Achtergrondverhaal |Van stereotyperen naar begrip creëren:

The Human Library in Kopenhagen publiceert mensen als open boeken.

Door: Anna van Beek, 22-5-2022

Ze hebben blond haar, blauwe ogen en zijn lang. Ze houden niet van zeuren en zaniken – behalve over het slechte weer –, ze gaan fietsend door het leven, eten de hele dag door alleen maar vis en brabbelen een gek en onverstaanbaar taaltje: de Denen. Het volk dat woont in het (voormalige) land van de Vikingen en waar, net als in de rest van Scandinavië, een enorm stereotype aan hangt. De Denen schijnen enorm te lijken op de Nederlanders en zijn afstandelijke, recht door zee-types. Maar de typische ‘Deen’ die is er niet. De Denen, en in dit geval relevanter, de Kopenhageners, zijn allemaal aparte ‘types’ opzich; iedere inwoner heeft een eigen verhaal, geschiedenis, cultuur, karaktereigenschappen, eetpatronen en meningen. En die eigen meningen, dat is ’t m nou juist. Binnen de Deense maatschappij heeft iedereen een andere mening, en daardoor ook een eigen vooroordeel, want zoals Christian, een boek uit de Human Library, het verwoordt: “We hebben allemaal een onbewuste vooringenomenheid, en we veroordelen allemaal. We zullen iemand veroordelen gebaseerd op het kleine stukje informatie dat we hebben. Het gaat namelijk allemaal om het navigeren tussen de gevaren van het leven; dingen die we niet begrijpen of dingen die gek of onbekend zijn, zien we onbewust als gevaar.”

Zeker wanneer de huidige globale individualisatie zich ook innestelt in de Deense maatschappij, zoals Alexandra Lu en Lisa Sig Olesen beschrijven in een stuk van Humanity in action, groeien de vooroordelen in de Deense maatschappij mee met de individualisatie.

 “Hoewel de Deense samenleving beweert de basisprincipes van een verzorgingsstaat te handhaven – solidariteit tussen burgers en voorzieningen voor de behoeftigen – hebben het publieke discours en het overheidsbeleid in de praktijk een meer libertair, individualistisch model gecreëerd dat afwijkt van de grondbeginselen”. De individualisatie van de Deense maatschappij neemt namelijk, naast sociale en solidaire elementen, ook begrip en interactie weg.

AnnavanBeek | Props ©clearlycultural.com
In deze tabel kun je zien dat Denemarken, met een score van 74, als 8e land van boven, erg hoog scoort op gebied van individualisme. Opvallend is wel dat Nederland nog hoger staat in de tabel, namelijk op plaat 4 met een score van 80.

“Unjudge someone”, ofwel “on-vooroordeel iemand”. De human library in Kopenhagen ‘publiceert mensen als open boeken’. Mensen van verschillende achtergronden en persoonlijke ervaringen kunnen hier hun levensverhaal delen met de ‘lezers’. Ook worden de lezers uitgedaagde de lastige en brutale vragen te stellen aan ‘het boek’.  

Door middel van het doorbreken van individualisatie en het aansterken van communicatie tussen de ‘verschillende’ Denen, probeert the Human Library vooroordelen en stereotypes te doorbreken en zo meer begrip te wekken binnen de huidige maatschappij

WHEN I WAS STILL DRINKING I USED TO THINK THE WORLD WAS WRONG ABOUT ME. I WAS LIVING IN DENIAL AND HURTING NOT ONLY MYSELF BUT EVERYONE WHO CARED ABOUT ME.”

AnnavanBeek | Props @the Human Library Copenhagen

Ronnie Abergel vertelt in een YouTube-filmpje over de Human Library in Kopenhagen:

“Wat al onze ‘boeken’ gemeen hebben is dat ze de stereotypen proberen uit te dagen. Je hoort als lezer direct van de ervaringsdeskundige: Hoe is het om een vluchteling te zijn? Hoe is het om door het leven te gaan als transgender? Hoe is het om een politieagent te zijn? Waar ga je ‘s nachts naartoe wanneer je dakloos bent? Hoe leef je je leven met HIV? Open-minded zijn jegens mensen die er anders uit zien dan jijzelf totdat je ze leert kennen is een heel gezonde eigenschap.” Na een introductie van een aantal van de menselijke ‘boeken’ vervolgt Abergel zijn verhaal: “Wanneer je een boek leest dat gaat over mensen waar je het mee eens bent of juist niet en je dan te weten komt hoe ze denken en waarom ze zo denken, vallen je eigen ‘puzzelstukjes’ ook in elkaar. Ik zag hoe sterk en invloedrijk the Human Library is. Het is de enige plek die zo inclusief is dat iedereen welkom is.”

“I AM NOT SOMEONE TO BE AFRAID OF AND I FULLY UNDERSTAND THAT MY LOOK CAN BE OVERWHELMING TO SOME PEOPLE. BUT THEN DONT BE SHY, COME ON OVER AND ASK ME.I AM NOT GOING TO BITE”

AnnavanBeek | Props @ the Human Library Copenhagen

In een individualistische samenleving, waar een tekort is aan solidariteit, begrip en interactie, en waar er een overschot is aan vooroordelen, onbegrip en eenzaamheid, is het initiatief van de Human Library een uitzonderlijke en aparte.