Tilburg door een Lens

Leven In Tilburg is een nieuwe redactie in Tilburg, daarom wilde ik graag kennis maken met de stad door aan Tilburgers te vragen wat zij een mooi of belangrijk stukje van Tilburg vinden. Ik ben naar de plekken gegaan om daar foto’s te maken en heb op die manier Tilburg anders leren kennen. Hieronder staan de foto’s die ik genomen heb.

 

The Verbs

Studentenflat the Verbs

Studenten woonvoorziening bij de universiteit met als bijnaam ‘the Verbs’

Fabio Eleagoitia is uit Spanje teruggekomen naar Tilburg om carnaval te vieren. Hij heeft carnaval leren kennen toen hij hier gestudeerd heeft aan de universiteit. Nu komt hij elk jaar terug vanuit Spanje om het feest hier te vieren. Tijdens zijn studie woonde hij op de Professor Verbenelaan, dit zijn studentenflats met de bijnaam ‘the Verbs. De flats worden veel door buitenlandse studenten bewoond. De woningen zijn niet van de universiteit maar worden wel in samenwerking met de universiteit en woningverenigingen verzorgd.

 

Bos bij de universiteit

een foto van de bossen rondom de universiteit

Het bos bij de universiteit

Veel studenten vinden het bos bij de universiteit erg fijn. Je kunt er tussen de colleges door even je hoofd leegmaken. Ook is het een soort van barrière tussen de universiteit en de rest van de stad. Dit zorgt voor de bijzondere sfeer die op het terrein heerst en is de reden dat veel mensen het een van de mooiere universiteiten van Nederland vinden.

 

Wilheminapark

Een foto van het meertje in het park

Het Wihelminapark

Ook het Wilheminapark is voor veel mensen een herkenbare plek in Tilburg. Je zou het kunnen omschrijven als een klein stukje natuur midden in de Stad. Het park ligt net noordelijk van het station bij museum De Pont. Aan het park zit Poels Pollepel, een plek waar daklozen en mensen gratis kunnen eten. Ook liggen er wat bedrijven en huizen aan. Als je in het park loopt merk je nauwelijks dat het midden in een stad ligt. Het is weer een perfecte plek om even je hoofd leeg te maken als je pauze hebt en gewoon even rustig naar eenden in het water wilt kijken.

 

Hasseltse kapel

De Hasseltse Kapel bij nacht

De Hasseltse kapel

De Hasseltse kapel is een kapel gesitueerd in Noord-Tilburg en opgericht kort voor 1536. Als je er toevallig langs rijdt verbaas je je over het kleine stukje rust midden in een woongebied. Er heerst een rust die je alleen tegenkomt bij kerken. Het kapelletje is omringt door een parkje met hier en daar een beeld en goed onderhouden bomen. De kerk is nog steeds in gebruik voor religieuze doeleinden, huwelijken en culturele evenementen.

 

 Geboortehuis en kapel van Peerke Donders

Peerke Donders

Geboortehuis en kapel Peerke Donders

Petrus Norbertus Donders is een Tilburgse priester die zalig verklaard is in 1982. Hij heeft veel gedaan voor lepra patiënten in Suriname, maar ook zou hij een jongen van botkanker genezen hebben. Dat is ook de reden dat hij zalig verklaard is. Nu ligt hij, na een paar keer te zijn opgegraven, begraven in de kathedraal van Paramaribo. Zijn geboortehuis staat nog in Tilburg. In 1924 is de kapel erbij gebouwd, maar omdat Peerke toen nog niet zalig verklaard was mocht hij eigenlijk nog niet vereerd worden, dus werk het ingericht als een noodkapel. Toen hij zalig verklaard werd is de kapel gerenoveerde en uitgebreid.

 

_________________________________________________________________________________________________

Ontbreekt er nog een prachtig stukje Tilburg? Laat in de comments weten en wie weet staat hij er later alsnog bij!

_________________________________________________________________________________________________