Tongelre, rustig maar actief

Door: Rosalie Kantelberg en Janneke de Wit

Tot 1920 was Tongelre een zelfstandige gemeente in Noord-Brabant, daarna werd het bij de stad Eindhoven gevoegd. “Toch is het dorpsgevoel nooit helemaal verdwenen”, laat Els Peters weten. Zij woont al 45 jaar in de wijk. Het is een levendige wijk, want er worden volop activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Heel divers, zo zou je Tongelre ook wel kunnen omschrijven. Het is een wijk met veel verschillende woongelegenheden. Van villa’s tot nieuwbouw en van galerieflats tot historische boerderijen, alles staat door elkaar in Tongelre. Elk stukje is net weer even anders.

De bewoners vinden het een rustige wijk om in te wonen. Ook twee vrijwilligers van ’t Oude Raadhuis (een buurthuis in hartje van Tongelre dat veel activiteiten organiseert), Henny Koch en Diny de Bruin, stemmen hiermee in: “Het is een rustig gebeuren hier, maar wel goed georganiseerd.”

De wijk heeft bijna 100 vrijwilligers die heel veel doen voor de bewoners. Er worden veel activiteiten georganiseerd zoals lunches, muziekavonden en wandeltochten. Dit brengt de buurtbewoners bij elkaar. In Tongelre wonen veel ouderen en die zijn hier heel erg blij mee. Zo worden ze uit hun isolement getrokken en gaan ze er een keertje op uit.

Tongelre is een centraal gelegen buurt. Je bent in een paar minuten in het centrum van Eindhoven maar ook de natuur is niet ver weg. Het natuurgebied het Groendomein Wasven is makkelijk te bereiken. Ook zijn er in Tongelre veel winkels en er is een creatieve sectie, Sectie C.

De actieve wijk komt dus niets tekort zou je zeggen, toch word het dorpsgevoel wel langzaam minder. Dit komt volgens de bewoners door de komst van steeds meer jonge mensen die in de wijk komen wonen. Die hebben het vaak zo druk dat er geen tijd meer is voor sociaal contact.