Tilburgse kermis draait op sfeer

Tilburgse kermis in het nachtleven.
Foto: Kim van Erp

Door Lot Boone

De Tilburgse kermis is de grootste van de Benelux en het wordt dit jaar alweer de 455ste editie. Door de jaren heen zijn er al een aantal veranderingen geweest en de attracties worden steeds belangrijker. Maar wat maakt de Tilburgse kermis nou zo goed?

Jet van Baast, accountmanager kermis, is een drukke zakenvrouw en zorgt ervoor dat de kermis van begin tot het eind goed georganiseerd is. Bij aankomst gaf Van Baast mij een stevige handdruk, wat iets uitstraalde. Daarnaast werd ze nog twee keer tijdens het interview gebeld. De eerste kon ze laten gaan, maar het tweede telefoontje was belangrijker.

Is er een verschil tussen de Tilburgse kermis t.o.v. andere kermissen in Nederland?
“Ja, de kermisbonden noemen ons altijd het nationaal product, omdat wij de grootste zijn van de Benelux. Het verschil zit hem in de grote en de soort attracties. Wij proberen hier altijd één attractie te halen die de ‘wauw factor’ heeft. Ook ligt het aan de drukte van het publiek en het feest eromheen. Uiteindelijk krijg je het totaalpakket en dat maakt het hier wel heel gaaf.”

Wat maakt de Tilburgse kermis zo goed?
“Onze kracht maakt ons goed. Andere kermissen duren slechts vier à vijf dagen, terwijl wij er tien dagen staan. Ook vindt het in de binnenstad plaats, waardoor je een mix hebt van groeperingen, winkels, horeca en kermisattracties. Dit versterkt elkaar allemaal. Ik kijk altijd even naar Eindhoven. Zij proberen ook het horeca gevoel terug te laten komen, maar dat is toch niet hetzelfde als de sfeer die wij in de binnenstad hebben. Wij zeggen altijd dat we tien dagen pret garantie willen leveren. Iedereen moet op de kermis terecht kunnen. Zo proberen wij zoveel mogelijk mensen die kant op te trekken.”

Het programma
Er wordt geprobeerd zoveel mogelijke nieuwe activiteiten te verzinnen. Afgelopen jaar was het Desperados Road Show Festival en dat draaide heel goed. Dit is dan ook een voorbeeld van goedlopend activiteiten die jaarlijks terug komen. Na vier jaar zijn de verwachtingen dat de randactiviteiten, die bij de kermis horen, herkend worden. Mensen weten wat op welke dag te doen is.

Desperados Roadshow festival

Welke bijdrage is nodig voor het organiseren van een goede kermis?
“Dat we in ieder geval goede grootvermaak attracties, hebben. Deze attracties zijn de dragers van onze kermis. We proberen het ook strategisch neer te zetten. Zodat mensen van de ene grote attractie, naar de andere gaan en dat zo ook automatisch de rest van de kermis aflopen. Ook is draagvlak in de stad een heel belangrijk punt. We gooien natuurlijk twee weken de hele binnenstad dicht. De bereikbaarheid wordt beperkt en er is geluidsoverlast. De klachten die we krijgen over bijvoorbeeld het geluid, afval en wildplassers proberen we één op één direct op te lossen. Daarnaast moet de gemeente natuurlijk ook blijven investeren in het evenement zelf.”

Zijn er doorgaande jaren grote veranderingen geweest?
“Bijna alles is veranderd, zoals het aantal dagen, type attractie, de muziek, behoeftes van het publiek en de omvang. Wij zijn aan het kijken hoe we naast de kermis ook andere evenementen kunnen laten plaatsvinden, zodat het één groot feest wordt. We gebruiken thema’s, maar willen ook met de stad gaan samen werken.”

“Veel mensen vinden de kermis tegenwoordig plat”, aldus Van Baast. Door evenementen toe te voegen, wordt de kermis versterkt. Zo is al jarenlang de Roze Maandag. Dit trekt ieder jaar weer duizenden bezoekers om te zorgen voor een geïntegreerd feest voor iedereen. Hoe meer evenementen er op het terrein zijn, is er voor ieder wat wils en dus ook meer publiek. Zo was er vorig jaar op het NS plein een tiroler dorp. Komend jaar willen ze die sfeer over het hele plein trekken. Daarnaast komt er ook een beachclub, waarbij ze wat items en details op de attracties willen laten terug komen. Zo wordt het één geheel. Maar ook elk jaar wordt het weer een verrassing hoe de plattegrond eruit gaat zien.’’

Het financiële plaatje
Het imago van de Tilburgse kermis is dat de attracties duur zijn. Dat was vroeger ook zo, maar dat is de afgelopen jaren afgenomen. Tegenwoordig wordt er met een ander systeem gewerkt. Het hangt niet meer alleen af van de hoogte van het geboden bedrag door de exploitant. Maar ook aan wat de attracties kunnen betekenen voor de kermis, de uitstraling, de gastvrijheid en de ritprijs. Op andere kermissen daarentegen, bijvoorbeeld de Strijp Kermis in Leenderstrijp, zijn de ritprijzen maar één euro. Reacties op de ritprijzen van de Tilburgse kermis zijn dan ook erg fel. Doordat alles zo duur is, is je geld snel op en ben je gauw uitgekeken.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?
“De opbrengsten van de attracties zijn rond de 1,1 miljoen en de onkosten zijn ook 1,1 miljoen. Soms komen we net iets te kort of we spelen quitte. Ook krijgen we in totaal 1 miljoen extra geld van de raad, om ervoor te zorgen dat er over vier jaar een toekomstbestendige kermis is. We zitten nu al in het derde jaar en we proberen met dit extra geld partners aan de kermis te koppelen. Partners die bijvoorbeeld een festival willen neerzetten, kunnen we op die manier financieel een beetje ondersteunen. Zo probeer je activiteiten weg te zetten en de partners te faciliteren met de bedoeling dat ze na drie/vier jaar hun eigen broek op kunnen houden. En dat het evenement er dan ieder jaar staat.”

Hoe wordt de veiligheid van zoveel man tegelijkertijd in de stad gewaarborgd?
“Eerst deden wij als kermisteam ook de veiligheid. Sinds een paar jaar is het op ambtelijk en bestuurlijk niveau. We hebben dus een duidelijke scheiding gemaakt tussen het feestje en de veiligheid. We hebben altijd wel heel nauw overleg met het bestuur van de veiligheid. We willen een gastvrij evenement. Daarnaast is het voor de veiligheid ook heel fijn dat er verschillende evenementen zijn, waardoor het publiek verspreid wordt. In het kader van crowd management is het niet fijn als het publiek op één hoop zit. Overdag hebben we dan ook veel overleg dat we elkaar op de hoogte houden over de veiligheid.”

Hoe denkt u dat het er over 10 jaar uit gaat zien?
“Ik hoop dat het net zoiets wordt als de Gentse Feesten, een groot cultureel festival. Daarnaast wil ik dat er nog leuke en gezellige evenementen komen. Daar zetten we al stappen in, maar nu moet het nog blijven bestaan. We moeten blijven investeren en monitoren of het gene wat we doen nog goed is.”

Voor meer informatie over de Gentse Feesten, klik hier!