Tussen kunst en kitsch; een kijkje op de Korvel

Foto: Emma van de Poel

Van Gogh, Monet, Matisse, Cézanne, Renoir en Gauguin; dit zijn een aantal van de namen die de huizen op de Korvelseweg hebben gekregen. Hoogstwaarschijnlijk duidend op de tijd waarin Van Gogh op de Korvel 40A verbleef. De ooit door de befaamde kunstenaar bewoonde wijk ligt er nu niet meer zo schilderachtig bij. Met zwerfafval op straat en nieuwbouwhuizen die nog ver van klaar zijn, is de wijk niet meer wat het ooit was. 

“Ze hebben veel geld gestoken in het renoveren van het St. Annaplein, maar er is bijna niets uitgekomen. Het is leuk dat het een ode is aan Vincent van Gogh, maar er had veel meer groen gemogen. Er zijn wel veel winkels bij gekomen in de afgelopen jaren. Er zit een Nettorama en een Jumbo, dat is ideaal als ik even snel een boodschap moet doen.”, aldus een bewoner die al 50 jaar lang de Korvel haar wijk mag noemen. 

In 2017 hield Lemon Tilburg een wijktoets onder bewoners van de wijk Sint Anna Zuid, waarin de Korvel zich bevindt. De Korvel scoort in deze wijktoets aanzienlijk laag. Op gebied van verkeersoverlast, criminaliteit, vervuiling, veiligheid avond en overlast van anderen scoort de wijk een onvoldoende. Maar op andere gebieden doet de Korvel het heel goed. Als je kijkt naar algemene voorzieningen, veiligheid overdag en kwaliteit wonen scoort de wijk boven de 7,5 gemiddeld. Verder zijn de bewoners positief over de wijk. “Het is een gezellige wijk, het is druk, levendig en er gebeurt veel. Het ligt centraal en er rijdt genoeg openbaar vervoer.”  

Door: Fleur Habers & Emma van de Poel