Op tour met Simon Stokvis

De hoofdredacteur van het rioolblad ‘De Bruine Rotterdammer’ is niet alleen een journalist, maar tegenwoordig ook een stadsgids. Het ‘Toen was geluk heel gewoon’ personage leidt je samen met zijn compagnon Bep rond in een tourbus in Rotterdam. Rondje Rotterdam: een voorstelling op wielen afgewisseld met wat ‘chansons’.

Door: Jamie van Velzen

Delfshaven

“Het is vijf uur. Rotterdam wordt wakker,” zingt de hele bus mee. We rijden weg bij SS Rotterdam en vervolgen de weg naar de eerste stop: Delfshaven. Voordat de mensen uitstappen zegt Simon: “Bep leidt. Volg de rode Dirk tas.” “Ik heb die tas niet uit liefde voor de supermarkt, maar dit is om mijn liefde te uiten naar Dirk Kuyt,” zegt Bep. Iedereen volgt lachend de tas, die overigens wordt gedragen door een man in een knal oranje jas.

Quizje

Gedurende de rit valt er ook iets winnen. Het is namelijk het nieuwe album van ‘Vriendje’ Stokvis. Om kans te maken op deze gouden plaat kan je, hoe kan het ook anders, deelnemen aan een quiz over typisch Rotterdamse uitspraken. Dit klinkt simpel, maar het is toch moeilijker dan je denkt, want het zijn geen dingen als ‘Bakkie pleur’ of ‘Niet lullen maar poetsen’. Van ‘dakhaas’ en ‘wil je een sigaret voor onderweg?’ hebben de meesten nog nooit van gehoord. Het gaat nek aan nek tussen een in Amsterdam geboren man en een meisje van twaalf. Uiteindelijk wint het meisje.

Trotse Rotterdammert

Een ritje langs het Centraal Station mag natuurlijk niet worden overgeslagen. Helaas is de weg afgesloten en moet de bus net voor het station onder de weg door, waardoor je dus niks ziet  van het station. “Wat een mooi uitzicht dit hè jongens!” roept Bep. Het moment dat de bus als een mol onder de grond vandaan komt, wijst Simon ineens ergens heen. “Weten jullie wat daar zit? Wie daar zit?” “Gordon!” roept de hele bus. De meesten beginnen te klagen over de ‘niet te zuipen koffie’. Natuurlijk is Stokvis daar geweest voor een artikeltje voor ‘De Bruine Rotterdammer’.

Skyline Rotterdam

Dat Simon trots is op Rotterdam, en walgt van 020, spat er vanaf. Het moment dat we langs de Maas rijden, zie je het adembenemende uitzicht van de Rotterdamse skyline. “Dit is dus waarom wij op nummer 5 staan op de lijst van de Lonely Planet van steden die je gezien MOET hebben. Drie keer raden wie daar niet op staat,” buldert hij.

Simon sluit de tour af met een mooi filosofisch gezegde: “Als je het leuk vond, vertel je het door. Zo niet: houdt dan je muil.”

Samen op de foto met Simon Stokvis (Sjoerd Pleijsier)