Uitdaging voor hoogbegaafde kinderen

De kinderen rennen naar binnen, ze komen zo spelen in de huiskamer. Geen gewone spelletjes, maar hersenkrakers waar menig kind geen touw aan vast kan knopen. Dat geldt niet voor deze kinderen, ze zijn tussen de zes en twaalf jaar oud en stuk voor stuk hoogbegaafd. Er is geen selectieprocedure legt ‘juffrouw’ Ellen uit: “het is niet zo dat de kinderen hier pas mogen spelen als ze een IQ-test meebrengen met een uitslag van boven de 130 hoor.”

De Spel-IQotheek bevindt zich in het buurtcentrum Beverwaard en is onderdeel van het leger des Heils. De kinderen kunnen altijd vrij naar binnen lopen en zo is het een echt steunpunt voor de buurt. Het is half drie, om drie uur begint de spelmiddag. Het eerste kindje, van een jaar of vijf, huppelt naar binnen en stormt op de spelletjes kast af. Omdat ‘meester’ Gert Jan er nog niet is moet hij nog even wachten, hij pakt een boek en ploft op de bank neer om het te lezen.

Het initiatief is ooit begonnen in de woonkamer van oprichtster Marion van Kapel. Haar kinderen zijn hoogbegaafd en ze besloot hen spelletjes te laten doen om ze wat meer uitdaging te bieden. Al snel merkte ze dat er veel animo voor was en vroeg een klein bedrag aan de kinderen die mee wilde spelen. Omdat niet iedereen het kan betalen en de lessen de huiskamer uitgroeide zocht ze contact met Ellen van het buurtcentrum. Ellen nam Marion in dienst en laat haar de huiskamer van het buurtcentrum gebruiken voor de spellessen.

De spel-IQotheek lessen zijn elke woensdag van drie tot vijf. Omdat de kinderen zich niet in hoeven te schrijven zijn er de ene keer meer kids dan de andere keer. Vandaag is het druk, er zijn zeker twintig kinderen aanwezig. De een houdt er meer van om individueel te spelen en de ander daagt zijn vriendjes graag uit voor een potje ‘halli galli’. Om te testen of de kinderen het niveau van de spellen aankunnen wordt er na drie gevolgde lessen een evaluatie met de ouders gehouden. Ellen legt uit: ‘als we merken dat het niveau niet hoog genoeg is, dan geven we het advies aan de ouders om thuis verder te spelen.’