Terrorisme en toerisme, wat weten we er eigenlijk over?

door: Beau Buurstede

Er is weinig bekend van de invloed van terrorisme op toerisme. Er wordt bijna geen onderzoek gedaan terwijl we er juist veel van zouden kunnen leren. Hoe komt dat nou? En hoe zit dit eigenlijk in Nederland? Egbert van der Zee, docent sociale geografie aan universiteit Utrecht specialiseert zich op het gebied van toerisme vertelt er wat over.

 

”Terreur heeft een schokeffect op toerisme”  schreef hij eerder al in een column over de aanslag in Brussel omdat hij zich daardoor geraakt voelde. Zelf heeft hij niet veel onderzoek gedaan naar terrorisme in verhouding met toerisme, maar wel over toerisme zelf. Bij zijn studie sociale geografie leerde hij onderwerpen uit verschillende perspectieven te bekijken. Dit helpt hem goed te kijken naar dit onderwerp.

 

Ondanks dat er veel over wordt geschreven zijn er weinig onafhankelijke onderzoeken naar het verband tussen toerisme en terrorisme gedaan. “Er wordt wel onderzoek gedaan maar door bedrijven die er baat bij hebben als er meer toeristen komen, deze zullen dus niet publiceren als het ervoor kan zorgen dat er minder toerisme komt. Onderzoek is belangrijk omdat we mogelijk de veiligheid kunnen verbeteren.

 

“Er moet meer onderzoek gedaan worden naar de vraag: Hoe kan een toerisme afhankelijk bedrijf het beste omgaan met de dreiging van een mogelijke aanslag als deze er nog niet is geweest? Als hiernaar gekeken wordt zouden we een plan kunnen maken voor ondernemers om ervoor te kunnen zorgen dat hun de maanden met minder winst van toerisme kunnen overleven.”

 

“Wel is het lastig om onderzoek naar toerisme te doen. Het begrip toerisme heeft met veel verschillende actoren te maken namelijk: kleine bedrijven zoals hotels en restaurants maar ook de toeristen met verschillende achtergronden, inwoners van de plek waar toerisme plaats vindt en de beleidsmakers. Ook heb je nog factoren van buitenaf die het toerisme beïnvloeden zoals het goedkoper worden van vluchten, politieke onstabiliteit en terrorisme”

 

World Travel and Tourism Council (WTTC) heeft onderzoek gedaan naar het schokeffect van aanslagen en hoe lang toeristen gemiddeld wegblijven. WTTC concludeerde dat dit schokeffect kort en lokaal is. Het toerisme heeft zo’n 13 maanden nodig om te herstellen. Dit is veel korter dan bij bijvoorbeeld een epidemie (21 maanden). Volgens Egbert van der Zee kunnen we dit schokeffect niet inkorten. “Mensen hebben even tijd nodig om de aanslag te vergeten. Het menselijk geheugen is kort, maar je kunt het niet nog korter maken.”

”Je kunt een aanslag niet voorkomen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat de toerisme afhankelijke bedrijven flexibeler zijn en een eventuele economische dip kunnen opvangen.”

 

“We kunnen een voorbeeld nemen aan andere steden in Europa die na een aanslag weer terug zijn opgebouwd en waar het toerisme weer is terug gekeerd. Een mooi voorbeeld is Manchester. Na de aanslag op 15 juni 1996 was het gehele centrum verwoest en moest opnieuw worden opgebouwd. Nu zijn de verwoeste prullenbakken en lantarenpalen expres teruggeplaatst als gedenkteken. Dit trekt weer nieuw toerisme naar de stad.

 

“Een voorbeeld nemen aan herpakkende landen in het Midden-Oosten is minder slim. Het verschil in cultuur en soort toerisme is te groot. Wel kunnen we zien dat ondanks dat het daar heel gevaarlijk is, er nog steeds een klein aantal toeristen komen.”

 

“Het toerisme in Nederland is onvoorspelbaar. De verwachtingen zijn dat het heel erg gaat groeien de komende jaren maar dit kan natuurlijk niet met zekerheid worden gezegd. Nederland wordt gezien als een veilig land. We hebben geen historie van terroristische aanslagen zoals België dit bijvoorbeeld wel heeft. Ook al mocht er een aanslag voorkomen in Nederland, dan zal dat worden gezien als een incident en zal het imago van Nederland niet te erg beschadigen.”

 

“Juist doordat Nederland nu als een veilig land wordt gezien komen hier veel toeristen naartoe die in eerst naar Brussel zouden gaan, het ‘waterbed-effect’. Toch merkt Nederland aanslagen in andere Europese steden wel, veel mensen uit Azië en Amerika zien Europa als een pot nat. Als er een aanslag plaats vindt in Frankrijk mijden ze liever heel Europa.

 

Bronnen:

https://geografie.nl/artikel/terrorisme-vs-toerisme-brussel

https://www.volkskrant.nl/reizen/deze-amerikaanse-terreur-en-toerismedeskundige-waarschuwt-europa-moet-nadenken-over-gevolgen-van-terrorisme-voor-toerisme~a4492046/

https://www.nbtc.nl/nl/homepage/artikel/impact-aanslagen-brussel-op-toerisme-.htm

http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/06/de-impact-van-terrorisme-op-toerisme-517025/

https://www.rtlnieuws.nl/economie/parijs-liet-zien-een-aanslag-betekent-klap-voor-toerisme

https://nos.nl/artikel/2152256-dreiging-van-terrorisme-speelt-mee-bij-de-keuze-van-vakantieland.html

https://nos.nl/artikel/2119749-toeristen-vinden-a-dam-nog-massaal-maar-terreurdreiging-schrikt-ook-af.html

https://www.nrc.nl/nieuws/2000/05/12/toerisme-en-terrorisme-7494197-a1117662

https://nos.nl/artikel/2199906-grote-terrorisme-oefening-in-amsterdam.html

http://www.nritmedia.nl/blogs/93/toerisme-mag-zich-nooit-door-terrorisme-uit-het-veld-laten-slaan/?topicsid=

https://www.businessinsider.nl/reisbranche-hard-geraakt-door-vrees-voor-terrorisme-640191/