“Superfoods” blijken toch niet zo “super”

Thom Joosten staat sterk in zijn schoenen en laat zich niet zo meeslepen met de foodtrends. De 23-jarige topsporter die naast zijn intensieve  roeitrainingen medische Biologie studeert aan de Radboud univeriteit in Nijmegen, vindt het jammer dat vele mensen verschillende foodtrends zonder nader onderzoek volgen. Hij is heel kritisch als het gaat over eten. Zijn mening over Superfoods: “De grooste onzin,”

‘’Quinoa, eiwitshakes’’, zegt Thom, ‘’ja, ik geef daar niet zo veel om.’’ Hij heeft zo zijn eigen voedselpatroon. Hij begint de dag in het algemeen met fruit en 4 meergranen boterhammen. Twee met pindakaas en twee met appelstroop. Heel specifiek gekozen omdat hij een paar jaar geleden leed aan bloedarmoede “Ik ging bloed doneren vlak voordat ik heel veel ging sporten. Toen heb ik mijzelf tot bloedarmoede getraind.” De appelstroop houdt zijn HB (Hemoglobinewaarde) gehalte op peil. De pindakaas is belangrijk voor de eiwitten en vetten. Hij kan daarbij een halve liter ranja niet vergeten. Voor de snelle energie en omdat hij dat heel lekker vindt.

Als Thom niet aan het studeren, eten,slapen of series aan het kijken is,vind je hem in het Maas-waalkanaal samen met medeleden van de Nijmeegse  studentenroeivereniging “Phocas” voor hun wedstrijd roeitraining.  Hij traint  minstens 2 uur per dag en dan 6 dagen in de week of het nou koud of warm is. “ Ik heb vandaag ook getraind, Koud? Nee joh.  Met de zon op mijn bakkes had ik het juist warm, “Vertelt hij trots. Thom geeft toe dat goed eten heel belangrijk is voor zijn prestatie. Als hij niet optimaal gegeten heeft op een dag dan voelt hij zich gelijk ook minder goed en lijdt zijn prestatie daaraan. Hij moet al helemaal van de alcohol afblijven wat hij stiekempjes wel een beetje jammer vindt.

“ik hoef niet op caloriën te letten. Eigenlijk mag ik zoveel eten als ik wil zolang ik mijn gewicht goed bijhoud en  s’ochtends, s’middags en s’avonds het goede binnen krijg.” Tussendoor eet hij meestal fruit of een mueslireep. S’middags eet hij 4 a 6 boterhammen met magere vleeswaren en ongezoute roomboter. S’avonds kookt hij meestal zelf een maaltijd bestaand uit 100 gram vlees 200 gram pasta, rijst of aardappelen en 400 gram groenten. Thom is onwijs fan van chocomelk wat volgens hem misschien wel beter is dan eiwitshakes. Hij wijkt wel eens af van zijn dieet en snoept soms tussendoor. Af en toe haalt hij maïsbrood in plaats van volkoren omdat hij dat onwijs lekker vindt of krentenbollen. En hij kan op zich wel een dagje friet eten maar niet twee of meer dagen achter elkaar.“Ik koop soms ook wel een een chocoladereep die dan voor het avondeten al op is,” geeft hij toe.  En voor het slapen gaan spoelt hij een handje noten en een half bakje kwark weg met ranja. Om s’avonds zijn eiwit opbouw op pijl te houden.

Thom heeft 2 redenen waardoor hij foodtrends meestal links laat liggen. Ten eerste: omdat hij het heel erg duur vindt om elke nieuwe trend in huis te halen. Ten tweede: omdat het vaak niet nodig is als je al over goede voeding beschikt. “ Ik kijk er wel echt serieus naar. Dan ga ik kijken naar wat de onderzoekers erover zeggen, wat de voordelen zijn. Vervolgens ga ik zelf na of er een kern van waarheid in zit. Als dat niet het geval is begin ik er niet aan. “Het kan  schadelijk zijn voor je gezondheid daar maak ik me nog het meeste zorgen om.”  Sommige mensen willen afvallen met behulp van  foodtrends. Met als gevolg  dat ze dan misschien niet genoeg vitamines en mineralen binnen krijgen. Dit kan als gevolg hebben dat ze ondervoed raken.  Thom heeft daardoor als afvaltip: vooral Sporten. Daarna kan je je etenspatroon aanpassen. Het is belangrijk dat je voldoende beweegt.  Voor zichzelf daarentegen maakt Thom zich minder zorgen. Hij leest vaak wetenschappelijke artikelen over hoe bepaalde voedsel opgenomen wordt in je lichaam en leert er genoeg over op de universiteit.Thom moet wel toegeven dat hij een keertje Zondag met Lubach zat te kijken waar ze het hadden over minder vlees eten. “Ik at veel vlees, en op zich heb je maar 100 gram vlees nodig. Dus ben ik gaan minderen in vlees. En overgestapt naar biologisch vlees. Misschien zijn niet alle foodtrends zo slecht.”

 

door: Cheyenne Felizie