Stationsplein Eindhoven als beter visitekaartje

Eindhoven – Volgens de gemeente zijn aanpassingen aan het stationsplein hard nodig voor een betere uitstraling vanuit het station in Eindhoven. Daarom zijn ze samen met ontwikkelaar Amvest bezig met het schetsen van een ontwerp. Ze willen het aanzicht en de stad aantrekkelijker over te laten komen. Het stationsplein zal geen centrale plek voor taxi’s meer zijn, maar het hightech imago van Eindhoven uitstralen. Ook willen beide partijen meer groen en een duurzamere omgeving.

Het plan is om het een aantrekkelijke plek te maken om te wonen, winkelen, werken en verblijven. Wat opvalt is dat dit inderdaad nog niet het geval is en het vooraanzicht weinig uitstraling heeft. De vele taxi’s en grijze gebouwen zien er niet uitnodigend uit en geven het technologische beeld van Eindhoven niet weer.

Een echtpaar in matchende grijze kleding komt ons tegemoet gelopen. De man vertelt: “De vele auto’s maken het plein een beetje vertroebeld. Ik ben niet zo technisch aangelegd, dus weet niet wat er veranderd moet worden aan de technische uitstraling. Groen mag altijd, groen is altijd goed. Meer bomen zijn ook erg belangrijk.”

Voorbijganger Anton van Lieshout kan zich goed vinden in de plannen van de gemeente en Amvest. Hij geeft aan dat hij het nieuwe gebouw aan de linkerzijde van het plein, The Student Hotel, wel mooi vindt. “Ik heb in de krant gelezen dat de gemeente van plan is om hier meer hoge gebouwen neer te zetten.” Aldus Anton. “Ik vind het plein wel mooi, alleen de gebouwen eromheen niet zo. De gebouwen mogen wel wat meer kleur.” Ook geeft hij aan dat het wel mooi zou zijn als er meer winkels bij komen. “Of die winkels gaan lopen weet ik niet, je bent hier natuurlijk net buiten het winkelgebied. Misschien een café of wat restaurantjes, dat soort dingen zouden hier wel mooi zijn. Meer kleur en groen is ook belangrijk, het heeft niet zoveel uitstraling als je de stad inkomt.”

In 2019 zal gestart worden met de verbouwing van het stationsplein. Het is de bedoeling in 2022 alles klaar te hebben.