Huis met twee huisnummers trekt veel toeristen

In de provincie Noord-Brabant ligt het plaatsje Baarle-Nassau. Het dorp vormt een enclavegebied met Baarle-Hertog, het buurdorp op Belgisch grondgebied. Dat betekent dat een stuk grondgebied geheel omringd is door grondgebied van een andere staat, waardoor de grens kris kras door het dorp loopt. Dit maakt dat een voordeur twee huisnummers heeft omdat het huis in Nederland én België ligt en daar komen veel toeristen op af.

Het VVV-kantoor in Baarle-Nassau heeft een statistiek gemaakt van het aantal toeristen dat zich in 2016 meldde aan de balie. De cijfers zijn indrukwekkend: maar liefst 9300 mensen uit zeker 60 verschillende landen. Met name Duitsers, Engelsen, Koreanen en Japanners hebben informatie opgevraagd in het VVV-kantoor in Baarle.

Door de bijzondere enclavesituatie en het toerisme wat daarop af komt loont het voor winkeliers om op zondag de deuren te openen. Tegenwoordig zijn er meer dorpen waar op zondag de winkels open zijn, maar Baarle-Nassau was een hele tijd het enige dorp in Nederland waar je ieder weekend kon winkelen. Door de lage prijzen voor benzine, tabak en de beschikbaarheid van vuurwerk het hele jaar door komen er nog steeds veel mensen naar Baarle. Deze producten zijn in België goedkoper dan in Nederland.

 

Door: Bregje Simons