That’s ‘mah mood’

Het Eurovisie Songfestival is voorbij en de Italiaanse Alessandro Mahmood eindigde met zijn nummer ‘Soldi’ op de tweede plaats. Dit terwijl hij bij de bookmakers op de dag van de finale op plek vijf stond gerankt. Mahmood was automatisch al geplaatst voor de finale, omdat Italië lid is van ‘the big five’­ – de vijf landen die zodanig veel geld doneren aan het songfestival dat ze automatisch geplaatst zijn voor de finale. Hierdoor hoefde hij dus geen halve finale te spelen. Vaak zorgt dit ervoor dat er ontzettend weinig aandacht komt voor deze landen, maar met een keurige zilveren medaille weet hij de critici de mond te snoeren.

Door: Sarita Schneider en Nemo Schillemans

Door middel van zijn nummer ‘Soldi’ vertelt hij zijn autobiografisch verhaal. Hij zingt over geld, dat niet gelukkig maakt, maar ook over zijn vader die zijn gezin destijds verliet. In het liedje zingt hij korte stukken Arabisch. Dit spreekt hij niet, maar zijn vader kwam uit Egypte

Voordat je namens Italië mag uitkomen op het Eurovisie Songfestival onderga je een selectieprocedure genaamd ‘Sanremo Festival’. Wat bij Mahmood zo opvallend is, is dat hij bij de thuisstemmers in deze selectie maar liefst zevende eindigde. Desalniettemin werd hij gekozen door een vakjury. Dit leidde tot veel ophef en vanuit de media tot opmerkingen als: ‘Dit is niet wat het publiek gekozen heeft’ en ‘een politiek correcte beslissing’. “Volgens minister Luigi Di Maio laat Sanremo duidelijk het verschil zien tussen de afstandelijke elite en het gewone volk.” Aldus songfestival.be.

Songfestival en Italië

Italië doet sinds 1956 mee aan het Songfestival. Sindsdien hebben ze hem twee keer gewonnen waarvan de laatste keer in 1991 was. Echter als je in Italië aan bewoners vraagt wat ze vinden van het jaarlijkse evenement dan reageren ze: “Eurovisie Songfestival? Waar heb je het over? Wat is dat?” Veel Italianen weten niet waar je het over hebt. Dit nog wel terwijl Italië het land is dat verantwoordelijk is voor het bestaan van het festival: “Niet alleen was Italië een van de grondleggers van het Eurovisie Songfestival, het nam ook deel aan de allereerste editie in 1956. Het land is verantwoordelijk voor het volledige Eurovisieformat.” Zegt de website van het Songfestival.

Het verschil tussen de ambiance van Nederland en Italië, betreffende het Songfestival, is groot: “Wordt het eigenlijk wel uitgezonden hier? Ik hoor er nooit iets over.” Vraagt Liesbeth Hogerbrugge zich af. Liesbeth is geboren in Nederland maar woont al jaren in Italië. Ans Meijer vult aan: “Ik heb er hier nog niets van gehoord of gezien op TV. Ook mensen die ik ken weten van niets.” Beatrijs de Hartogh: “Het enige dat ik er dit jaar over heb gehoord is dat er een politiek geïnspireerd relletje is geweest rond de Italiaanse inzending, omdat de zanger éen woord in het Arabisch zingt. Verder heb ik er hier niet zoveel over gehoord.”

Ondanks dat er dus zo weinig aandacht aan wordt besteed weet Mahmood er zeker iets van te maken. Met zijn tweede plaats zal hij dan ook een groot gedeelte van Italië van zijn stoel afblazen.