Studentenvoetbal accepteert homoseksualiteit

© Joost Schreurs 

Door Joost Schreurs

Binnen studentenvoetbalclubs wordt homoseksualiteit en biseksualiteit meer geaccepteerd dan in het reguliere voetbal. Volgens 84% van de ondervraagde studenten is de acceptatie groter, zo blijkt uit onderzoek.

Over homo’s, lesbiennes en biseksuelen binnen het voetbal is al veel gezegd en geschreven maar over de verschillen tussen het reguliere voetbal en het studentenvoetbal nog niet. Uit onderzoek, uitgevoerd bij studentenvoetbalclub DBSV Red Socks in Maastricht, een van de ongeveer tien voetbalclubs voor studenten in Nederland blijkt dat de acceptatie groter is binnen studentenvoetbalclubs dan bij gewone voetbalclubs.

De uitkomsten van het onderzoek volgen kort na het interview met KNVB-voorzitter Michael van Praag in de Gay Krant waarin de bondsbestuurder zegt: ‘Clubs ontraden spelers om uit de kast te komen.’ Uit het onderzoek is gebleken dat er een duidelijk verschil is in de acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen. De ondervraagden, die zelf ook bij diverse amateurclubs hebben gevoetbald, geven gemiddeld net een voldoende als het gaat om acceptatie binnen reguliere voetbalverenigingen. In het studentenvoetbal is deze volgens de respondenten hoger. Daar ligt het gemiddelde boven de acht.

Uit de kast te komen blijkt het grootste probleem te zijn. In het reguliere voetbal is het volgens de ondervraagden moeilijk om uit de kast komen. Meer dan twintig procent vindt zelfs dat het zeer moeilijk is. Binnen het studentenvoetbal is het veel gemakkelijker. Tachtig procent geeft aan dat uit de kast komen geen probleem is.

Katharina Yacoub, bestuurslid van DBSV Red Socks, is niet verrast door de uitkomst van het onderzoek: ‘De mensen die bij een studentenvoetbalclub zitten zijn heel veel verschillende mensen met verschillende achtergronden dus iedereen deelt zijn verhaal. Daarnaast is het ook nog dat iedereen hier dezelfde leeftijd heeft en ook een leeftijd heeft waarop je dit soort dingen makkelijker bespreekbaar maakt.’

Ook bij ESVV Pushphaira, de studentenvoetbalclub uit Eindhoven, is de uitslag geen verrassing: ‘De studentencultuur is gewoon heel open-minded. Studentenclubs bestaan uit jongere leden. Zij hebben waarschijnlijk meer acceptatie voor homoseksualiteit en biseksualiteit dan oudere generaties’, aldus secretaris Laura Vrenken. Al was het bij Vrenken haar vorige voetbalclub ook al aan de orde en was de acceptatie daar ook groot.

De acceptatie is veel groter bij studentenclubs maar een coming-out (uit de kast komen) is nog altijd een drempel. Yacoub daarover: ‘Het komt wanneer het komt. Het is niet zo dat je er wekelijks in de kleedkamer over praat.’ In Eindhoven ligt de drempel om uit de kast te komen laag: ‘Bij onze club komt het vrij veel voor, dus is de drempel om de stap te zetten minder groot.’

Bij de studentenvoetbalclubs zit het dus goed qua acceptatie maar wat moet er volgens de clubs gebeuren om het binnen het voetbal mensen met een andere seksuele geaardheid te accepteren. Daar verschillen de clubs van mening over. Yacoub legt het neer bij mensen die uit de kast willen komen: ‘Als zij sterk genoeg zijn om uit de kast te komen moeten ze dat doen en ze moeten dan worden gesteund door de club waar zij spelen. Maar het moet eigenlijk iets normaals worden in plaats dat het een groot ding is.’ Vrenken denkt dat het goed is als een grotere groep uit de kast komt: ‘Het moet langzaam normaal worden. Het is goed om het onder de aandacht te brengen in het professionele voetbal. Als de acceptatie daar groeit, zal dat ook vanzelf in het amateurvoetbal gaan groeien.’

Meer over de resultaten van het onderzoek? Klik op onderstaande link:

https://www.youtube.com/watch?v=YckWFDbaswo&rel=0