Stille Heldinnendisco in Rotterdam op Internationale Vrouwendag

Vrouwendag

De speelsters van de Stille Heldinnendisco

Wie het wijktheater Islemunda in Rotterdam binnen komt lopen, ziet iets heel geks. Allemaal vrouwen die staan te dansen op een nummer wat alleen zij horen via hun koptelefoon. Dit is de voorstelling Stille Heldinnendisco die speciaal voor de Internationale Vrouwendag is gemaakt.

Woman Conntected is de organisatie achter deze voorstelling. Zij hebben een uitwisseling gehad met Zweden, waar ze hetzelfde initiatief hebben opgezet. Samen met vrouwen uit Zweden en uit Nederland hebben ze dit stuk in drie dagen gemaakt. Er wordt niet gesproken tijdens de voorstelling, alles is vooraf opgenomen en dit hoor je via een koptelefoon.

Kraanvogel

Vrouwendag

De Paarse vrouwenfoyer

Het vrouwensfeertje is goed te merken, aangezien de foyer paars is verlicht en zit het op een paar mannen na vol met vrouwen. Overal hangen kraanvogeltjes in verschillende kleuren die staan voor geluk, vrede, liefde, wijsheid en gerechtigheid. Iedere actrice heeft er één op haar kleding gepind.

De voorstelling wordt voor twee kanten gespeeld, omdat het publiek aan twee verschillende kanten van de zaal zit. Ook zijn er twee verticale schermen te zien waar een aantal vrouwen op geprojecteerd staan. Dit zijn voornamelijk vrouwen uit Zweden die vandaag niet naar Rotterdam konden komen. Hun verhaal wordt via het scherm verteld.

Vrouwen vertellen hun verhalen

Iedere vrouw heeft haar eigen verhaal en dat zijn niet de minste. Vandaar dat zij worden neergezet als heldinnen. Je weet wanneer het verhaal over die vrouw gaat als ze op valt, doordat zij bijvoorbeeld loopt terwijl iedereen stilstaat.

Vrouwendag

Vrouwen worden geprojecteerd op schermen. Zo lijkt het alsof ze er echt zijn

Je hoort een Nederlandse vrouw via de opgenomen audio vertellen dat haar zus door haar man in elkaar is geslagen en dat hij daarvoor TBS kreeg. Een andere vrouw vertelt dat in Irak veel vrouwen door hun eigen mannen worden verkracht en niemand daar iets aan doet. Vrouwen krijgen vaak de schuld van het onbedoeld zwanger raken; in sommige landen worden ze daar zelfs voor vermoord.

Gelukkig voelt de voorstelling niet heel de tijd zwaar. Elk verhaal wordt afgewisseld met muziek, soms heel mooi of juist heel vrolijk. Tijdens het laatste nummer trekken de speelsters mensen de vloer op om mee te dansen. Iedereen danst en zingt daarna nog gezellig een tijdje door. Velen gieren het uit van plezier!

 

De dag wordt afgesloten met een feestelijke high tea. Echt een vrouwendingetje 😉

Vrouwen dag

High tea