Studenten stemwijzer

Wat doen de partijen eigenlijk voor studenten? En waarom zou je de tijd nemen om per partij te kijken wat ze voor jou kunnen betekenen? Gelukkig hoeven jullie niet alle verslagen en tentamens te laten varen om je te verdiepen in saaie brochures. Hier staan de standpunten van de partijen op een rijtje zodat jij makkelijk kunt bepalen welke partij voor jouw belangen opkomt!

Vvd –   VVD Breda wil het liefst zoveel mogelijk opleidingen van verschillende opleidingsniveaus. Of dit nou volwassen onderwijs, een cursus of gewoon een nieuwe studie is maakt ze niets uit. Wat voorop staat zijn ontwikkelingsmogelijkheden voor iedereen. ‘’Een leven lang leren’’ zoals ze op hun site vermelden. Meer opleidingen zorgt voor meer studenten. Hier hebben ze ook over nagedacht. De partij wil een mooie balans vinden tussen de hoeveelheid studentenkamers en studenten. Verder wil de VVD meer stageplaatsen bij bedrijven, instituties en diensten in Breda doormiddel van een goede samenwerking tussen de ondernemers, scholen en de overheid. Meer stageplaatsen betekent meer kans op jongeren die hier dan blijven wonen en werken!

Oja, ook niet onbelangrijk! VVD zet ze zich in om het hbo-introfestival terug te brengen in de binnenstad. Natuurlijk wel onder toezicht in verband met overlast.

D66-  D66 ziet studeren niet alleen als onderwijs volgen maar vindt het studentenleven eromheen ook heel belangrijk. Zij willen dat er buiten het uitgaansleven ook goede en betaalbare huisvesting, sportfaciliteiten en betaalbare cultuurvoorzieningen komen. Deze moeten zich meer richten op de studenten. Voor de schoolgebouwen hebben ze ook mooie plannen namelijk dat Breda de duurzaamste schoolgebouwen heeft van ons land.

“Studenten zijn een verrijking voor het culturele en uitgaansleven van Breda en een stimulans voor de Bredase economie.’’

Breda 97 – Zet zich in voor betere interactie tussen scholen en bedrijven, dit verdient volgens hun grote aandacht.

BOB – Onderwijs moet leiden tot betaald werk. Een baanbonus of baangarantie voor werkloze jongeren die in dienst gaan bij een ervaren vakman kan dit promoten. Verder moet de gemeente het openbaar vervoer verbeteren. Dit omdat het soms lastig is voor stagiaires om bij hun stagebedrijf te komen op bijvoorbeeld een industrieterrein.

Volkspartij –  De Volkspartij streeft naar een breed onderwijsaanbod. Deze opleidingen moeten aansluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt.

CDA – Vooral veel samenwerken! Samenwerking tussen scholen en bedrijven voor stageplaatsen. Samenwerking om de scholen duurzaam te maken. Dit willen ze doen door een ondernemersprijs uit te rijken voor de meest innovatieve studenten.

GroenLinks – Wil Breda aantrekkelijk maken voor zowel binnen als buitenlandse studenten. Voor de rest willen onderwijs dat leidt tot een baan. Beroepsonderwijs moet aansluiten bij het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt.

Trots Breda –  Vindt dat Mbo’ers vakgerichter moeten worden opgeleid. Omdat daar vraag naar is op de arbeidsmarkt, zoals bijvoorbeeld een loodgieter. Met de hogescholen in Breda werken ze samen. Dit doen ze door studenten opdrachten te laten maken, denk hierbij aan enquêtes houden en studenten onderzoeken laten doen. Hiervoor krijgen ze dan studiepunten, een win-win situatie dus.

SP – De SP eist dat opleidingen geen extra schoolgeld vragen. Zij vinden het erg belangrijk dat bijvoorbeeld boeken, muziekinstrumenten en museumbezoeken voor iedereen beschikbaar zijn. Ook zij streven ernaar dat Breda aantrekkelijk blijft voor studenten. Dit willen ze bereiken doormiddel van ruim aanbod van studentenkamers, die ook betaalbaar zijn.

Volmondig Ja! – Deze lokale partij wil ondernemers en startups een betere kans geven. De regelgeving hiervoor moet versoepeld worden.  Ook willen ze investeren in het ‘’meester en gezel’’ – principe. Dit betekent eigenlijk makkelijk gezegd dat de ‘’leerling’’ meeloopt met de ‘’meester’’. Zo kijk en oefenen je hoe de ‘’meester’’ alles doet.

PVDA – Deze partij heeft geen duidelijke standpunten voor studenten in Breda. Wat zij wel graag met studenten willen doen is hbo’ers en mbo’ers inzetten als ondersteuning bij ouderen. Verder dagen ze de woningcorporaties uit om met creatieve oplossingen te komen voor verschillende groepen mensen. Hier horen wij studenten waarschijnlijk ook bij.

 50+ – Zij richten zich op een economische groei van Breda en het wegnemen van onnodige belemmeringen. Belangrijk hierbij is dat het onderwijs aansluit bij de arbeidsmarkt, met name in het techniek onderwijs.

 Bredase stadspartij – Deze partij heeft grootse plannen voor ons studenten. Zij willen gebouwen efficiënter inzetten. De gebouwen moeten toegankelijke, moderne en duurzame onderwijs accommodaties worden. Om studenten een stem te geven willen ze ambtelijk overleg met studentenvertegenwoordiging en andere belanghebbenden werkelijkheid maken. En als dit nog niet genoeg was willen ze dat het onderwijs aansluit op de vraag vanuit het bedrijfsleven, voldoende studentenkamers in Breda maar ook de omliggende dorpen én de studenten na hun studie hier houden.