Tilburg Trappers: florerend in Duitsland

Net voor de wedstrijd

In Nederland is ijshockey geen grote sport. Het komt bijna nooit op tv, in de kranten wordt er amper over geschreven. Toch hebben we een club die er erg goed in is, de Tilburg Trappers. Zij spelen, opvallend, in Duitsland. Wat is het verhaal achter deze club?

Door: Seán van Zon

De buzzer klinkt, de Trappers hebben zojuist de eerste wedstrijd in de eerste ronde van de play-offs in de Oberliga (derde niveau in Duitsland) eenvoudig gewonnen met 5-2 van Blue Devils Weiden. De Trappers spelen in Duitsland en niet in de gemengde België/Nederland competitie. De reden daarvoor is dat de club simpelweg te goed is geworden voor de ijshockeycompetitie van de lage landen. Het niveau in Duitsland is namelijk vele male hoger dan in de BeNe League.

De historie

De Tilburg Trappers werd op 21 oktober 1938 als de Tilburgsche IJs Sport Club opgericht, op 18 januari 1939 werden ze officieel erkend. Het eerste kampioenschap werd behaald in het seizoen 1946/1947. In 1964 werd de nieuwe kunstijsbaan Theresia in Tilburg geopend, dat werd de nieuwe thuishaven van de club. Ook heette vanaf dat moment de club TIJSC Tilburg Trappers. De Tilburgers waren erg succesvol in de nieuwe ijsbaan. In de jaren 70 werden ze zes keer achter elkaar kampioen en wonnen ze de eerste vier edities van de Nederlandse Beker. De jaren 80 gingen een stuk minder, ze wisten geen enkel kampioenschap te behalen en geen enkele beker te winnen. De jaren 90 waren ze beter gezind. Daarin werden drie kampioenschappen en vijf bekers gewonnen. In 1998 kreeg de club een nieuw onderkomen, het IJssportcentrum. Dit is tevens hun huidige onderkomen.

Te goed voor Nederland

Deze eeuw zette de trend van de dominerende Trappers zich voort. Tot en met seizoen 2014/2015 werden ze zeven keer kampioen en wonnen ze net zo vaak de beker. De Nederlandse competitie werd te klein voor de Tilburgse IJshockeyclub. Om deze reden ging de club vanaf seizoen 2015/2016 in de Duitse Oberliga spelen, maar dit ging niet zomaar. De Trappers mochten de eerste twee seizoenen sowieso niet promoveren als het kampioenschap werd behaald. De Trappers kwamen, doordat ze in een ander land gingen spelen, in een klein rijtje van clubs die niet in hun thuisland spelen omdat ze te goed zijn. Voorbeelden hiervan zijn voetbalclubs Cardiff City en Swansea City, beide uit Wales en spelend in England. De Tilburgers waren niet onder de indruk van het hogere niveau van de Duitse Oberliga, ze werden in de eerste twee seizoenen twee keer kampioen.

Het heden

Dit seizoen ging het wederom makkelijk voor de Trappers, de play-offs werden eenvoudig gehaald. Aan het einde van de reguliere competitie hadden de Tilburgers een voorsprong van maar liefst 28 punten op nummer 2 Saale Bulls. De play-offs in dus, met nu wel een kans op promotie. De eerste play-off ronde speelden de Tilburgers tegen

 Blue Devils Weiden, een club die 700 kilometer verderop aan de grens van Tsjechië ligt. De fans van beide clubs hadden er zin in, de thuisvakken zaten vol en ook het uitvak was goed gevuld. De fans van de Trappers hadden er het volste vertrouwen in door te gaan. “We hebben lang naar de play-offs uitgekeken. Het was al lang zeker dat we 1e zouden worden in de reguliere competitie, ik ben absoluut niet gespannen. Ten eerste heb ik alle vertrouwen in dat het goed komt. Ten tweede, ondanks dat het heel erg leuk is, blijft het een spel. Ik hoop dat we heel ver komen. Is dat niet zo dan vergaat de wereld niet”, aldus Marco (48). Marco stond in het vak met de meest fanatieke supporters. Er werd gezongen en geschreeuwd, het was te vergelijken met een voetbalsfeer. Marco zei verder over de club: “Het is een familie, alles kent iedereen. Als de Trappers het hoogste Duitse willen halen dan zou er in Nederland nog veel moeten veranderen. Dan denk ik dat we moeten beginnen met meer aandacht van de landelijke zenders zodat er nog meer jeugd wilt gaan ijshockeyen.” Uiteindelijk wonnen de Trappers de eerste wedstrijd eenvoudig met 5-2, het was al 4-0 na één periode. Ook de play-off ronden zouden ze winnen, het werd 3-0 in de best-of-five.

 

Kritiek

De Trappers willen naar het tweede niveau van Duitsland promoveren, dat mochten ze de eerste twee seizoenen alleen niet. Nu ze in het derde seizoen spelen, zouden ze bij een eventueel kampioenschap dus mogen promoveren, toch is dat nog steeds niet zeker. Dit is niet in de laatste plaats doordat er veel kritiek is op het feit dat de Nederlandse Trappers in de Duitse competitie spelen. Meerdere coaches hebben kritiek op de Tilburgers geuit. Frank Gentges, coach van Moskitos Essen, had felle kritiek. Hij zei over de Trappers: “Wij hebben jullie hier niet nodig. En als jullie al in ons land komen spelen, dan volgens onze regels. En anders blijf je maar in Nederland!” Hier werd door de voorzitter van de Trappers, Ron van Gestel, koeltjes op gereageerd: “Het is niet de eerste keer dat hij dit soort dingen zegt. Al voordat wij toegelaten werden tot de Oberliga, was Essen de enige die daar echt een probleem van maakte.” Maar er was niet alleen negativiteit, “we hebben reacties vanuit onder meer Herne en Duisburg gekregen dat zij juist blij zijn met onze aanwezigheid in de competitie”, aldus Van Gestel.

Toekomst

De toekomst voor de Trappers is dus ongewis, de tijd zal uitwijzen of ze dit seizoen wel mogen promoveren. Het hoogste niveau in Duitsland is haalbaar, mits er meer interesse van Nederlandse sportfans komt. Ook wil de club het stadion uitbreiden, van 2600 naar 4000 toeschouwersplaatsen. Maar eerst gaan de Trappers voor het derde kampioenschap op een rij. In de kwartfinale nemen de Trappers het op tegen Eisbären Regensburg. In Tilburg hebben ze in ieder geval een sportclub die het geweldig doet. Een sportclub om trots op te zijn.