Thea (80) is een Facebookfanaat: ‘Ik pak regelmatig mijn iPhone om mijn tijdlijn te checken’

Thea van der Helm (80) zit regelmatig op Facebook, net zoals veel andere ouderen tegenwoordig doen. Ze worden er steeds handiger in, mede dankzij de hulp van familieleden en (online) social mediacursussen. De ouderen gebruiken apps als Facebook en WhatsApp om bijvoorbeeld contacten met familie en vrienden te onderhouden. Ook Thea is fan van het platform. “Je komt er zoveel dingen tegen, je blijft maar doorklikken.”

© Pixabay

Door: Celine Haring

In het afgelopen jaar is het social mediagebruik onder 75-plussers flink gegroeid. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2012 slechts 5 procent van de ouderen gebruik maakten van social media, waar dat in 2017 is uitgegroeid tot maar liefst 35 procent. Zo heeft ook Thea een aantal jaar geleden op verzoek van haar familie een Facebookaccount aangemaakt. Nu kan ze niet meer zonder. “Op dat verzoek heb ik toen, in overleg met mijn kinderen, ja gezegd. Ik vond het belangrijk dat ook zij het er mee eens waren. Ik moest natuurlijk wel eerst te weten komen hoe het precies werkte. Dat moet je namelijk ook allemaal maar ondervinden.” 

Thea zit in haar luie stoel, met een kop thee op schoot en haar iPhone in haar hand. Daarop checkt ze haar notificaties. Zowel appjes van familie, als berichten van Facebook. “Vroeger had ik helemaal niet zoveel met social media,” vertelt ze. “Nu vind ik het wel erg leuk. Ik zet er wel maar heel weinig op, ik heb niet zoveel te melden. Als ik wat post, dan zijn dat meestal dingen die ik op Facebook zelf ben tegen gekomen. Met name als ik denk dat het voor een ander ook leuk is om te lezen.”

Het blijft even stil. Thea kijkt naar het kerstboompje dat ze in de hoek van de kamer neer heeft gezet. “Zo is mijn man dit jaar in april overleden. Dan krijg je op Facebook weleens van die berichten te lezen waar dan een mooi gedicht in staat. Of nu met de feestdagen, dat je een plaatje ziet van een kerstboom met daarbij de tekst ‘voor iedereen die ik mis tijdens de feestdagen’. Dat doet mij dan toch weer denken aan mijn man, en dat plaats ik dan op mijn tijdlijn. Of anderen dat fijn vinden om te lezen weet ik niet, maar dat vind ik zelf wel heel mooi om te delen.”

Face-to-face contact

Maar nieuwe mensen leren kennen via het internet, daar heeft Thea geen behoefte aan. “Ik accepteer alleen vrienden en familie op mijn account. Ik heb al genoeg dingen om mijn tijd mee te vullen. Dinsdagochtend ga ik altijd tekenen, ’s middags ga ik altijd sporten en ’s avonds ga ik naar het zangkoor. Voor de rest heb ik vrienden waar ik eens naar toe ga. Ik heb genoeg te lezen en te doen. Ik hoef me niet te vervelen. Maar face-to-face contacten zijn en blijven het belangrijkst. Apps als WhatsApp zorgen er natuurlijk wel voor dat je direct en te allen tijde met iemand kan communiceren, dus dat zou ik niet willen missen. Zeker als je iemand niet vaak spreekt.”

Het feit dat Thea haar eigen iPhone heeft is tegenwoordig ook steeds minder bijzonder. Zo hebben steeds meer ouderen een eigen smartphone. “Ik heb een iPhone waar ik regelmatig op zit om mijn social media te checken. Daar krijg ik alles op binnen, ook mijn e-mail. Ik vind het omgaan met mijn telefoon soms nog wel lastig, aangezien ik niet heel veel van deze telefoon afweet. Laatst kreeg ik een foutmelding toen ik Facebook opende. Ik wist er geen raad mee, dus toen startte ik mijn telefoon maar opnieuw op. Daarna werkte het gelukkig weer.”

Social mediacursus

“Het was eigenlijk niet zo moeilijk om uit te vogelen hoe ik mijn account op moest zetten. Maar wel wil ik graag dingen begrijpen. Dan vraag ik het aan mijn kinderen ‘dat hoef je niet te begrijpen, dat is nou eenmaal zo, als je daarop klikt gebeurt dat’. En dan denk ik bij mezelf, ja, maar waarom? Waar komt dat vandaan?

Daarom ben ik dus begonnen aan een social mediacursus van SeniorWeb.” SeniorWeb is een landelijke vereniging, die ouderen helpen om mee te kunnen gaan in het digitale tijdperk. Ze bieden verschillende cursussen aan over het internet en de computer. “Ze helpen mij om te gaan met het internet. Er zijn toch wel bepaalde vaardigheden die je nodig hebt op Facebook en WhatsApp, en zij hebben daar de kennis van. Zo hoorde ik dat je bijvoorbeeld niet makkelijk van je Facebookaccount af kunt komen. Zij kunnen je stap voor stap uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.”

Doordat men steeds meer deelt en sociale platformen als Facebook steeds meer gegevens van mensen eisen hebben social media steeds meer impact op onze privacy. Maar daarop reageert Thea erg nuchter: “Natuurlijk weten ze veel van mij. Zo weet Facebook bijvoorbeeld waar ik woon. Ook heb ik weleens dat ik ergens ben gaan lunchen met een van de kinderen, en dan krijg je gelijk een melding dat je daar bent gesignaleerd, met de vraag hoe het daar was. Dat is nou eenmaal zo, ik heb niks te verbergen. Maar ze kunnen natuurlijk ver gaan, bij Facebook. Ik kan mij voorstellen dat je daar alert op moet zijn. Maar bang ben ik daar niet voor.”