Top 10 studeerplekken voor studenten in Tilburg

Elke student heeft eens in de zoveel tijd een tentamen die ze moet halen. Dan moet je jezelf zowat opsluiten om maar aan de slag te gaan. Maar waar kan je nou goed en rustig leren in Tilburg? Voor die vraag stelt TalkinTilburg een lijst voor je samen met de beste plekken in de stad.

Door Yann Jansen en Leon Ruesink

 

#10 Drieburcht

Wat een eind weg is dat tenzij je uit Noord komt. Als je er naartoe fiets voelt het alsof je naar Friesland trapt en dan ben je er nog niet. Een groot nadeel hier is dat het een sport centrum is. Er zijn dus allemaal mensen aan het sporten. Daarnaast is het café dicht voor een uur of twee in de middag. Er zit wel een vergaderzaal waar je met meerdere mensen kan zitten maar dit is er maar een. Koffie is ook een afrader. Je bent beter af met een flesje fris waar je een tijdje mee kan doen. Op vrijdag is er ook nog de markt en dan heb je helemaal geen rust.
Locatie:  Wagnerplein 1, 5011 LP Tilburg

TalkinTilburg geeft Drieburcht een 4 als studieplek voor studenten.

 

# 9 De Nieuwe vorst

De Nieuwe vorst ligt in het centrum van Tilburg, zo’n tien minuten lopen vanaf station en 3 minuten vanaf het stadhuisplein, en het café opent de deuren om 11. Maar je kunt er al eerder gaan zitten. Eenmaal binnen kom je in een hele grote, open ruimte waar meerdere tafeltjes staan voor twee of vier personen waar je prima kan overleggen of alleen kan werken. De grote ramen zorgen voor veel lichtinval als de zon schijnt waardoor je er prima kan zitten op een lenteochtend met een kop koffie. De koffie kost twee euro veertig en is niet sterk. Als je een koffie wilt moet je wel richting de bar lopen. Het personeel komt niet naar jou toe. Dit kan je vervelend vinden maar aan de andere kant wordt je wel lekker met rust gelaten tot je er zelf om vraagt.

De wifi bij De Nieuwe Vorst is dan wel gratis, maar het is niet echt snel. Daarnaast zitten er weinig stopcontacten. Er zijn er wel een paar maar die zitten niet op de makkelijkst plekken in het gebouw. Dus als je met meerdere mensen gaat overleggen is het handig om een stekkerblok mee te nemen

Locatie: Willem II Straat 49, 5038 BD Tilburg

TalkinTilburg geeft De Nieuwe Vorst een 6 als studieplek voor studenten.

 

#8. Leijpark

Het Leijpark is een van de grotere parken in Tilburg. Het ligt in het zuidoosten van de stad en het grenst aan het Elizabethziekenhuis. Bij wat beter weer is het Leijpark een geweldig mooie plek om te studeren. Doordat het park zo groot is, is het lekker rustig. Er is meer dan genoeg plaats om te studeren. Het Leijpark is in de zomervakantie ook vaak het toneel van verschillende festivals en evenementen, dan kun je er misschien beter niet komen om te studeren. Het spreekt misschien voor zich dat er in het Leijpark geen wifi of stroom is. Houd hier dus rekening mee voordat je naar de groene bossen afreist om te studeren. Als je niet van alle drukte houdt in de binnenstad en van de natuur wilt genieten dan is het Leijpark de perfecte plek om even lekker tot rust te komen en om te studeren.

TalkinTilburg geeft het Leijpark een 6,5 als studeerplek voor studenten.

 

#7. Cube, Tilburg University

Op de universiteit van Tilburg zijn verschillende studeerplekken. Één van deze studeerplekken is Cube. Het is een modern gebouw en is in

2018 gebouwd. Cube beschikt over veel werkplekken: je hebt een grote ruimte waar je aan lange tafels kunt zitten en studenten van de universiteit kunnen zelfs aparte ruimtes reserveren. Ook is er een lounge gedeelte met banken waar gestudeerd kan worden. In Cube zit een kiosk, hier kun je goedkoop eten en drinken kopen. Je kunt er terecht van 08:00 tot 22:30. Er is wifi aanwezig alleen het bereik is niet super, daarom valt de wifi soms uit. Dit is wel een nadeel van Cube.

