Waarschijnlijk heb je er nog nooit op gelet: De Tijdtrap in de Markthal

Trappen markthal

Midden in de Markthal is een gat gemaakt voor de roltrappen naar de parkeergarage. Veel mensen weten niet dat op de zijkanten van die trappen jaartallen staan die voor Rotterdam belangrijk zijn geweest. Eventjes terug in de tijd!

Dit grappige fenomeen heet ‘De Tijdtrap’ en is een permanente tentoonstelling in de parkeergarage van de Markthal in Rotterdam. Iedere verdieping heeft z’n eigen kleur en tijdsperiode. Tijdens het maken van de parkeergarage van hét architectenhoogstandje van de stad, kwamen archeologische vondsten naar boven die op de verdiepingen van de parkeergarage tentoon worden gesteld. Jaartallen die er bijvoorbeeld op staan zijn de geboorte van Erasmus(1476), de aanleg van de Nieuwe Waterweg (1866), het bombardement (1940), bouw Markthal (2014). Ook staan tussendoor de inwonersaantallen in een bepaald jaar. Je kan zo zien hoe de stad is gegroeid. De jaartallen lopen van 1270 tot 2014.

Wandeling door de Markthal

Om bij de parkeergarage te komen moet je eerst door de Markthal heen. Dat is natuurlijk geen straf, want allerlei verschillende etensgeuren komen je neus binnen. Of het nou Arabische kruiden, donuts of fruitsmoothies zijn; het is een genot voor het reukvermogen. Ook ziet alles er prachtig uit. Zoek het eens wat hogerop en je kijkt uit op een heel modern marktplein. Op het plafond zijn prachtige schilderingen te zien. Het is er altijd ontzettend druk, vooral door de toeristen, dus pas op dat je niet tegen iemand aanloopt terwijl je om je heen kijkt!

Iedere dag is de tentoonstelling gratis te bezoeken, net als de Markthal zelf.

Trap Trap Trap