Stemmen met een pandemie

Door Bram Ijdema

Jan Peter Pouwer is al jaren het hoofd van het stembureau in Middelburg. Hij heeft dus al het één en ander meegemaakt. Maar dit jaar heeft hij te maken met een nieuw obstakel, het corona virus. Hij praat over welke problemen hij tegenaan loopt en eventuele oplossingen.

De maatregelen worden telkens aangepast. Voelt u dit jaar een grotere druk dan normaal?

Ja, je moet overal op gaan letten. Er komt telkens weer iets nieuws bij. Ik heb misschien wel 50 mailtjes gehad van leveranciers van wat ik wel kan afnemen. Van pakken tot mondkapjes en handschoenen. Die bedrijven willen voor 20.000 euro ons stembureau helemaal corona proef maken. Dat is ongehoord natuurlijk. Waar we nu ook mee te maken hebben is stembureaus die normaal altijd mee doen, maar nu zich hebben afgemeld. Is gezien de omstandigheden wel te begrijpen.

Hoeveel bureaus hebben zich afgemeld?

4 scholen en 3 verzorgingstehuizen. 7 van de 25.

Lukt het om vervanging voor deze bureaus te zoeken?

We hebben een aantal grote sportcomplexen ingeschakeld als stembureaus. Die zijn toevallig van onze gemeente. Qua ruimte zijn deze gebouwen erg gunstig. In een verzorgingshuis zijn de hallen en gangen heel klein, dat is niet meer uitvoerbaar. De sportzalen zijn allemaal wat ruimer en groter, minder angstig.

Hoe word het aantal stembureaus bepaald?

Er is vanuit de kiesraad wel een richtlijn geweest van zo’n 1500 a 2000 kiesgerechtigden per stembureau. Alleen is er een jaar of 10 geleden een regeling gekomen dat je zelf mag kiezen naar welk stembureau je gaat. Mensen gaan dan naar een groot winkelcentrum of supermarkt om te stemmen en daar hebben we minder invloed op. Ze combineren dan het stemmen met het ophalen van hun kind of het doen van boodschappen.

Er zijn dit jaar meer vrijwilligers nodig dan normaal, maar met de corona wordt er verwacht dat er een stuk minder mensen zich gaan aanmelden, merkt u daar iets van?

Dat eerste deel klopt, we hebben in plaats van 3 vrijwilligers 4 nodig bij ieder stembureau. We hebben iemand nodig die ervoor zorgt dat mensen goed afstand houden en zich aan de corona regels houden. Maar het idee dat veel ouderen zich niet zullen aanmelden is hier niet te merken. Wij hebben al aardig wat aanmeldingen binnen gekregen van ouderen die zich voor ons wilde inzetten. Wij hebben 115 mensen nodig en we hebben al 190 aanmeldingen.

Was dat voor u een verassing?

Ja, dat was een aangename verassing.

Kan je je ook voor meerdere functies opgeven?

Ja, dat zou kunnen. Je kan bijvoorbeeld maandag achter het stembureau zitten en woensdag de stemmen tellen.

In een artikel van de RD[1] werd er door u geciteerd dat er twee stembureaus op één wijkcentrum komen, en dat daardoor geografisch gezien de locaties minder verspreid zijn, maar dat de veiligheid hiervoor compenseert. Kunt u dit uitleggen?

Het uitgangspunt is de geografische verdeling van de stembureaus. Dat betekent dat je van iedereen wilt dat ze binnen vijf minuten bij een stembureau is. Maar omdat er nu 3 scholen en 4 verzorgingstehuizen dicht waren, hadden we natuurlijk kosten wat het kost op een hele slechte plek kunnen gaan zitten, met allemaal beperkingen, alleen maar om ervoor te zorgen dat die mensen er binnen vijf minuten naartoe kunnen, hebben we voor een betere, grotere ruimte met veel parkeerplaatsen en grote ingang gekozen. We hebben het geografische iets losgelaten, om de locatie coronaproef te maken.

Waar maakt u zich de meeste zorgen om bij de verkiezingen dit jaar?

Dat we op het laatste moment veel afmeldingen krijgen van vrijwilligers. Daarnaast is het tellen weer een grote uitdaging, zeker als stembiljetten extern groot uitvallen. Normaal heb ik altijd een reservelijst van zeven mensen klaar staan als er één iemand zich afmeld. Nu hebben we meer mensen nodig, dus zijn de reservelijsten niet zo vol als voorgaande jaren.

Merkt u ook positieve gevolgen van de corona op u werk?

Mensen beginnen zich spontaan aan te melden. Dat gebeurde vorig jaar niet. Vorig jaar was het nog een aardige klus om genoeg mensen te krijgen maar dit jaar zijn ze een stuk spontaner. Ook zijn de sportzalen erg gunstige locaties. Wat mij betreft kunnen we een aantal kleinere bureaus schrappen voor wat sportzalen. Maar zover is het nog niet. Daar moeten we nog wat gesprekken voor voeren.

Referenties:

1: https://www.rd.nl/artikel/902374-tienduizenden-stembureauleden-extra-nodig-door-coronacrisi