Utopia geeft aandacht aan klimaat en natuur

Lille – Van 14 mei tot 2 oktober is de stad Lille het thuis van Utopia, een om de drie jaar terugkerend evenement vol activiteiten en exposities rondom hedendaagse kunst. Utopia wordt georganiseerd door Lille3000, een stichting opgericht in 2004 toen Lille de Culturele hoofdstad van Europa was. Het thema van dit jaar is natuur.

De zesde editie van het culturele evenement opende met een groots festival. De drukke straten van de stad waren gevuld met onder andere muzikale optredens, workshops, een vlooienmarkt en een parade vol praalwagens en meterslange dierenvliegers. Aristide Pluvinage, pers- en communicatiemedewerker van Lille3000, is erg enthousiast: “We willen culturele evenementen organiseren die ook interessant zijn voor mensen die niet erg bekend zijn met kunst of die er niet uit zichzelf op af zouden stappen. Zo’n festival trekt ook mensen aan die niet per se geïnteresseerd zijn in kunst en op die manier hopen we dat wij hen toch zover krijgen om exposities te bezoeken.”

De exposities van Utopia liggen verspreid over de stad en omstreken. De kunstwerken zijn niet alleen in speciale kunstcentra te bewonderen; ook in musea, kerken en in de straten zijn ze te vinden. Naast exposities, optredens en workshops zijn er ook interactieve buitenactiviteiten genaamd Le Caps. “Dat zijn wandelingen waarbij je langs artistieke voorstellingen en exposities loopt”, vertelt Pluvinage. “Op deze manier wilden we kunst naar natuurlijke landschappen brengen. Zo zijn er bijvoorbeeld shows of video’s te zien in het bos of langs rivieren.” Er staan meer dan 800 van zulke evenementen op de planning.

Dit jaar is het thema van de tentoonstelling natuur en klimaat. Volgens Lille3000 was de milieu-impact dan ook een belangrijk criterium bij het opzetten van de tentoonstellingen. Zo maken ze gebruik van bouwmaterialen met een lage ecologische impact en proberen ze zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Ook met het transport wordt rekening gehouden. Zo proberen ze het transport van artiesten en teams te beperken en maken ze indien nodig gebruik van de trein. Ze zorgen voor een accommodatie dichtbij tentoonstellingen en optredens en ze maken voor het aanleveren van communicatie-elementen gebruik van bakfietsen.

Fotoreportage

Onderstaande kunstwerken zijn te bewonderen in de katholieke kerk Sainte-Marie-Madaleine en in het Museum de l’Hospice Comtesse. Klik op de afbeeldingen om deze uit te vergroten.

Tentoonstellingen en evenementen trekken steeds meer mensen. Daarom werkt Lille3000 voor dit evenement samen met de groep SNCF & llevia. Ze adverteren voor het gebruik van openbaar vervoer, zorgen voor specifieke routes op de websites en regelden zelfs een verlenging van de metrodienstregelingen op de dag van het openingsfeest. Volgens klimaatactivist Corentin Derderian maakt het reizen en het toerisme een evenement als Utopia zo milieuonvriendelijk. “Er is veel afval van de mensen die uit andere plaatsen in Frankrijk of andere landen komen. Ze nemen het vliegtuig en ze gebruiken bijvoorbeeld veel wegwerpplastic. Het vervuilt dus meer dan dat gunstig is.”

Om duidelijk te maken wat Lille3000 heeft gedaan voor een milieuverantwoorde aanpak, zijn speciale pictogrammen aangebracht op de evenementen en programma’s. Zo hebben ze het ‘Samen gecreëerd’-logo: dat aangeeft dat het een participatieproject is met de inwoners van de regio. Ook hebben ze het ‘Lokaal geproduceerd’-logo, wat betekent dat ze lokale teams en bedrijven hebben gebruikt voor de installaties. Als laatste hebben ze nog het ‘Afval vermeden’-logo, wat staat voor vermindering en sortering van afval en hergebruik van materialen voor nieuwe creaties.

Toch blijft het onderwerp milieu-impact lastig, beaamt Aristide Pluvinage: “We doen ons best om er rekening mee te houden. We hebben elektriciteit nodig voor de verlichting en de schermen van de tentoonstellingen. In Frankrijk kun je niet zoals in Nederland kiezen of je groene energie gebruikt of niet. In dat opzicht is Nederland veel verder vooruit dan wij. Maar als organisatie doen we wat we kunnen. We hebben wel veel partners die ons helpen om een positieve impact te hebben op het klimaat.”