‘Studenten zorgen voor de balans in Tilburg’

Tilburg is een opkomende stad met enorm veel potentie. Deze Brabantse stad wordt steeds meer overgenomen door de studenten die hier komen wonen en studeren. Maar hoe ziet deze studentenstad er in de toekomst uit? Aan het woord is Lisa Brakband van de studentenraad.

Wat maakt Tilburg uniek?
“Als je kijkt naar de gebouwen in de stad, zie je dat in de moderne ontwerpen het verleden terug komt. De spoorzone wordt nu onder handen genomen. Ze proberen een gebied te creëren waarin de sfeer van de textielfabrieken terug komen. Het is mooi dat de bedenkers daar niet voor wijken. Daarnaast geeft de Piushaven een natuurlijke vibe. Niet onbelangrijk is het nachtleven. Het centrum met de vele kroegen zijn dicht bij elkaar gevestigd. Toch hangt er in iedere kroeg een andere sfeer. Het belangrijkste vind ik dat Tilburg een stad in ontwikkeling is. Je kan er al je creativiteit in kwijt. Er is altijd ruimte om van originele ideeën werkelijkheid te maken.”

Wat voor meerwaarde hebben de studenten in deze stad?
“Studenten zorgen voor balans in Tilburg. Ze proberen zeker wat terug te doen voor de stad door middel van initiatieven of goede doelen te steunen. Bovendien houden ze Tilburg levendig. Den Bosch is een hele mooie stad, maar er wonen veel minder studenten. Hierdoor voelt de stad minder actief.”

Wat is de rol van de studentenraad in de ontwikkeling van Tilburg?
“De studentenraad legt de verbinding tussen de stad en haar studenten. In eerste instantie zitten de studenten op de campus, maar wij maken ze er van bewust dat er meer is dan dat. We proberen studenten te motiveren om te gaan stemmen. Op die manier ontstaat er meer verbondenheid. Door de studenten te laten zien hoe mooi Tilburg is, hopen we dat ze niet meteen na het studeren naar de randstad vertrekken.
Een verschil tussen de studentenraad van Tilburg en die van de grotere steden is de betrokkenheid. Hier wordt er erg goed geluisterd naar ons en naar de studenten. We hebben erg veel inbreng. In de randstadsteden is dat niet het geval. Daar wordt niet tot nauwelijks geluisterd naar wat ze willen. Wij worden uitgenodigd aan beleidstafels. Men denkt veel aan ons.”

Wanneer zal Tilburg haar top hebben bereikt?
“Als je nu uit Tilburg vertrekt en over vijf jaar terug komt, zal er ontzettend veel veranderd zijn. Uiteraard op een goede manier. Het zal allemaal groter en beter worden. De stad zal dan niet aan haar top zitten. Er is altijd ruimte om te groeien. Dat maakt Tilburg zo mooi.”