Door studenten, voor de stad: verkiezingsdebat

“Het geluid doet het niet, het geluid doet het niet!” De student die de regie regelt, zit met zijn handen in het haar: “We zouden tien minuten geleden al live moeten zijn gegaan!” De kandidaatraadsleden maken gezellig met elkaar een praatje, en merken weinig van de chaos achter de schermen. Lijsttrekker van de D66 vraagt toch na enige tijd: “Gaan we bijna beginnen? Ik heb nog een druk schema vandaag.” 

In de studio van de FHJ gingen acht partijen op 15 maart live op YouTube. Een debat voor de gemeenteraadsverkiezingen, volledig georganiseerd door studenten aan de Fontys Hogeschool Journalistiek.

 

Een maand lang mailtjes sturen naar lijsttrekkers, het regelen van apparatuur, studenten en stellingen; eerstejaarsstudente Amber Franken heeft overal aan gedacht.
Een half uur voordat het debat van start gaat zit, ze zenuwachtig het draaiboek nog aan te passen. “Op het laatste moment hebben twee partijen afgezegd. De lijsttrekker van OPA ligt ziek op bed, en de SP heeft met een lullig sms’je laten weten dat het kandidaatraadslid verhinderd is. Hoe moet ik dit nu oplossen?”

De debater namens het CDA vertelt tegen de student die hem koffie brengt dat hij nog een back-up debater meegenomen heeft. “Stel ik word plots onwel, of ik sta in de file, dan is hij er nog om dit debat voor mij op te vangen.”


De floormanager dirigeert de groep debaters naar hun plekken. Het geroezemoes verstomt, en de politici luisteren geduldig naar de laatste wijzigingen in het draaiboek. De camera’s worden voor de laatste keer scherp gesteld en Amber checkt de laatste dingen in de studio. Ze kleurt de rechterhelft van de studio groen, en de andere helft rood met lichtjes.
“Test, test, test”. Het wordt nu iedereen wel duidelijk dat het debat van start gaat.

Tijdens het tweede debat tussen Hans Smolders (LST) en Berend de Vries (D66) ging het er wat heftiger aan toe. Ze geven elkaar, of de camera veelbetekenende blikken en gaan fel op elkaars standpunt in. “Laten we alstublieft niet door elkaar heen praten”, zegt Amber resoluut maar vriendelijk. De twee mannen, die samen wel twee koppen hebben die boven haar uitsteken, luisteren toch braaf naar de eerstejaarsstudente en vervolgen met vuur in hun ogen het debat.

Drie studenten en twee leraren proberen het debat verder vorm te geven vanuit de regiekamer. Er wordt flink wat geroepen door de microfoons naar de koptelefoons van de camerapersonen. “Ja, een stuk naar achteren graag. Ik kan er niets aan doen dat hij zo lang is!” De studente achter camera 1 staat helemaal in de gordijnen, en zo moet ze de rest van het debat blijven staan.

Na een luid applaus, van een zaal van maar 20 mensen, lopen de lijsttrekkers naar Amber toe om haar te bedanken voor het organiseren van dit debat. “Je bent goed in wat je doet. Zeker voor een eerste keer!” De mannen van 50+ en de kandidaatraadslid van het CDA willen ook nog graag op de foto met presentatrice Amber Franken.

“Voor mijn kinderen, dat vinden ze leuk”, zegt Ton Gimbrère met een lach.

 

Door: Marijn