Stankoverlast in Tilburg in drie jaar tijd verdubbeld

TILBURG – Het stankoverlast in Tilburg is in de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een publieksonderzoek door studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Houtrook valt daar ook onder. Het verhindert namelijk je luchtwegen en sommige omwonenden kunnen er misselijk van worden.  

Veel Tilburgers hebben dit jaar toegegeven last te hebben van stank in hun buurt. Waar in 2017 nog maar 19 respondenten stankoverlast aangaven, is dat in 2020 naar 58 gegaan. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat in 2017 minder respondenten zijn ondervraagd dan het afgelopen jaar. Maar dat wil nog niet zeggen dat de overlast van stank is afgenomen. Het is verdubbeld. In 2017 werden 718 mensen ondervraagd, waarvan 19 aangaven stankoverlast te ervaren. In 2020 waren 759 mensen ondervraagd, waarbij 57 mensen het probleem aankaarten.

Houtrook valt onder stankoverlast. In Nederland is dat nog steeds een probleem. Veel gemeenten willen dan ook een verbod invoeren op het stoken van kachels. In de gemeente Tilburg is de partij GroenLinks een groot voorstander voor zo’n verbod. Raadslid Bas van Weegberg (GL) herkent het probleem, maar weet dat dit op korte termijn moeilijk haalbaar is: “Als gemeente kun je de mensen niet dwingen om de houtkachel uit het huis te gooien, maar je kunt wel bewustwording creëren.”

Naast houtrook is ook de stank van uitlaatgassen een bekend probleem bij de gemeente Tilburg. Weegberg: “Als je op de fiets zit achter een brommer is dat heel vies.” Daarvoor hebben ze een inruilregeling geregeld. Wanneer je je oude snorfiets inlevert, krijg je daarvoor een bedrag om een fiets te kunnen aanschaffen.