Locatie: Campus Universiteit van Tilburg (voor iedereen toegankelijk).

TalkinTilburg geeft Cube een 7 als studeerplek voor studenten.

 

#6. RAW

RAW is officieel een restaurant maar is ’s ochtends al open om 09:30. Je kunt er heerlijk ontbijten, lunchen en dineren. RAW staat voor ‘Restaurant Altijd Welkom’. De naam is ook typerend voor de sfeer die er hangt: je voelt je echt welkom. RAW is gevestigd in de industriële Spoorzone van Tilburg. Ook hier is het industriële verleden zeker terug te vinden in het design. De constructie van de voormalige fabriek is van de binnen -en buitenkant nog duidelijk te zien. RAW is erg ruimtelijk en daarom is er bijna altijd wel een plaatsje. Bij goed weer kun je ook op het uitgebreide terras van RAW zitten. Niet bij elk plekje zit een stopcontact maar er zijn genoeg plekjes met een stopcontact in de buurt. Ook is er wifi aanwezig. Bij RAW kun je lekker eten en drinken, ook is het scherp geprijsd! De bediening is ook erg vriendelijk.

Locatie: Burgemeester Brokxlaan 30, 5041 SB Tilburg

TalkinTilburg geeft RAW een 7 als studeerplek voor studenten.

 

# 5. Stadsbrouwerij 013

Mooie locatie wat prima te bereiken is met de fiets. Via het openbaar vervoer wordt het al een stuk moeilijker. De locatie zelf is een brouwerij aan het water met een moderne uitstraling, veel planten, hun zelf gebrouwen bier staat overal ten toon gesteld en er zijn zat bankjes om in te duiken als je ook in je boeken moet duiken. De sfeer die er hangt voelt prettig. Maar ligt wel aan het tijdstip. Tijdens lunchuren zijn er veel gasten die komen eten dus ook voor wat onrust zorgen. Daarna kan je er rustig zitten tot een uur in de nacht. Er zijn een beperkt aantal Stopcontacten dus  is het verstandig er vroeg bij te zijn of je hebt geluk nodig. WiFi is gratis en snel. Je moet alleen wel inchecken via Facebook wil je het kunnen gebruiken. Het personeel stapt gelijk op je af en vraagt wat je wilt drinken. Zorg er wel voor dat je niet verleidt wordt door het bier en niet meer gaat leren.

Locatie: Piushaven 1, 5017 AN Tilburg

TalkinTilburg geeft Stadsbrouwerij 013 een 7,5 als studieplek voor studenten.

 

 #4. Bagels & Beans

In de meeste steden zit wel een Bagel & Beans en voor de echte bagelliefhebber is dat een zegen! Zo zit er ook een Bagel & Beans in het centrum van Tilburg. Het meest kenmerkende aan Bagels & Beans is de sfeer. Je voelt je welkom als je binnenkomt en het personeel is erg sociaal en vriendelijk. Natuurlijk kun je eten en drinken bestellen maar verwacht geen uitsmijters of 12 uurtjes. Ze serveren vooral bagels maar voor een appeltaartje kun je er ook terecht. Ook is er een ruim assortiment aan dranken. Weet wel dat Bagels & Beans ietsjes duurder is dan de andere plekken op deze lijst. Als je veel waarde hecht aan een goede sfeer is dit de perfecte plek om te studeren. Door de goede sfeer is het soms ook wel een beetje luidruchtig en druk. Er zijn twee verdiepingen en er zijn vaak genoeg plekken om te zitten. Er is wifi aanwezig en er zijn voldoende stopcontacten. Bagels & Beans is doordeweeks open van 08:31 tot 17:29.

Locatie: Oude Markt 2, 5058 TJ Tilburg

TalkinTilburg geeft Bagels & Beans een 7,5 als studeerplek voor studenten.

