleine boeren verdienen trouwens echt niet 60.000 euro om dit te kunnen betalen, dus ze moeten meestal een lening afsluiten bij de bank.

Je hoort nu steeds vaker negatieve uitingen van dierenactivisten tegen de veehouders, hoe denk jij hierover?
Ik weet echt wel dat het niet allemaal vervelende mensen zijn. Het zijn stadsmensen die denken te weten hoe het werkt op een veehouderij. En ik ben van mening dat ze ervan overtuigd zijn dat de dieren slecht worden behandeld. Dat boeren geen kut geven om de dieren. Een piloot heeft ook alles over voor zijn passagiers. Hij zorgt ervoor dat ze veilig het vliegtuig in gaan en daarna heelhuids het vliegtuig verlaten. Voor een boer zijn de dieren zijn broodwinning. Als een boer zijn dieren slecht verzorgd, is het dier ook minder waard.

Behalve dan dat de varkens niet heelhuids eindigen.
Haha, ok. Bij ons gaan er niet veel naar de slachterij, maar veel worden aan buitenlandse boeren verkocht. Wij verkopen de biggetjes. Alleen de zeugen die uitgebaard zijn gaan heel soms naar de slachterij. Onze stal is eigenlijk één grote kraamafdeling. Iedere dag wordt er sperma geleverd door een bedrijf en daarmee kunnen we de zeugen door middel van een rietje zwanger maken.

Dus je moet zelf nog de zeugen bezwangeren?
Ja.

Dus je hebt zelf ook een keer een zeug bevredigd?
Ja, met een rietje. Geen leuke herinneringen.

Zijn er leuke herinneringen?
Als je het echt wilt weten, vond ik het best kut. Omdat ik gewoon niets met veehouderij heb. Ik ben klaar met varkens. Ze zijn niet zo leuk als ze lijken.

(De naam in dit interview is aangepast wegens privacy. En omdat Jeroen zijn vader niet al te veel wil kwetsen met zijn mening over opgroeien op een varkenshouderij)