Stembus wordt Stemtrein

Zoals ik eerder vertelde is er dit jaar een groep van 805.000 jongeren die voor het eerst gaan stemmen. Als je de opkomst van de vorige verkiezingen mag geloven gaat echter 30% van deze jongeren niet stemmen. Tim Hofman, bekend van BNN, is bezig met een project om jongeren naar de stembus te krijgen. Hij is de afgelopen weken met een Stembus scholen in Nederland langsgegaan om studenten te overtuigen en onlangs heeft Hofman de #Polertiek app gelanceerd om jongeren te laten zien op welke politieke partij ze ‘boos’ zijn. Tim Hofman bereikt zelf duizenden jongeren met zijn youtube-kanaal #BOOS. Woensdag  verwisselde Tim Hofman eenmalig zijn Stembus voor een Stemtrein.

 

Samen met een aantal andere studenten ben ik uitgenodigd om mee te gaan. De afspraak is om 11.00 uur op station Roosendaal. Daar zal de trein samen met D66 lijsttrekker Alexander Pechtold Nederland intrekken. Ik ben keurig een half uur te vroeg en tref een nagenoeg leeg station aan. De afgesproken locatie is hier geen uitzondering op. Ik ga binnen zitten wachten. vijf minuten voor 11.00 uur zie ik buiten een veel te grote ballon langs zweven, dat zou zomaar iets kunnen zijn. Ik heb gelijk, ‘De Stembustrein’ staat erop. Handen schudden, ik ga samen met een andere journalistiekstudent en twee communicatiestudenten. Niet veel later komen er nog een aantal ballonnen aanzweven, vergezeld door een massa mensen: het Stembus-team. Tegelijkertijd rijdt een lege trein het station binnen. Samen met het Stembus-team stromen we naar binnen. Wij mogen in de bovenste coupé terwijl het team de onderste coupé met veel gelach en geroep versiert. Stickers van BNN en raamplakkers met ‘de Stemtrein’ kleuren de ruimte.

 

Vervolgens mogen we beneden gaan zitten. Tim Hofman komt even uitleggen dat dit onze kans is om alles te vragen wat we willen. “Leg hem het vuur aan de schenen.” Maar we moeten er wel aan denken dat dit opgenomen wordt en dat er geen tijd voor alle vragen is. Niet veel later komt Alexander Pechtold binnen. Achter hem volgt een horde journalisten. Nadat Hofman en Pechtold een kort voorgesprekje hebben mompelt de machinist iets onverstaanbaars. Een lichte schok, de stemtrein vertrekt.

 

Politieke Pechtold

Onderweg naar Delft geeft Pechtold antwoord op de vragen van studenten. Hofman leidt alles in goede banen en stelt waar nodig zelf de goede vraag. Van Pechtolds kant komen enkel politiek correcte antwoorden, tot het moment dat hij oog in oog komt te staan met een allochtoonse jongeman. Volgens Pechtold is het erg belangrijk dat immigranten meteen de Nederlandse taal leren om te integreren. De jongeman vertelt dat zijn moeder toen ze in Nederland kwam wonen geen tijd had omdat ze haar vijf kinderen moest verzorgen. Nu heeft ze moeite met het vinden van een baan vanwege haar Nederlands dat niet voldoende is. Toch spreekt ze volgens haar zoon goed verstaanbaar Nederlands. De jongeman vraagt aan Alexander Pechtold wat zijn moeder dán moet doen om een baan te vinden. Pechtold is hier kort en duidelijk in. “Nederlands leren.” Vanuit de treinreizigers is een lichte verontwaardiging hoorbaar. Dit is meteen het laatste noemenswaardige wat Pechtold deze reis zal zeggen.

 

Bij aankomst in Delft krijgen we te horen dat we terug naar de bovenste coupé moeten. De drukte is groter dan verwacht en we moeten rouleren zodat iedereen de lijsttrekkers en Tim Hofman kan zien. Geen Mark Rutte voor ons, en helaas blijkt later dat we ook geen Marianne Thieme zullen zien. “Want het is nog steeds te druk.” In de bovenste coupé doet iedereen zijn beklag over de toegestroomde media. “Ze nemen de plekken van studenten in, en dit is toch eigenlijk bedoelt voor studenten?” Maar van de andere kant denk ik dat alle media-aandacht er wel voor zorgt dat de lijsttrekkers voor nog meer jongeren in heel Nederland toegankelijk zijn.

 

Feestje

We zijn aangekomen in Amsterdam Slotervaart. Het Stembus-team en wij stappen uit terwijl Tim Hofman, Marianne Thieme, toegestroomde media en toevallige reizigers verder rijden naar Amsterdam Centraal. Wij hebben weer de kans om in een lege trein te gaan zitten en dadelijk Gert-Jan Segers van de ChristenUnie van dichtbij te bewonderen. Wachtend op de trein bouwt het Stembus-team een feestje op het perron. Foute muziek en dansende jongeren trekken de aandacht van andere wachtenden. De trein arriveert en de achterste coupé wordt binnen enkele minuten van NS-coupé omgetoverd in een BNN-Stemtrein-Coupé. Segers stapt in en niet veel later volgen de journalisten en Tim Hofman weer.

 

Oprechte Segers

In tegenstelling tot Pechtold neemt Segers een eerlijke en oprechte houding aan. Tim Hofman stelt Segers voor als een van de aardigste lijsttrekkers die hij kent. Volgens Hofman “ondanks dat ze het bijna nooit eens zijn.” Echter ontstaat hierdoor een felle discussie met studenten. Segers is tegen het normaliseren van meerouderschap. Studenten vatten dit vervolgens op alsof Segers homoseksuele ouders minder waardeert. Dit bevestigt Segers tot ongenoegen van studenten ook, maar Segers probeert dit wel te nuanceren. Het heeft namelijk niks mee met de homoseksualiteit maar de overtuiging dat een kind natuurlijke ouders moeten hebben. “Ik denk dat mensen vanbinnen altijd de behoefte hebben om te weten wie hun echte ouders zijn. Voor kinderen is het dus denk ik altijd het beste om hun biologische ouders te hebben. Dit is voor mij nummer één. Adoptieouders kunnen wel een hele goede nummer twee zijn. Maar laten we hier niet de norm van maken.” Spreekt een oprechte Segers. Hij dringt echter niet door tot iedereen. Een student vertelt: “De biologische vader van een kennis van mij is verslaafd aan drugs. Die is dus zeker niet de nummer één.”

 

We stappen uit in Utrecht Centraal. Iedereen moet er binnen twee minuten uit. Segers wordt buiten nog geïnterviewd door Maxim Hartman. Studenten krijgen een stortvloed aan vragen van journalisten over zich heen. Vlogger Ivo Positivo brouwt een einde aan zijn vlog en een paar meter verder staat Tim Hofman uitgebreid te kussen met zijn vriendin. De stemtrein heeft zijn eindstation bereikt.