 

#3. Bank 15

Een mooi moderne look met veel tafeltjes waar rustige muziek op staat. Echt van die early morning koffie muziek. De koffie zelf is niet prijzig namelijk 2,40. Voor dat bedrag en de koffie die je krijgt kan je niets anders zeggen dan dat je meer dan waard voor je geld krijgt. Er zit zelfs een handgeschreven briefje bij door het personeel. De wifi is snel en goed, als je het vraagt aan het personeel krijg je het wachtwoord en kan je aan de slag op je laptop. Stopcontacten zitten er wel maar verstopt, vraag het personeel en ze wijzen je het aan. Dus zorg dat alles is opgeladen voor je erheen gaat tenzij je uit boeken gaat leren. Bank15 is nog geen 5 minuten lopen vanaf het centraal station in Tilburg. Een korte wandeling waarbij je maar een keer hoeft over te steken. Openingstijden zijn ruim. Van 0900 tot 0030. Je kan hier rustig de hele dag leren. Behalve op maandag dan is het gesloten.
Locatie: Spoorlaan 350, 5038 CC Tilburg

TalkinTilburg geeft Bank15  een 8 als studieplek voor studenten

 

#2. LocHal

De LocHal is een van de bekendste en populairste leerplekken onder de Tilburgse studenten. Deze voormalige fabriekshal is omgetoverd tot een centrum van kennis en cultuur. De LocHal ontving in 2019 verschillende prijzen waaronder de BNA Gebouw van het Jaar prijs. Kenmerken uit het industriële verleden zoals de stalen constructies en het fabrieksplafond zijn nog zeker aanwezig.Overigens is de LocHal ook de hoofdvesting van De Bibliotheek Midden-Brabant.
Er worden ook verschillende exposities en evenementen georganiseerd zoals Human Library Tilburg. Omdat de evenementen ook veel mensen aantrekken is het soms wat drukker. Er zijn verschillende ruimtes aanwezig: er is een expositieruimte, verschillende ‘labs’, een stilteruimte en nog veel meer. De LocHal wordt door veel studenten gebruikt als studeerplek buiten school. Voor de studenten is de LocHal zeker aantrekkelijk omdat het goed aansluit op het, al zo dure, studentenleven: eten en drinken is hier scherp geprijsd. De bediening is erg vriendelijk. Er zijn stopcontacten op bepaalde plekken en overal is gratis wifi. De LocHal opent om 8 uur ’s ochtends en sluit om 10 uur ’s avonds: genoeg tijd om te leren dus!

Locatie: Burgemeester Brokxlaan 66, 5041 DB Tilburg

TalkinTilburg geeft de Lochal een 8.5 als studeerplek voor studenten.

 

#1. Fontys Stappegoor

Een walhalla als je in zuid woont of op de fontys op school zit. Het juiste gebouw is even zoeken voor de nieuwe mensen, maar als je studeert aan een Fontys dan kun je geen rustige plek vinden als dit. Online kan je een kamer reserveren waar je de hele dag aan een groepsproject kan werken of in alle rust alleen kan zitten. Wifi is gratis, snel en zo te gebruiken. Stopcontacten zijn er zat en zelfs als alles al gereserveerd is zijn dan kan je in de banken in de buurt een stopcontact vinden en heerlijk zitten. In de pauze kan het wat rumoerig zijn maar dat is maar hoogstens een half uur maar neem dan gewoon een half uurtje pauze van het leren. Koffie en catering is net als op elke hoge school. Niet duur voor wat je krijgt al kan het als student niet altijd even verstandig zijn om hier elke dag een broodje te halen. Heb jij binnenkort een herkansing waarvoor je goed moet leren? Pak bus 601 of lijn 1 en tien minuten later stap je voor de school uit en kun je de hele week leren in een gereserveerde kamer.

Locatie: Professor Goossenslaan 1, 5022 DM Tilburg

TalkinTilburg geeft Fontys Stappegoor een 9 als studeerplek voor studenten.

BONUS!!!!!

Thuis
Waar zit je het lekkerst? Waar is het eten het goedkoopst en waar is de wifi het chillst? Thuis natuurlijk! Lekker in bed of achter je bureau met je gratis kop koffie en een snack wanneer jij wilt. Maar pas op dat leren & school niet Netflix & chill wordt!