Tuinzigt ondanks incidenten in opkomst: ‘Niet elke week steek- of schietpartij’

Tuinzigt is de laatste jaren meerdere malen negatief in het nieuws gekomen. In de wijk vonden een aantal moorden plaats en recent was Tuinzigt nog het decor van avondklok-rellen. Toch is Tuinzigt een wijk in opkomst.

Door: Rijk van de Reijt en Nordin ‘t Hart

Ongeveer een week geleden kwamen zo’n zeventig relschoppers bij elkaar om vernielingen aan te brengen in Tuinzigt. Bij het winkelcentrum in de wijk is de schade van de avondklok-rellen nog altijd goed zichtbaar. De ruit van de plaatselijke Jumbo is ingeslagen. Voor de ingang zijn daarbij een aantal dealende jongeren te vinden. Dat komt vaker voor rondom het winkelcentrum, beweren buurtbewoners.

De sfeer die rond het winkelcentrum hangt, is nergens anders in Tuinzigt voelbaar. Een paar straten naast de winkels treffen we meneer Roelands, die met zijn zoontje aan het voetballen is. De man blijkt al bijna zijn hele leven te wonen in de wijk. “Het is een gemoedelijke buurt. Mensen groeten elkaar en echte Tuinzigters staan altijd voor elkaar klaar. Natuurlijk zijn er wat uitzonderingen op de regel, maar het is niet zo dat er elke week een steek- of schietpartij is”, stelt hij.

Uit onderzoekscijfers van een databank van de gemeente Breda, Breda in Cijfers, blijkt dat het aantal misdrijven in de wijk de afgelopen jaren gedaald is. Meneer Roelands beredeneert hierbij: “Er is veel vernieuwing. Er komen hier de laatste jaren steeds meer jonge gezinnen wonen, wat een positieve invloed heeft op de criminaliteit in de buurt.”

Aantal Misdrijven door de jaren heen in de wijk.
Bron: Breda in Cijfers, buurt- en wijkdata

Volgens officiële cijfers van Breda in Cijfers klopt het dat er meer jong volwassenen in Tuinzigt zijn gaan wonen. Het gaat om een lichte stijging. In de afgelopen vijf jaar is het aantal inwoners tussen de 15 en 44 jaar met twee procent gestegen. Het aantal inwoners dat tussen de 45 en 64 jaar oud is, is juist gedaald met één procent.

Alle andere buurtbewoners die wij hebben gesproken ervaren ook vernieuwing in de buurt. Niet iedereen ziet dat als iets positiefs. “Door alle nieuwe mensen verdwijnt het gevoel van saamhorigheid een beetje”, stelt een 71-jarige Tuinzigter. “Vroeger was die saamhorigheid er heel erg in de wijk, maar de jongere mensen zijn veel van huis en leven in mijn ogen meer voor zichzelf.”

Uit de ervaringen van de bewoners wordt één ding in ieder geval duidelijk: Tuinzigt is een gemoedelijke wijk, die in opkomst is. Het aantal misdrijven neemt af en er gaan relatief meer jonge mensen wonen in de wijk. Het is een sociale wijk, waar veel mensen het liefst zo veel mogelijk dingen samen doen. Voor sommige buurtbewoners voelt het wel alsof de gemoedelijkheid wat minder wordt, door de vernieuwing.