Tv-kok Andrea van Lieshout: “Snel eten bestaat niet.”

U kent haar misschien wel, Andrea van Lieshout. Jarenlang was ze tv-kok bij 24Kitchen en kookte ze de sterren van de hemel in de Caribische en Latijns-Amerikaanse keuken. De titel ‘tv-kok’ is niet de enige die op haar naam staat. Tegenwoordig geeft Andrea kookles aan kinderen met een beperking en op buitenschoolse opvangen. Ze geeft een kijkje achter de schermen hoe ze in het koksleven groeide.

Andrea van Lieshout, foto is eigendom van Andrea van Lieshout

Andrea’s droom als klein meisje was om veearts te worden. Na de middelbare school moest ze een opleiding kiezen, en toen wist ze het niet meer zo zeker. Op aanraden van haar vader ging ze naar de hotelschool. “Want,” vertelt ze, “op een gegeven moment vond ik het leuk om te helpen in de keuken. Gewoon de tafel dekken. Dat deed ik dan het liefste op mijn rolschaatsen, met een dienblad.”

 

Het begin

Op de hotelschool leerde Andrea de basics van koken, maar ze specialiseerde zich er niet in. Ze ging werken als gastvrouw en raakte geïnteresseerd in de wijn. Hierin verdiepte ze zich steeds meer. Ondertussen bezocht ze graag leuke restaurants. Andrea werd gevraagd om te komen werken voor een culinair evenementenbureau: SMAAK Nederland. Hier zette ze sushiworkshops op, evenals kooklessen in de Mexicaanse, Italiaanse en Caribische keuken. Als volgende stap in haar carrière ging Andrea werken bij 24Kitchen. Hier kookte ze voornamelijk de Latijns-Amerikaanse keuken, maar ook Caribisch. “Dat leek me zo’n leuke uitdaging, dat ben ik gaan doen!”

 

Na vijf jaar als tv-kok te hebben gewerkt, begon Andrea haar eigen cateringbedrijf. “Het eerste jaar heb ik snoeihard gewerkt. Alle uren zaten vol met werk, werk, werk.” Niet alleen gaf ze workshops, ook verzorgde ze bruiloften. Nadat ze haar tweede kindje kreeg, werd het werk te veel. Meer rust vond ze bij het ROC. Hier geeft Andrea kookles aan kinderen met een beperking. Ze ziet dat het pittig is voor de kinderen, door alle prikkels die ze hier ervaren. Toch ervaart ze haar lessen als succesvol. “Het is heel mooi om te zien hoe een kind erg kwetsbaar binnenkomt en aan het einde van het schooljaar met zijn kin omhoog loopt.”

 

Bij moeders pappot

Haar liefde voor koken heeft Andrea van haar moeder. Vroeger kookte ze wel eens met haar moeders recepten. Haar moeder liet altijd één of twee belangrijke ingrediënten weg uit het recept. “Haar filosofie was: thuis smaakt het altijd beter.” Andrea is nu zelf moeder en heeft inmiddels de volledige recepten. Zo kan ze het weer doorgeven aan haar kinderen.

 

“Als mijn moeder eten over had, dan werd ik op de fiets gestuurd naar iemand aan de andere kant van het dorp, want die had het niet zo breed.”

 

Andrea kookt nu graag met haar vrienden. “Als we bij elkaar eten, dan koken we samen. Het is niet zo dat jij komt eten bij mij, dus dat ik kook. Nee, de een doet het voorgerechtje, de ander het hoofdgerechtje. We zijn gewoon gezellig bezig. De dag doornemen en lekker samen aan tafel eten.”

 

Achter de schermen

“Ik lees geen gewone boeken, maar kookboeken. Bij alles wat ik interessant vind, doe ik een post-it. Als ik het boek uit heb, begin ik eruit te koken. Over een kookboek doe ik een half jaar.” Zal ze ooit door haar kookboeken heen raken? Andrea begint te lachen. “Nee, dat is niet mogelijk. Sommige gerechten gebruik ik als inspiratie voor andere gerechten. Maar soms moet je een gerecht vijf keer koken voor hij geperfectioneerd is. Dat was bij 24Kitchen ook zo. Sommige gerechten had ik al vijf of zes keer gekookt voor ik dat op tv deed. Dan pas heb je het helemaal onder de knie.”

 

“Bij het koken kan je je creativiteit kwijt. Het brengt ook mensen samen.” Andrea geeft als voorbeeld de basisschool waar ze werkt. Ze hebben daar het concept ‘Vreedzame Wij’. Hiermee leren de kinderen zelf hun problemen op te lossen. Vaak staat dit haaks op de traditionele gezinsverhoudingen: luisteren naar papa en mama. Tijdens de kooklessen leren de kinderen een pastasausje koken. Als ze hem met de tiende les uit hun hoofd weten, mogen hun ouders meedoen. En de opdracht luidt: luisteren naar je kind, zij leggen alles uit. “Dat is voor sommige ouders best moeilijk,” vertelt Andrea. “Na afloop werd ik hiervoor bedankt. Ouders vonden het onwijs leuk, omdat ze heel andere gesprekken met hun kind hadden. Je ziet dat de band met hun kind helemaal veranderd is. Ze zien hun kind opknappen en zulk zelfvertrouwen van hun kind hebben ze vaak nooit eerder gezien.”

 

 

Tips? Tips!

“Ik snoep, drink en eet gewoon lekker. Zelfs met slagroom en roomboter. Ik schep gewoon één keer op, en klaar. Mijn kinderen weten ook dat snel eten niet bestaat. Als je lekker wil eten, dan kost dat tijd.”

Wat zou Andrea met anderen willen delen? “Leef! Eet! Geniet!” roept ze enthousiast. “Mensen, stop met zeuren en geniet gewoon! Stop met kijken naar wat de buren hebben. Dat zeg ik ook tegen mijn leerlingen: kijk nou eens naar wat je hebt en niet naar wat je niet hebt.”