Stress? Time to relax!

Rick, eigenaar Sunday's in Tilburg

Rick, eigenaar Sunday’s in Tilburg

Ken je dat? Deadlines en tentamens die steeds dichterbij komen, waardoor je niet meer weet hoe je ooit nog kunt ontspannen? Even de sportschool induiken, een blokje om of een bezoekje aan de zonnebank bijvoorbeeld. Een bezoekje aan de zonnebank… Is dat wel goed voor je? Ik vroeg het Rick, gediplomeerde eigenaar van de zonnestudio “Sunday’s” in Tilburg.

 

 

 

De winter is weer aangebroken. We kunnen minder stress verdragen, dat is ook te zien binnen onderwijsinstellingen.  Studenten kunnen daarom wel wat ontspanning gebruiken. Een bezoekje aan de zonnebank, wat doet dat met je? Rick vertelt dat je er niet alleen een gezond kleurtje van krijgt, maar het ook bijdraagt aan onder andere een beter concentratievermogen. “Natuurlijk krijg je er een gezond kleurtje van. Daarnaast zorgt het ervoor dat je meer vitamine D binnen krijgt. Vitamine D is eigenlijk de motorolie voor je lichaam. Aangezien je als student veel moet blokken, zit je meestal in een afgesloten ruimte waardoor je in te weinig daglicht komt te zitten. Daardoor neem je weinig vitamine D tot je. Dat breek je dan alleen maar af en af, daarom is het dus handiger om dan de zonnebank te pakken dan dat je bijvoorbeeld gaat sporten. Heel belangrijk om de weerstand te versterken en je daarbij ook happier te voelen. Ook maakt het een stofje vrij om je beter te kunnen concentreren. Dus zeker in periode van blokken, is dat voor studenten heel belangrijk.”

Maar de zonnebank staat niet altijd in het zonlicht en kent ook een schaduwzijde. Dat komt door de vele studio’s die onbemand zijn. “Zo ging het vorig jaar bijvoorbeeld over België, daar gingen studio’s sluiten. In België zit namelijk het probleem dat daar heel wat onbemande studio’s zijn. Dus is daar niemand die met jou meekijkt wat jij qua bank kan hebben, en welke sterkte je aan kan. Je bent daar dus zelf verantwoordelijk voor.” In deze studio’s is dus alles digitaal en zijn er geen medewerkers die je advies kunnen geven. Dit kan veel risico met zich meebrengen.  Zo is er nu vanuit Denemarken ook een studio die naar Nederland wilt komen die dezelfde werkwijze heeft als België. “En dat gaat niet werken. De huid is zo specifiek, dat er nog van alles bij komt kijken. Je kunt bijvoorbeeld wel een gekleurd tintje hebben terwijl je een allergische reactie hebt. Zo’n reactie kun je niet met een tanscan meten.” Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te worden. “Zonnebanken moet onder begeleiding, anders gaat het gegarandeerd fout.”

Vaak wordt gedacht dat ‘zonnebanken’ huidkankerverwekkend is. Volgens Rick komt dit door de mediagerichtheid. “De media laat nog heel veel informatie achterwege. Je hoort heel vaak ‘Oh, iemand die huidkanker heeft, heeft het door zonnebanken opgelopen’. Er wordt in de media niet genoeg aandacht besteed aan het zongedrag van de persoon zelf. Bovendien weten veel mensen niet hoe belangrijk het is om je in te smeren met een factor voor het zonnen. Daarin zit het hem. Men moet beter uitleg geven over hoe belangrijk smeren is, hoe je een kleur opbouwt en hoe je met zonlicht om moet gaan. Mensen brengen zichzelf daarom vaak in gevaar. Als je niet smeert, heb je een grotere kans om verbranding op te lopen. De huid krijgt dan een opdonder, wat ook wel een vervorming in het DNA wordt genoemd. Zo kan er huidkanker ontstaan. Hier komt men niet gelijk de volgende dag achter, maar tien tot twintig jaar later.” Volgens Rick zon je onder de zonnebank zelfs nog gecontroleerder, dan dat je in de zon gaat liggen. “Omdat je dan onder een sterkte zont die bij jouw huid past. Buiten weet je nooit wat de sterkte van de zon is.”

Een zonnebank is een elektrisch apparaat, dat kan bestaan uit 1 of 2 delen. De eendelige zonnebank wordt ook wel zonnehemel genoemd.

Is zonnebanken ook iets voor jou? Dan staan hieronder een paar belangrijke weetjes!

  • Zon gecontroleerd. “Het geadviseerd worden door een medewerker, zodat ze je kunnen adviseren van ‘joh, wat kunnen we doen’ en bijvoorbeeld uitleg van tevoren als je nieuw bent. Daarna je gegevens in het systeem zetten zoals welke sterkte je neemt, zodat medewerkers dit kunnen controleren’.”
  • Laat je huidtype meten. “Het is belangrijk om te weten hoe jouw huid reageert op UV- licht.”
  • Hydrateer je huid altijd. Smeer je dus voor en na het zonnen in. “Het is en blijft UV. Dus onder de zonnebank, maar ook gewoon in de zon. In de zonnecrème zit niet alleen een factor, maar ook een voeding voor je huid.

Dus, ben jij toe aan ontspanning nu alle feestdagen achter de rug zijn en lijkt dit iets voor jou? Twijfel dan niet om het uit te proberen en verwen jezelf!